
Nå er valgkampen for alvor i gang
Flere av partiene brukte Nordmørsk Gatefest i Kristiansund til å markere starten på en lang valgkamp. Men to glimret med sitt fravær. Nordmørsposten har gått gjennom hva partiene som var til stede, prioriterer nasjonalt i valgkampen fram mot stortingsvalget i september.
Fredag 2. mai stilte seks partier med stands i Nedre Enggate under Nordmørsk Gatefest. På oversiden av Kaibakken samlet de rødgrønne partiene seg: Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti. På den andre siden sto Fremskrittspartiet, Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Senterpartiet.
Senterpartiets plassering mellom Frp og MDG vakte en viss oppmerksomhet. Partiet har etter regjeringsbruddet ikke uttalt seg klart om det vil støtte en rødgrønn eller borgerlig regjering etter valget.

Fraværet fra Høyre, Venstre og KrF
Høyre og Kristelig Folkeparti var ikke til stede under gatefesten. Tom Godtland, som ledet arrangementet, opplyser at alle partiene var invitert. Ingen av partiene har gitt begrunnelse for at de uteble.
De tre partier har utfordringer nasjonalt. Høyre har fått svekket grep om styringsdyktighet og risikerer å miste statsministerposten dersom Fremskrittspartiet blir største parti på borgerlig side. Kristelig Folkeparti ligger på nasjonale målinger nær sperregrensen og står i fare for å falle ut av Stortinget.
Nordmørposten har valgt å fokusere på de partiene som sitter på stortinget i dag. Det kan godt være at Næringspartiet og andre partier kommer inn på Stortinget til høsten. Ingen av disse partiene var representert på Nordmørsk Gatefest i helga.
Gjennomsnittet av målingene i april 2025
Basert på nasjonale målinger: (Pollofpolls).
Arbeiderpartiet (Ap): 28,1 % (52 mandater)
Fremskrittspartiet (Frp): 20,0 % (39 mandater)
Høyre (H): 19,8 % (37 mandater)
Senterpartiet (Sp): 6,7 % (13 mandater)
Sosialistisk Venstreparti (SV): 6,3 % (12 mandater)
Rødt: 4,8 % (9 mandater)
Venstre (V): 3,9 % (3 mandater)
Kristelig Folkeparti (KrF): 3,3 % (2 mandater)
Miljøpartiet De Grønne (MDG): 3,1 % (2 mandater)
Andre partier: 3,9 % (0 mandater)
Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiet prioriterer trygg økonomisk styring, full sysselsetting og styrking av offentlig velferd. I programmet vektlegges redusert ventetid i helsetjenestene, investering i ren energi, og innsats mot barnefattigdom. Partiet ønsker sterkere politi og bedre beredskap, og fremmer tiltak for å gjøre hverdagen tryggere for folk flest. Ap har i tillegg varslet nye klimainvesteringer og reformer for bedre skole og eldreomsorg.
Fremskrittspartiet
Fremskrittspartiet profilerer seg med lavere skatter og avgifter, færre offentlige inngrep og økt individuell frihet. Partiet ønsker å redusere statlig byråkrati, kutte bistand og føre en streng innvandringspolitikk. Frp går inn for styrking av politi og forsvar, mer oljeleting og ny kraftutbygging. Innen helse og omsorg fremmer partiet økt valgfrihet, og partiprogrammet åpner for større rom for private tilbydere.

Miljøpartiet De Grønne
Miljøpartiet De Grønne går til valg på full stans i ny oljeleting og utfasing av all norsk olje- og gassproduksjon innen 2035. MDG vil redusere klimautslipp gjennom grønn industri, sirkulær økonomi og kraftige naturvernreformer. Partiet ønsker lavere kollektivpriser, høyere flyavgifter, mer vern av matjord og styrking av dyrevelferden. Økonomisk vil MDG flytte beskatning fra arbeid til forbruk og miljøskadelige aktiviteter.

Rødt
Rødt løfter fram kampen mot forskjells-Norge og styrket offentlig eierskap som sine viktigste saker. Partiet ønsker innføring av makspris på strøm, sterkere politisk kontroll over kraftsektoren og avvisning av EUs energipolitikk. Rødt går inn for gratis tannhelse, styrking av helsesektoren, bedre arbeidsvilkår og reform av skattesystemet med høyere skatt for de rikeste. Partiet tar til orde for en velferdsmodell uten kommersielle aktører.
Senterpartiet
Senterpartiet går til valg på styrket nasjonal kontroll over naturressurser og desentralisering av offentlige tjenester. Partiet ønsker fortsatt petroleumsaktivitet parallelt med utslippskutt og teknologisk omstilling. Sp vil bygge ut distriktene med bedre veier, beredskap, lokalsykehus og landbrukspolitikk. EØS-avtalen ønskes reforhandlet, og partiet er motstandere av økt innflytelse fra EU på norsk selvstyre.

Sosialistisk Venstreparti
Sosialistisk Venstreparti setter klima og sosial rettferdighet øverst på agendaen. Partiet vil stanse all ny oljeleting, satse på grønn industri og gjennomføre et grønt skifte med arbeidsplasser i hele landet. SV foreslår en grønn folkebonus og en kraftig utbygging av jernbane og kollektivtransport. Innen velferd foreslår partiet gratis tannhelse, flere lærere, bedre barnehager og større økonomisk støtte til lavinntektsfamilier. Skattesystemet ønskes reformert i progressiv retning.
Venstre
Venstre går til valg på en kombinasjon av grønn omstilling, bedre vilkår for småbedrifter og skattereform. Partiet vil stanse ny oljeleting, styrke naturvernet og satse på karbonfangst og grønn industri. De foreslår skattelettelser for gründere og småbedrifter, samt overgang til etterskuddsbeskatning for enkeltpersonforetak. Venstre prioriterer også utdanning og digital kompetanse, og vil øke Norges internasjonale innsats for menneskerettigheter og støtte til Ukraina.