
Kristiansundskvinne forsøkt svindlet for over 100.000 kroner etter nettkontakt
– De spiller på følelser og tillit, advarer seksjonslederen hos Kristiansund politistasjon.
En kvinne i 40-årene fra Kristiansund trodde hun hadde funnet en god samtalepartner på nettet.
Men det som startet som vennskapelig kontakt, endte i et økonomisk mareritt – og en politianmeldelse.
Politiet i Kristiansund advarer nå kraftig mot denne typen svindel.
De betegner det som et klassisk tilfelle av kjærlighetssvindel.
Kjapp ekskalering
Kontakten mellom kvinnen og en ukjent mann startet via sosiale medier i begynnelsen av april 2025.
Etter kort tid utviklet dialogen seg til å bli personlig, og de to utvekslet både bilder og sensitive opplysninger.
Mannen hevdet etter hvert å ha problemer med banken sin, og ba kvinnen om økonomisk hjelp. Hun overførte først et mindre beløp, men det stoppet ikke der.
Kort tid senere ble hun bedt om å betale 28.533 kroner (tilsvarende 2.750 USD) for å hjelpe mannen med å «komme seg ut av en militærleir».
Etter noen dager kom en ny forespørsel – denne gang på hele 72.629 kroner (omtrent 7.000 USD).
Kvinnen valgte til slutt å kontakte myndighetene, og politiet har nå startet etterforskning.
– Spiller på følelser
Seksjonsleder Knut Endreseth, ved seksjon for etterretning, forebygging og etterforskning hos Kristiansund politistasjonsdistrikt, bekrefter at saken føyer seg inn i et kjent mønster.
– Dette er et typisk tilfelle av kjærlighetssvindel, der gjerningspersonen over tid bygger opp tillit og et følelsesmessig forhold før de begynner å be om penger. Vi ser at de ofte spiller på sterke følelser som empati, medlidenhet og romantikk, forteller Endreseth til Nordmørsposten.
– Disse svindlerne er svært dyktige manipulatorer. De bruker falske profiler, ofte med stjålne bilder, og fremstår både troverdige og omsorgsfulle, legger han til.

– Saker i hele landet
Kjærlighetssvindel har blitt et økende problem nasjonalt, og det rammer mennesker i alle aldersgrupper og livssituasjoner.
Ofrene tror de har fått en ny venn eller partner, men ender opp med store økonomiske tap – og ofte skam og sorg.
Politiet forstår at det er vanskelig å stå frem i slike saker. Mange føler skyld, men det er viktig å huske at dette er profesjonelle svindlere som vet akkurat hva de gjør. De angriper sårbare punkter og utnytter folks godhet.
Politiet oppfordrer alle som mistenker at de kan være utsatt for svindel til å ta kontakt, enten direkte med politiet eller via nettsidene til Økokrim eller Nettpatruljen.
– Vær kritisk og snakk med noen
Hvis noen du aldri har møtt begynner å be om penger på nett – særlig under dramatiske omstendigheter som sykdom, ulykker eller militærtjeneste – så bør det ringe en varsellampe. Snakk med noen du stoler på før du overfører noe som helst, understreker politiet, som poengterer at kjærlighetssvindel er ikke bare økonomisk kriminalitet, det er følelsesmessig manipulering og utnyttelse. Det er viktig å være årvåken – og å melde fra.
FAKTA: Hva er kjærlighetssvindel?
Kjærlighetssvindel (også kalt romantisk svindel) skjer når noen lurer et offer til å tro de er i et forhold på nett – med hensikt å få penger.
Svindlerne bruker falske identiteter, ofte med bilder stjålet fra ekte personer.
De bygger tillit over tid, og kommer med følelsesladde historier for å manipulere offeret til å sende penger.
Politiet anbefaler å aldri sende penger til noen du ikke har møtt fysisk, og å være kritisk til forespørsler om hjelp på nettet.