«Fiks ferdig!» er en tjeneste fra Finn.no, som etterhvert er viden kjent blant norske forbrukere.

Trykket på lenke – ble trukket for 59.000 kr.

En mann i 50-årene fra Nordmøre ble nylig svindlet for titusenvis av kroner etter å ha trykket på en tilsynelatende uskyldig lenke. Nå advarer politiet mot en økning i denne typen digitale bedragerier – og ber folk tenke seg nøye om før de klikker.

Publisert Sist oppdatert

En tilsynelatende uskyldig lenke ble starten på et kostbart mareritt for en mann i 50-årene fra Nordmøre. 

I forbindelse med det som så ut som en forespørsel knyttet til tjenesten «Fiks ferdig!», mottok han en melding med en lenke og betalingsoppfordring. Selv om han ikke godkjente noe beløp, ble 59.000 kroner likevel trukket fra kontoen.

Både mannen og banken har anmeldt forholdet til politiet.

Heldigvis for mannen har saken fått en lykkelig slutt.

Banken har nemlig i etterkant valgt å erstatte hele beløpet, da de vurderte at betalingen ikke var korrekt godkjent av kunden.

Stadig mer avansert

Knut Endreseth, seksjonsleder for etterretning, forebygging og etterforskning ved Kristiansund politistasjonsdistrikt.

Ifølge Knut Endreseth, seksjonsleder for etterretning, forebygging og etterforskning ved Kristiansund politistasjonsdistrikt, er dette langt fra enestående.

Han forteller at politiet ser en klar økning i denne typen svindelforsøk, der ofrene manipuleres til å trykke på lenker som ser troverdige ut. Det kan være tjenester man kjenner fra før, eller meldinger som ser ut til å komme fra posten, banken eller offentlige aktører.

Politiet påpeker at mange slike lenker fører til nettsider som etterligner ekte aktører, og hvor brukeren uforvarende gir fra seg sensitiv informasjon – eller aktiverer en betaling de ikke forstår rekkevidden av.

– Klikk aldri ukritisk

Politiets klare oppfordring er: Ikke trykk på lenker du ikke er helt sikker på. Sjekk alltid avsender, og gå heller direkte til den offisielle nettsiden til aktøren det gjelder.

Svindlerne blir stadig mer profesjonelle, både i språkbruk, design og teknologi.Dette er ikke lenger klønete oversatte e-poster. De bruker logoer, språk og tekniske løsninger som gjør det vanskelig å skille svindel fra ekte henvendelser. Det kan ramme hvem som helst – uavhengig av alder og digital kompetanse, forklarer politiet.

Svindeltypene politiet ser mest av nå:

  • Lenkesvindel: Meldinger med lenker til falske betalingsportaler.

  • Falske kundeservicehenvendelser: Telefonsamtaler der noen utgir seg for å være fra bank eller teknisk support.

  • Falske netthandelssider: Lokker med tilbud og tar betalt uten å levere.

– Politianmeld alltid

Endreseth oppfordrer alle som oppdager eller mistenker svindel til å kontakte både banken og politiet med en gang.

Jo raskere politiet får vite om det, jo større er sjansen for å spore hvor pengene går og kanskje få stoppet noe. I tillegg gir det politiet innsikt i hvilke metoder svindlerne bruker nå.

🔒 Slik unngår du lenkesvindel

✔ Vær kritisk til lenker i SMS, e-post og meldinger✔ Sjekk avsender – skriv inn nettadressen manuelt i nettleseren✔ Ikke oppgi sensitiv informasjon uten å dobbeltsjekke nettstedets ekthet✔ Kontakt banken umiddelbart hvis du har trykket på noe mistenkelig✔ Politianmeld svindel – det kan hjelpe andre

Powered by Labrador CMS