Illustrasjonsfoto. Dette er ikke bilde av en virkelig person.

Motstand mot å avvikle Den kulturelle spaserstokken

Eldrerådet i Møre og Romsdal fylkeskommune hadde møte 30. april 2025 i kommunestyresalen i Rauma rådhus.

Publisert

Nordmørsposten ønsker å gjøre det enklere for innbyggerne å følge med på hva som skjer i lokalpolitikken. Ved å gjennomgå og formidle offentlig tilgjengelig informasjon, gir vi våre lesere innsyn i hvilke saker politikerne prioriterer, og hvordan beslutninger som påvirker hverdagen i kommunen blir til. Slik bidrar vi til å styrke åpenhet, engasjement og demokratisk deltakelse.

Fellesmøte og faste saker

Eldrerådet i Møre og Romsdal fylkeskommune hadde møte 30. april 2025 i kommunestyresalen i Rauma rådhus. Møtet ble ledet av Bengt Gustav Eriksson (Pensjonistforbundet Møre og Romsdal – PFMR), og det ble satt med sju medlemmer. Representanter fra flere partier og organisasjoner deltok: Geir Ove Leite (Ap), Frank Petter Stenløs (V), Inger Lise Nerland Skogstad (Frp), Aina Therese Meisal (Norsk Forbund for Mennesker med Nedsatt funksjonsevne – NFMR) og to varamedlemmer fra PFMR.

Møtet startet med et fellesarrangement sammen med eldrerådene i kommunene Aukra, Rauma, Gjemnes, Sunndal, Surnadal og Vestnes. Ordfører Yvonne Wold (SV) ønsket deltakerne velkommen til Åndalsnes og ga en orientering om kommunen og dagens situasjon.

Blant innlederne var Grete Ystgård fra RVTS Midt og Michael Cruz fra Bufdir, som informerte om «TryggEST-modellen» – et nasjonalt verktøy for å forebygge vold og overgrep mot eldre og andre utsatte grupper. Kommunikasjonsrådgiver Tina Kjensli Dyrseth fra Senteret for et aldersvennlig Norge presenterte kampanjen «Planlegge litt», som skal øke bevisstheten blant eldre om egne framtidige behov.

Prioritering av fylkesveier: Vedtok stort investeringsprogram

Eldrerådet behandlet sak PS 11/25 om investeringsprogrammet for fylkesveier i perioden 2026–2035. Fylkeskommunedirektøren hadde lagt frem forslag til en prioriteringsliste.

Tilrådningen ble enstemmig vedtatt med 7 stemmer: Ap 1, Frp 1, NFMR 1, PFMR 3, V 

1.Vedtaket lyder:

«1. Fylkestinget vedtar investeringsprogram (prioriteringsliste) for fylkesveg 2026–2035 slik det ligg føre i vedlegg til saka. Hovudprioritet i 10-årsperioden er å ta vare på det vegnettet vi har, for å sikre at vegane kan vere opne for trafikk, jf. ansvaret til fylkeskommunen i veglova § 1a.2. Økonomiske rammer for dei kommande åra blir bestemt av til ei kvar tid gjeldande økonomiplan. Dette avgjer omfang og framdrift for realisering av prioriterte prosjekt i investeringsprogrammet.»

Motstand mot å avvikle Den kulturelle spaserstokken

I sak PS 12/25 ble det foreslått å avvikle ordningen Den kulturelle spaserstokken (DKSS) fra 2026. Dette er et lavterskel kultur- og folkehelsetilbud for eldre, som har vært viktig for sosial deltakelse og kulturformidling.

Rådsleder Bengt Gustav Eriksson (PFMR) foreslo at fylkeskommunen først må konsekvensvurdere en slik avvikling. Forslaget fikk enstemmig støtte (Ap 1, Frp 1, NFMR 1, PFMR 3, V 1).

Vedtaket lyder:

«Eldrerådet ber om at avvikling av Den kulturelle spaserstokk konsekvensvurderes før avvikling. Den kulturelle spaserstokk er et lavterskel folkehelse tilbud/kulturtilbud og vil ha store konsekvenser for brukerne.»

Fylkeskommunedirektørens opprinnelige forslag lød:

«1. Ordninga med Den kulturelle spaserstokken blir avvikla frå 2026.2. Kultur- og folkehelseutvalet ber fylkeskommunedirektøren orientere kommunane om vedtaket.»

Dette forslaget fikk ingen stemmer.

Den kulturelle spaserstokken

Den kulturelle spaserstokken er en ordning der kommunene kan søke om tilskudd til profesjonell kunst- og kulturformidling tilpasset eldre.Ordningen skal bidra til økt samarbeid mellom kultursektoren og omsorgssektoren. Dette skal foregå på arenaer der eldre befinner seg i hverdagen.Det er kommunene som kan søke på midlene i Den kulturelle spaserstokken.

Vilkår for tildeling av midler fra Den kulturelle spaserstokken til kommunene

Fordelingen mellom kommunene skjer etter antall eldre over 70 år i hver kommune.Dersom ikke alle kommuner har søkt, blir resterende midler fordelt på søknader med godt innhold i tiltak og program, nyskaping, samarbeid og tilbud til mange.

Godkjenning av årsmelding for 2024

Eldrerådet behandlet sak PS 13/25 om årsmelding for 2024. Meldingen ble enstemmig godkjent (Ap 1, Frp 1, NFMR 1, PFMR 3, V 1).

Vedtaket lyder:

«1. Eldrerådet i Møre og Romsdal fylkeskommune godkjenner årsmelding for 2024.2. Eldrerådet ber om at saka vert lagt fram som referatsak til dei andre rådgjevande organa, hovudutval og fylkestinget.»

Referatsaker: Universell utforming, tannhelse og posttjenester

En rekke referatsaker ble også lagt frem og tatt til orientering:

  • RS 03/25: Fremtidens posttjenester

  • RS 04/25: Tilskudd til kartlegging av universell utforming i Møre og Romsdal

  • RS 06/25: Oppstartsmelding for fylkesstrategi for kultur 2026–2029

  • RS 07/25: Årsrapport 2024 for den offentlige tannhelsetjenesten

  • RS 08/25: Høringsuttalelse fra fylkeseldrerådet i Agder om Postutvalgets rapport

  • RS 09/25: Uttalelse fra eldrerådet om postomdeling

  • RS 10/25: Årsmelding fra Pasient- og brukerombudet

  • RS 11/25: Protokoller fra eldreråd i kommunene

Disse ble kun tatt til orientering, uten debatt eller vedtak.

Sak RS 05/25 om kulturtilskudd – «Slik gjør vi det» – ble trukket før behandling.

Godkjenning av møteprotokoll

Under sak GP ble møteprotokollen godkjent:

Vedtak: «Eldrerådet godkjente protokollen i møtet.»

Politisk enighet på tvers av partiene

Alle saker med avstemning ble vedtatt enstemmig, og det var dermed ingen synlig uenighet mellom partiene i dette møtet. Spesielt i saken om Den kulturelle spaserstokken kom det tydelig fram at eldrerådet ønsket å sette brukernes behov først, på tvers av partilojalitet og fylkesadministrasjonens innstilling.

Her kan du se en oversikt over den Kulturelle spaserstokken i Kristiansund

Powered by Labrador CMS