Den polykrome tavlen er nå på Hagelin. Hva skjedde?

Hvor ble det av den polykrome by? 

Forsvant siste rest av den «Polykrome by» med den flotte tavlen foran Rådhuset som viste de polykrome fargene? … og som nå er stuet bort på Hagelin!

Publisert Sist oppdatert

Kristiansund er viden kjent som den «polykrome by» – og er kanskje den mest fargerike byen som er bygget i Norge etter 2. verdenskrig?

Dessverre er den polykrome by i ferd med å forsvinne. Flere og flere velger å gå bort i fra fargeglade hus, og velger i stort omfang å male husene sine i ulike gråtoner og hvitt. Av en eller annen grunn.

Farger er smak og behag, og personlig blir jeg glad når jeg ser farger på husene og ikke en gråtone. Det er som jeg får en gratis vitamininnsprøytning når jeg passerer St Hanshaugen.

St. Hanshaugen har de siste årene foretatt en rehabilitering av fasadene – og de har valgt flotte farger, som jeg tror må være hentet i fra det polykrome fargekartet til Kristiansund Kommune.

St. Hanshaugen er etter min mening blitt det flotteste området i byen med sine fargeglade hus. Neste gang du er på søndagstur, kan jeg anbefale deg å ta turen dit.

På hjemmesiden til Kristiansund kommune får man bekreftet at noe er i ferd med å skje, og jeg berømmer kommunen for ikke å pakke dette inni bomull og ikke er redd for å tråkke noen på tærne. De skriver det som det er. :

«Som i mange andre norske byer ser en at den fargerike bebyggelsen er i ferd å bli visket ut av hvite trender og lav bevissthet rundt vårt felles ansvar for å ta vare på identiteten, historia og bymiljøet vårt. På bakgrunn av dette utviklet Kristiansund kommune i 2018 en fargepalett basert på gjenreisningsårenes farger. Hensikten med fargepaletten er å inspirere, og å hjelpe hus- og gårdeiere som ønsker å ta vare på fargene, slik at vi kan fortsette å være den polykrome by i framtida.»

Hva kan være årsaken til at flere og flere velger grå og hvite hus?

Er det været i Kristiansund som har påvirket befolkningen til å f eks. åvelge hus i forskjellige gråtoner? Med klimaendringer, har vi fått mer regn og grått vær. Kan dette være en forklaring? Vi starter jo dagen med å si til personen vedsiden av deg på busstoppet, eller på arbeidsplassen : «Så grått og trist vær det er i dag!» Kjenner du igjen? Jeg tror de fleste av oss gjør det.

Sier vi ordet «grått» så ofte slik at vi har fått en ubevisst hjernevask, og velger automatisk grått når vi står på Maila for å velge farge på huset? 

Den polykrome tavlen.

Hva gjør oss glade? Farger kan gi oss glede. Blir du ikke litt lettere og gladere til sinns når du sier: « se på den flotte lyseblå himmelen, se på den flotte gule solen, eller se hvor fin den røde horisonten er, - i morgen blir det sikkert fint vær» Hva er det du da egentlig sier? Det du sier er vel at du assosierer farger med noe positivt?

La oss gjøre et tankeeksperiment. Du kjører nedover Langveien og ALLE husene er malt grå eller hvite. Når du kjører forbi denne rekken hver eneste dag, vil du kjøre forbi som en slags zoombie fordi det ikke er noen variasjon i omgivelsene rundt deg. Blikket ditt vil knapt registrere at det er noen hus. Hjernen din vil oppfatte at alt er grått og hvitt, og etter noen ganger vil den ikke lenger bry seg – og vil kjøre rett forbi.

La oss tenke at den samme rekken av hus har ulike farger. Hva tror du da vil skje? Jo, hjernen din vil «begynne å jobbe» og se de ulike nyansene, og du vil automatisk begynne å tenke. « oj, det var en fin gulfarge, den stygge lillafargen ser ikke bra ut, hva tenker de på, dæggern, den lyseblå fargen er knallfin, den må jeg vurdere når jeg skal male huset i sommer». Den vil til og med registrere at vinduene er skiftet.

Hva skjedde? Jo, du fikk plutselig en gratis opplevelse, og som fikk deg ut av « Zoombiedvalen»- og til å tenke og reflektere litt. Og kanskje bilturen til jobben ikke ble så kjedelig lenger fordi opplevelsene ligger der som perler på en snor.

Kanskje at du til og med tenkte at: « de som i sin tid stod bak den «Polykrome By», hadde noen ideer - og et bevisst valg, og at fargene de valgte ut ville påvirke sinnsstemningen til folket i byn» Slikt tenkte de nok sikkert ikke, men en morsom tanke er det nå uansett.

De som har malt sine hus grå, har helt sikkert gjort et bevisst valg, og synes selvsagt at huset ble kjempefint. Jeg sier heller ikke at det er stygt, men ønsker vi oss en helt grå by?

Jeg synes Kristiansund kommune gjorde en særdeles god jobb da de relanserte den Polykrome By i 2018. Kommunen fikk laget det store tavlen utenfor Rådhuset, samt at de fikk laget en brosjyre om den Polykrome By og som viste alle fargepalettene som i sin tid ble benyttet.

Dersom byens innbyggere fortsetter å male byen grå i det tempoet vi nå ser, vil vi i alle i løpet av få år si: «så grått og trist det er i dag» Men da snakker vi ikke lenger om været.

Hvor ble det så av den store og flotte tavlen som stod foran Rådhuset/ servicekontoret?

Maria Årikstad Sagedal ved Eiendomsdrift i Kristiansund kommune, kan fortelle til Nordmørsposten at tavlen ble tatt ned for å gi plass til forskjellige søppeldunker like ved servicekontoret.

Hun kan også bekrefte at kommunen jobber med å finne et nytt sted for tavlen, men de har ennå ikke funnet et egnet sted. Kanskje noen av leserne har et godt forslag?

Når den settes opp igjen, vil den også bli freshet opp ettersom det grå og triste været har slitt bort en del av fargen - slik at den fremstår som noe blek.:)

Kanskje kommunens malingsleverandør kan påta seg oppgaven med å få freshet den opp? 

Da kan kristiansundere igjen glede seg over de flotte fargene som har vært Kristiansunds identitet i ca 80 år?

Boliger i Kristiansund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS