LESERBREV

Etisk sammenbrudd i Nordmørsposten
I en lang rekke artikler har Nordmørsposten skrevet om meg, vårt selskap Kruse Larsen AS og flere av mine familiemedlemmer. Artiklene er dessverre bygget på grove feil, forvrengninger og alt annet enn fakta. Avisen begår også en serie alvorlige presseetiske overtramp.
Av Jan-Erik Larsen, daglig leder i Kruse Larsen
Som tidligere redaktør og pressemann gjennom et langt liv, to perioder i Tidens Krav, og som nordmøring med et bankende hjerte for regionen, er jeg sterk tilhenger av mediemangfold som bunnplanken i demokratiet. Jeg har heiet på Nordmørsposten siden den ble lansert, jeg leser den jevnlig, vi er abonnenter – og jeg har stilt opp for avisen ved flere anledninger.
Dessverre må jeg nå konstatere at Nordmørsposten ser ut til å basere sin journalistikk på alt annet enn god presseskikk. Det er ekstra alvorlig – og illevarslende – at artiklene er ført i pennen av avisens ansvarlige redaktør – han som skal forvalte den viktigste kapitalen tilliten til mediene bygger på – presseetikken.
Selv om det er både fristende og sikkert nødvendig, vil det åpenbart ikke være hensiktsmessig å gå gjennom alle detaljene her.
La meg likevel ta det aller viktigste:
Verken Nordmørsposten eller Nettavisen har «avslørt» lekkasjer av sensitiv informasjon fra regjeringen til Kruse Larsen. Det eneste som er et faktum og korrekt i dette sammensuriet av udokumenterte påstander og grove beskyldninger, er at min svigersønn fikk vite av sin kone at han (og Kruse Larsen) var nevnt i en mediehenvendelse fra Nettavisen. Det orienterte hun ham om, fordi han var nevnt ved navns nevnelse. Han kontaktet meg og fortalte om dette. Det har han siden beklaget. Men dette er ikke hemmelig, gradert eller sensitiv informasjon.
· Det har selvsagt aldri forekommet – og vil selvsagt ikke forekomme – lekkasjer om regjeringens saker, dens arbeid eller annet fortrolig mellom Kruse Larsen og medlemmer av regjeringsapparatet. Noe slikt er heller ikke dokumentert – selvsagt ikke. Det er bare grove beskyldninger som slynges ut.
· Nordmørsposten fremmer flere merkelige påstander, som at «det har vakt nasjonal oppsikt at Kruse Larsen er tett knyttet til det reviderte nasjonalbudsjettet». Vi er ikke mer «knyttet til det reviderte nasjonalbudsjettet» enn Nordmørspostens redaksjon. Vi har sannsynligvis mer kunnskap om både budsjettprosesser og politikk enn Nordmørspostens redaksjon, men det er noe helt annet.
· Nordmørsposten (og Nettavisen) har ikke «avslørt» noe som helst vedrørende min svigersønns eierforhold til selskapet Modin AS. Dette er offentlig tilgjengelig informasjon og har vært det siden 2016. Det er åpent for enhver, ligger ute hos Brønnøysundsregistrene og på nettstedet Proff, og har vært omtalt en rekke ganger tidligere. Hans prisverdige engasjement er knyttet til oppbyggingen av en reiselivsdestinasjon på Smøla (Villsaugården), inkludert en varig tilrettelagt arbeidsplass for et familiemedlem han er verge for. Hans eierforhold ble selvsagt åpent presisert og lagt fram da Sissel Kruse Larsen ble statssekretær. Statsministerens kontor har vært orientert fra dag én.
Nordmørspostens og Nettavisens artikler bygger på den usannhet at min svigersønn «kontrollerer» 25 prosent av Kruse Larsen. Det er feil. Han «kontrollerer» indirekte 2,5 prosent av selskapet (ved å eie 10 prosent i vårt familieselskap Modin AS), men har absolutt ingen innflytelse over Kruse Larsen. Han «kontrollerer» med andre ord ingen ting. Han har ingen rolle i selskapet, er ikke involvert i driften, har ingen myndighet eller beslutningsmakt. Han mottar (dessverre for han) heller ikke utbytter å snakke om, da disse i all hovedsak går til reiselivssatsingen på Smøla.
Dette er noe av det som er sentralt i Nordmørspostens og Nettavisens forsøk på å fabrikkere en sak bygd på unøyaktigheter, usannheter og forvrengninger. Jeg kunne nevnt mer. Og det som går forbi presseetikken, handler om vanlig folkeskikk og gode verdier – som å sette «merkelapper» på andre mennesker. Det er dehumaniserende og åpner for enda grovere hets i kommentarfeltene. Dessverre er det rikelig av den slags i kjølvannet av Nps publiseringer og på avisens Facebookside.
Det mest alvorlige er likevel at Nordmørposten og redaktør John Berge har publisert alle disse sakene (10 i tallet!), uten på noe tidspunkt å kontakte oss eller noen av de andre som er omtalt og hengt ut av avisen. Dette er grove brudd på Vær Varsom-plakatens bestemmelser om tilsvarsrett og samtidig imøtegåelse. Og det er jo – for å sette riktig ord på det – ganske uanstendig at man offentlig velger å beskylde andre for grove forseelser, uten å snakke med dem, uten å gi dem anledning til å svare – og heller ikke sjekke grunnleggende fakta.
Min tillit til Nordmørspostens redaksjonelle linje etter dette, er lik null. Noe kan rettes ved at redaktøren uforbeholdent beklager sine presseetiske overtramp og avpubliserer de artiklene hvor overtrampene er begått. Alt annet vil være å betegne som et presseetisk sammenbrudd i Nordmørspostens redaksjonelle ledelse.
Her er John Berges svar på Jan-Erik Larsens leserbrev:
Les sakene hvor Nordmørsposten har referert Nettavisen her: