
Overskridelser i helse og omsorg – men Smøla leverer plussresultat
Investeringene ble langt lavere enn planlagt, mens disposisjonsfondet styrkes kraftig. Det viser årsregnskapet som nå er klart.
Til tross for betydelige budsjettsprekker innen helse og omsorg, går Smøla kommune ut av 2024 med et overskudd på nær 14 millioner kroner. Investeringene ble langt lavere enn planlagt, mens disposisjonsfondet styrkes kraftig. Det viser årsregnskapet som nå er klart.
Smøla kommune hadde et netto driftsresultat på 13,96 millioner kroner i 2024. Dette er et positivt tall, men det ligger under det reviderte budsjettet som var satt til 20,4 millioner. Årsaken til avviket finner man særlig innen helse- og omsorgssektoren.
Sprakk med nesten ni millioner på sykehjemmet
Det største enkeltavviket finner man ved enheten sykehjem og hjemmetjenester, som brukte 68 millioner kroner. Det er 8,6 millioner over det reviderte budsjettet.
– Dette er et betydelig avvik og skyldes både økt bemanningsbehov og høyere driftskostnader enn forutsatt, heter det i regnskapet.
Også aktivitet og boveiledning gikk over med 2,85 millioner, og helseenheten brukte 723 000 mer enn budsjettert. Samlet sett viser regnskapet at flere velferdstjenester sprengte rammene i 2024.
Kuttet i investeringene
Investeringene endte på 53 millioner kroner, mot et opprinnelig budsjett på 112 millioner. Blant de største investeringene er:
Helseplattformen: 8,1 mill. kr
Nytt kjøkken ved sykehjemmet: 3,1 mill. kr
Kai Vikan: 2,5 mill. kr
Flere prosjekter er utsatt eller redusert i omfang. Salget av fartøyet Øyvakt, med salgsinntekter på 7,5 millioner, ble ført i 2024 selv om overlevering skjer i 2025.
Store midler til fond
Det ble satt av 78,7 millioner kroner til disposisjonsfondet, og 62,8 millioner ble brukt samme år. Dette gir en netto økning på 15,9 millioner og en total fondskapital på 72,7 millioner ved årsslutt.
Vekst i gjeld – men ikke uten kontroll
Kommunens samlede lånegjeld var ved årsskiftet 370 millioner kroner, hvorav 21 millioner er videreutlån fra Husbanken. Over halvparten av gjelden har flytende rente, noe som gjør kommunen sårbar for renteøkninger.
– En økning på ett prosentpoeng vil øke kostnadene med over en halv million kroner i året, heter det i analysen av rentefølsomhet.
Fondsvekst og stabil økonomi
Arbeidskapitalen økte med nær 36 millioner kroner, og kommunen har ingen udekkede beløp eller fremførte merforbruk. Dette gir god finansiell bærekraft, til tross for utfordringer på enkelte områder.
Regnskapet for 2024 viser at Smøla kommune har klart å balansere økonomien i en tid med høyt kostnadspress og krevende tjenestebehov – men også at enkelte sektorer står i fare for å miste kontrollen om utviklingen fortsetter.