Illustrasjon av kvinne i retten.

Kvinne svindlet staten for 129.281 kr. – men slipper fengselstraff

Ettersom politiet somlet i halvannet år etter anmeldelsen med å etterforske saken slapp kvinnen fra Kristiansund unna med samfunnsstraff,

Publisert Sist oppdatert

En 37 år gammel kvinne fra Kristiansund er dømt ved Møre og Romsdal tingrett for å ha gitt uriktige opplysninger til NAV over en periode på ett år. Hun erkjente forholdene og ble dømt til samfunnsstraff.

Rettsmøte og tilståelse

Kvinnen, som arbeider som fagarbeider i barne- og ungdomssektoren, møtte i Møre og Romsdal tingrett – Kristiansund, 5. mai 2025  til et rettslig avhør. Hun samtykket til tilståelsesdom og godtok påtalemyndighetens forslag om samfunnsstraff.

I retten forklarte hun:– I perioden fra 1. september 2021 til og med 11. september 2022 sendte jeg inn elektroniske meldekort til NAV, men unnlot å opplyse om alle timene jeg hadde arbeidet.

Hun oppga kun 389,5 av totalt 1160,5 arbeidede timer og mottok dermed dagpenger hun ikke hadde krav på. Beløpet hun urettmessig fikk utbetalt var 129.281 kroner.

– Opplest og vedtatt, sa hun i retten, og samtykket samtidig i å gjennomføre samfunnsstraff.

Dom og vurdering

Dommer Ole Ingar Ødegård la i dommen vekt på at kvinnen hadde gitt en uforbeholden tilståelse, og at tilståelsen var styrket av øvrig dokumentasjon i saken. Hun ble dømt for brudd på både straffeloven § 371 bokstav b (databedrageri) og § 221 (uriktig opplysning til offentlig myndighet).

Retten uttalte: «Allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende med tyngde ved trygdebedragerier. De fleste stønadsordninger er basert på tillit mellom NAV og brukerne.»

Videre viser retten til høyesterettspraksis, hvor beløpsgrensen på folketrygdens grunnbeløp (1G) benyttes som veiledende skille mellom samfunnsstraff og ubetinget fengsel. I dette tilfellet oversteg det urettmessige beløpet 1G med om lag 20 000 kroner.

– Etter rettens mening er fengsel i 30 dager passende utgangspunkt også for saken her, står det i dommen.

Likevel valgte retten å følge påtalemyndighetens forslag om samfunnsstraff, blant annet som følge av saksbehandlingstiden. Det var nærmere halvannet år mellom politiets mottak av anmeldelsen og avhør av siktede.

– Politiets saksbehandlingstid innebærer et klart brudd på EMK artikkel 6, påpekte retten.

EMK artikkel 6

EMK artikkel 6 er en bestemmelse i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) som gir rett til en rettferdig rettergang. Den gjelder både i straffesaker og i saker om borgerlige rettigheter og forpliktelser.

Her er hovedinnholdet i EMK artikkel 6 nr. 1:

«Enhver har rett til en rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid for en uavhengig og upartisk domstol opprettet ved lov, når avgjørelse skal treffes om hans sivile rettigheter og forpliktelser eller om en strafferettslig anklage mot ham.»

Artikkelen inneholder flere konkrete rettigheter, spesielt i straffesaker:

Straffen

Kvinnen ble dømt til 30 timer samfunnsstraff, subsidiært 30 dager fengsel, med en gjennomføringstid på 120 dager. Hun samtykket til denne straffen og godtok dommen i retten.

Rettsvitne i saken var Dan Roger Degnes. Aktor er ikke navngitt i rettsboken.

Powered by Labrador CMS