NP.NO PÅ SOMMERCRUISE: GRIP-REPORTASJE NUMMER 4 av 5 (MED VIDEO)

– Grip skal aldri bli masseturisme!
GRIP: Båtturene til Grip er mer populære enn noensinne. Det er likevel helt uaktuelt å sette inn større båter på ruta, forteller Arild Dybå-Eidem.
14 kilometer ute i Storhavet nord for Kristiansund ligger det historiske fiskeværet Grip.
Nordmørsposten var med på en tur og beskriver i en serie reportasjer hvordan livet er på båtturen og på øya. Det du leser nå er vår fjerde reportasje i serien.
Øya skal bestå
Det er daglige avganger fra Kristiansund til Grip frem til og med 31. august. Fra 4. juli til 3. august er det to daglige avganger. Ved godt vær og stor etterspørsel blir det også satt opp en tredje daglig avgang.
Båtene tar 44 personer, i tillegg til mannskapet. Det er uaktuelt å øke kapasiteten.
– Det handler om respekt for økosystemet. Grip skal aldri bli masseturisme. Øya skal bestå med fuglebestand, med fauna og dem som har fritidsboliger på øya, sier Arild Dybå-Eidem, daglig leder i Kristiansund Kommunale Sundbåtvesen Kf, til Nordmørsposten.

– Gripværinger er vennlige
Han er ganske sikker på at det at man kjører mindre båter til Grip gjør at turene blir mottatt på en god måte – også av dem som har fritidsboliger på øya.
– Gripværinger er vennlige. De møter turistene på en vennlig måte, men hadde det plutselig stått 250 personer der samtidig der ville det vært annerledes, sier Dybå-Eidem.
På turene kan du utforske øya selv, eller følge omvisningen først som Arild Dybå-Eidem selv er en en av flere engasjerte foredragsholdere på.
Besøket er som en reise tilbake i tid. Du får oppleve hvordan livet var for de som bodde og arbeidet på den lille øya ute i storhavet, men også hvordan livet på øya er i dag.

Grip stavkirke ligger på øyas høyeste punkt
Under den guidede turen Nordmørsposten var med på var man selvsagt innom Grip stavkirke.
Du finner den midt inne på øya skjermet av bebyggelsen. Du er også på øyas høyeste punkt (åtte meter over havet) når den lille røde stavkirken møter blikkene dine.


Noen eldre beskrivelser mener at Grip stavkirke ble bygget allerede på 1200-1300-tallet. Det eksakte byggeåret er ikke dokumentert, men stilen og byggemåten tyder på det tidsaspektet.
Kristiansund kommunes kulturminnedatabase (NKDB) angir årstallet 1470 som byggeår, og ikke som noen eldre beskrivelser har antydet.
Kirken er viet til St. Olav, og den ble i lang tid brukt av fiskere og beboere på Grip. Kirken er i dag fredet og brukes blant annet til gudstjenester og vielser i sommerhalvåret.
Alterskapet donert av prinsesse Elisabeth
Kirken har siden den ble bygget vært et samlingssted i sorg og glede. Alterskapet er en gave i takknemmelighet fra den hollandske prinsessen Elisabeth som i år 1515 ble reddet av norske sjøfolk, under en heftig storm. Veggmaleriene er fra cirka år 1620.
– Stavkirken er unik og desto mer unik jo mer man jobber med det og setter seg inn i historien. Det at det ligger en stavkirke på en holme som Grip, som kanskje beskrives litt som «Den ytterste nøgne ø» fra Henrik Ibsens dikt «Terje Vigen», sier Dybå-Eidem og fortsetter:
– Det er dette Grip er. Utenfor er det ingenting. Grip ligger der for seg selv på lik linje som kirka har stått der for seg selv siden 1400-tallet, sier Dybå-Eidem.


– Vil gi en historisk opplevelse i tillegg
På 1500-tallet var Grip et av Nordmøres største fiskevær. Det var eid av erkebiskopen til reformasjonen i 1537, og deretter av den danske kongen. Senere var det private eiere.
– Grip var motoren for å bygge det som etter hvert blir lille Fosen, Fosna og deretter Kristiansund, sier Dybå-Eidem.
Han fortalte veldig engasjert og med mye innlevelse underveis på den guidede turen Nordmørsposten var med på.
– Sånn for min del henter jeg entusiasmen fra gleden over dem vi har med oss. Det er viktig for kapteinen, maskinisten og alle her som bidrar til at du gjør dagen til dem som reiser med oss bedre og gir dem en god opplevelse, sier Dybå-Eidem og konkluderer:
– Mange forventer at vi skal være en naturopplevelse , men vi ønsker å gi dem en historisk opplevelse i tillegg, sier Dybå-Eidem.

Kjøpt av kommunen i 1909
Litt mer Grip-historie må vi naturligvis ha med mot slutten av reportasjen. I 1728 ble øya Grip solgt til en kjøpmann fra Trondheim. Fiskerne ble nærmest livegne og tvunget til å selge fangsten til kjøperne til fastsatte priser. Dette varte til 1893.
I 1897 ble Grip etablert som egen kommune. I 1909 kjøpte kommunen hele fiskeværet, og i 1964 ble øya innlemmet i Kristiansund kommune. Den siste permanente innbygger forlot stedet i desember 1974.
Resten av historien overlater vi til Arild Dybå-Eidem og hans team av guider å fortelle. Den enorme innlevelsen hans når han forteller er verdt Grip-turen alene!
