SE VIDEO FRA MARKERINGEN

– Det var et angrep på mennesker – og på idéer
Fjorten år etter terrorangrepene arrangerte Kristiansund kommune en stille og verdig markering ved minnesmerket bak Kirklandet kirke. Ordfører Kjell Neergaard (Ap) og Line Hatmosø Hoem, som overlevde terroren på Utøya og representerer Den nasjonale støttegruppen, deltok med tale og kransenedleggelse. Øivind Elgenes sto for to musikalske innslag.
På årsdagen for terrorangrepene i Oslo og på Utøya inviterte Kristiansund kommune til markering bak Kirklandet kirke. Ved minnesmerket, som ble reist i 2012, samlet en stille forsamling seg klokken 12.00 for å minnes de 77 som ble drept 22. juli 2011.
Om lag 70 personer hadde møtt fram til minneseremonien, der både pårørende, lokalpolitikere, ansatte i kommunen og vanlige innbyggere sto side om side i fellesskap og stillhet.
Ordføreren ønsket velkommen
Ordfører Kjell Neergaard (Ap) åpnet markeringen og la ned blomster ved minnesmerket på vegne av kommunen. I sin korte innledning minnet han om betydningen av å stå sammen i fellesskap, også når det gjør vondt.
– Dette er en dag for stillhet og ettertanke. En dag vi ikke må glemme, sa Neergaard, før han overlot mikrofonen til representanten for Den nasjonale støttegruppen.

En tale om sorg, ansvar og fellesskap
Line Hatmosø Hoem, som representerte Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, holdt en personlig og alvorlig tale foran minnesmerket. Hun åpnet med å takke alle som hadde møtt fram:
– Takk til alle dere som har møtt opp her i dag.
Hoem understreket at mange kanskje er lei av å høre om 22. juli, men at det likevel er viktig å samles.
– Det føles som om alle ordene er brukt opp. Jeg vet at mange er lei av 22. juli. En grusom påminnelse midt i fellesferien, om noe vi helst vil være ferdige med. Likevel er dagen fortsatt viktig.
Hun minnet om hvor dypt terroren har satt spor, både i historien og i enkeltmenneskers liv.
– I dag er det 14 år siden vi mistet 77 liv. 14 år siden regjeringskvartalet ble bombet, og 14 år siden barn og unge ble jaget, skutt og drept på Utøya. Dette er en dag som har brent seg inn i historien, og i hjertene til oss som står her – og til hele Norge.

Terroren som varsel
Hoem pekte på at 22. juli ikke bare var en tragedie, men også et angrep på demokratiske verdier og på ungdommers politiske engasjement.
– Det var et varsel. Det var et angrep på mennesker – og på ideer. På demokrati. På mangfold. På ungdom som engasjerte seg. Derfor er det så viktig at vi ikke lar minnene blekne, eller lar tausheten overta.
Hun siterte det som har blitt et nasjonalt løfte:
– Vi sier: Aldri tie. Aldri glemme. Det er ikke bare et slagord. Det er en forpliktelse.
Talen inneholdt også en sterk påminnelse om at samfunnets reaksjon på hat og ekstremisme ikke må stilne over tid:
– Det betyr at vi skal fortsette å snakke om hva som skjedde – og hvorfor det skjedde. Det betyr at vi skal stå opp mot hat, rasisme og ekstremisme – uansett hvilken form det tar.
Et samfunn med plass til alle
Hoem beskrev hvordan sorgen og minnene lever videre, ikke bare hos dem som mistet noen, men i hele nasjonen. Hun snakket også om hvordan markeringer som denne handler om mer enn fortid:

– Minnemarkeringer handler ikke bare om fortid. Den handler om hvilket samfunn vi ønsker å være i dag – og i morgen. Et samfunn der det er plass til alle. Et samfunn der vi tør å si fra. Et samfunn der vi husker – ikke bare hva som skjedde, men hva det krevde av oss som fellesskap å reise oss igjen.
Hun avsluttet med å henvende seg direkte til de berørte:
– Til dere som mistet noen dere er glad i: Vi glemmer dem ikke. Vi bærer navnene deres med oss. Historiene deres. Smilene, drømmene, motet.– Og til dere, og oss, som overlevde: Vi ser dere. Vi hedrer styrken deres.
Musikalsk innslag fra Øivind Elgenes
Musiker Øivind Elgenes, kjent fra Dance With A Stranger og som soloartist, fremførte to musikalske innslag under markeringen.
Lydteknisk bistand ble levert av Braathallen, som sørget for at både taler og musikk nådde alle fremmøtte med klarhet og verdighet.
Et rom for fellesskap
I pressemeldingen fra Kristiansund kommune ble det understreket at arrangementet skulle være et rom for fellesskap og omtanke. Dette var første gang kommunen sto som arrangør.
– Dette er et viktig arrangement som vi skal gjenta hvert år, sa ordfører Kjell Nergaard.
Markeringen samlet både unge og eldre, representanter for kommunen og privatpersoner, i en felles påminnelse om at 22. juli ikke må bli glemt – og ikke må ties i hjel.
Politiet var til stede med to betjenter men, på god avstand. Det forteller litt om spenningene i samfunnet og trusselen som kan ramme oss alle når vi minst venter det. Her gikk alt rolig for seg med et meget verdig og flott arrangement.
Video: Odd Inge Teige