Per Helge Pedersen t.h. sammen med redaktør John Berge.

Nordmørsposten – et friskt pust i mediefloraen

Nordmørsposten og John Berge er kommet inn som et friskt pust i medieverden på Nordmøre. Mot alle odds startet han en ny nettavis for åtte måneder siden. Mange trodde at dette kun ville bli et blast stjerneskudd som snart ville slukne. Men hver dag har Nordmørsposten kommet med saker som interesserer folk flest.

Publisert Sist oppdatert

Lesertallene øker for hver dag. Og nå begynner også annonsekronene å tikke inn. Men skal fremtiden sikres er det viktig at avisen får en bredere støtte. Det er nemlig plass til en slik nettavis i konkurranse med Tidens Krav og de andre aktørene i byen og i distriktet.

Konkurranse gir bedre aviser

Vi vet at konkurranse gjør at de andre mediebedriftene må skjerpe seg. Da aviskrigen mellom Tidens Krav og Romsdalsposten som senere tok navnet Nordmørsposten raste, var det få områder i landet som hadde så god mediedekning. 

TK vant aviskrigen

Tidens Krav vant aviskrigen, mens den gamle tradisjonsrike borgerlige avisen måtte gi tapt i oktober 1990 – snart 35 år siden.

Gamle Romsdalsposten var en avis som kom ut under krigen. Tidens Krav ble stoppet. Da andre verdenskrig var over, startet TK nærmest på bar bakke. Men sakte økte både abonnement- og annonseinntekter.

Da jeg ble ansatt som journalist i TK på slutten av 1960-tallet, var avstanden fortsatt stor til Romsdalsposten. Jeg startet faktisk min journalistiske løpebane i Romsdalsposten i svært ung alder. John Berge har også jobbet der. Senere fikk også han jobb i TK.  

Utover på 1970-tallet var det en ungdommelig gjeng I TK som jobbet sent og tidlig. Vi drev skikkelig grøftejournalistikk både i byen og i de omliggende kommunene på Nordmøre. Vi fikk tidlig også bred tillit i næringslivet. Dette ble en suksessoppskrift for Tidens Krav. Og så skjedde det som ingen trodde var mulig. TK gikk forbi konkurrenten som kom ut under krigen. Tidens Krav var første avis i Norge som opplevde dette. TK vant aviskrigen.

Leserne mistet noe

Problemet med en avis som blir monopolist, er at man mister gnisten.

Man bryr seg på en måte ikke lenger. Det går rundt uansett tror man. Vårt motto var - «den lille notis tar dagens pris». Ingen nyhet var egentlig for liten i en lokalavis. Vi traff en nerve – og vi oppsøkte folk der de var. 

En lokalavis må på alle måter stå opp for det distriktet den skal betjene. Avisa blir på mange måter en døråpner – en ambassadør. 

I de siste årene har jeg fått utrolig mange kommentarer om at Tidens Krav ikke bryr seg. De dekker ikke saker som de gjorde før. Det er et farlig signal.

Nye muligheter med nettaviser

Det å drive tradisjonelle papiraviser er blitt stadig vanskeligere. Papir og distribusjon koster veldig mye. Moderne nettaviser derimot kan publisere nyheter på sekundet. Den teknologiske utviklingen i avisverden har vært enorm. Men det hjelper ikke med teknikk alene. Man må ha en våken redaksjon som fanger opp de sakene som skaper interesse og engasjement hos leserne. Og man må ha ledere som våger å utfordre. 

Dette engasjementet har John Berge til fulle. Han kaster seg ut på dypt vann. Og han holder seg flytende. 

Men en svale gjør ingen sommer. Skal dette avisprosjektet lykkes må Nordmørsposten skaffe mange flere betalende lesere, mye mer annonseinntekter og andre inntekter. 

Både privatpersoner og næringslivet må se verdien i å ha konkurranse på medieområdet på Nordmøre. Økte inntekter gjør at det blir flere medarbeidere. Det betyr en enda bedre avis som kan bidra til at Nordmøre blir et enda bedre samfunn å leve i.

Powered by Labrador CMS