
Skipet ble usynlig i Kvernesfjorden
Kanskje trente de på å oppdage fremmede ubåter i norske fjorder. Marinefartøyet som tirsdag ble observert i leia mellom Kristiansund og Averøy er konstruert for nettopp slike oppdrag.
Tirsdag formiddag kunne folk på Nordmøre observere det norske marinefartøyet KNM Thor Heyerdahl på vei nordover gjennom leia mellom Averøy og Kristiansund. Fregatten hadde seilt fra Håkonsvern utenfor Bergen og ble fulgt tett av Nordmørsposten og sporingsdata. Drev fartøyet taktisk trening i Kvernesfjorden?
Etter en runde på Bolgsvaet kom fartøyet inn Bremsnesfjorden vestfra, gikk deretter opp Kvernesfjorden, før det svingte inn bak Bergsøya og satte kurs opp Freifjorden og videre ut på Talgsjøen. Ved 10.30-tida tirsdag viste AIS-data at skipet befant seg midt i Freifjorden med kurs nordvest og en fart på 17 knop.

På vei til øvelse med NATO-fartøy
Kommunikasjonsrådgiver Vegard Norstad Finberg i Forsvaret opplyser til Nordmørsposten at KNM Thor Heyerdahl er i ferd med å forflytte seg til nordområdene for samtrening med allierte marineenheter.
– Den skal trene og øve i Nord-Norge i forbindelse med SNMG1. Norge er ikke med i dette samarbeidet, men fartøyet skal samtrene med nederlandske og tyske båter i området, sier Finberg.
Øvelsen skal foregå mellom 26. juli og 2. august. Ifølge Forsvaret er fartøyet i transitt fram til dette.
– I øyeblikket ligger båten litt på vent, sier Finberg.
SNMG1, eller Standing NATO Maritime Group 1, er en av NATOs stående flåtestyrker med kontinuerlig aktivitet i europeiske og nordlige farvann. Gruppen består av roterende fartøyer fra medlemsland, og inngår i NATO Response Force.

Hull i sporingsdata
Nordmørsposten har gjennomgått det detaljerte AIS-sporet for KNM Thor Heyerdahl fra 21. til 22. juli. Sporene viser seilas ut fra Håkonsvern og videre nordover, men enkelte deler av fartøyets manøvrering rundt Averøy fremgår ikke av dataene.
Bevegelsen opp Kvernesfjorden vises ikke i AIS-loggen, mens både passasjen bak Bergsøya og videre seilas gjennom Freifjorden og ut Talgsjøen er dokumentert. Dette er i tråd med kjent praksis: Marinefartøy kan slå av eller kontrollere signalutsendingen under visse operasjoner og øvingsmomenter.
Kanskje trente de på å oppdage fremmede ubåter i norske fjorder. Skipet er spesialbygd for slike operasjoner, med avanserte sonar- og anti-ubåtsystemer utviklet for kystnære og dype farvann.

KNM Thor Heyerdahl
Fartøyet ble satt i tjeneste i 2011 og er det siste i rekken av fem fregatter i Fridtjof Nansen-klassen. Fregattene er bygget for å ivareta norske sikkerhetsinteresser til havs og er utrustet for anti-ubåtoperasjoner, luftvern og overvåkning.
Fire fregatter igjen i klassen
KNM Thor Heyerdahl er én av fire gjenværende fregatter i den norske marinens Fridtjof Nansen-klasse. Klassen ble opprinnelig bygget med fem fartøy, men én – KNM Helge Ingstad – sank etter en kollisjon i Hjeltefjorden i 2018 og ble senere kondemnert og hugget opp. Thor Heyerdahl ble levert som det siste skipet i serien i 2011
KNM Thor Heyerdahl har tidligere deltatt i internasjonale operasjoner i Middelhavet, Nord-Atlanteren og i samarbeid med NATO-partnere. Skipet har helikopterkapasitet og avansert sensor- og våpenutrustning, og er en sentral del av den norske marineberedskapen.
Nye fregatter
Forsvaret planlegger å kjøpe fem–seks nye fregatter for å erstatte dagens fire i Fridtjof Nansen-klassen. De nye skipene skal leveres fra tidlig på 2030-tallet, og skal være spesielt godt rustet til å oppdage og bekjempe ubåter. Norge vurderer nå samarbeid med land som Tyskland, Storbritannia, Frankrike og USA. Det er ventet at valget av leverandør blir klart i løpet av 2025.