
Ragnar Torseth kom hjem
I strålende sommervær samlet både lokalbefolkning og turister seg på et av Nordmøres mest særpregede steder for å oppleve en kveld fylt med sterke historier, levende formidling og møte med en kjent skikkelse som har satt dype spor både lokalt og internasjonalt. Hva som ventet dem i den gamle hallen innerst på øya, var noe få kommer til å glemme med det første.
I strålende sommersol og blikkstille sjø kom Ragnar Thorseth seilende inn til Håholmen med båten Kvitserk onsdag 23. juli. Rundt 70 personer hadde møtt opp for å oppleve en kveld i Saga Siglar Hall, bygget rundt restene av det historiske vikingskipet Saga Siglar og knyttet til Thorseths eget lysverk og livsverk på øya. Publikum fikk høre ham fortelle om barndom og ungdomstid og mange av hans store ekspidisjoner på verdenshavene.

En barndom ved havet
Thorseth åpnet med å trekke linjene tilbake til sin egen barndom på Hoksneset på Bremsnes i Averøy kommune. Der tilbrakte han store deler av oppveksten hos bestefaren, som drev med klippfisk.
– Jeg var mye sammen med bestefar. Klippfiskarbeidet var en del av hverdagen vår. Det lukta salt og fisk hele året, fortalte han.
Han delte også minner fra ungdomstida i Kristiansund, hvor bylivet gjorde inntrykk.
– Kristiansund var ei vakker by. Vi syntes jentene der var spesielt pene.
Et hardt liv og en ny retning
Mot slutten av 1990-tallet og utover 2000-tallet ble Thorseth preget av både sykdom og personlige utfordringer. Et fall fra hest førte til alvorlige skader, og han lå i respirator i en periode. Han beskrev det som et vendepunkt.
– Jeg hadde levd hardt. Etter rideulykken var jeg langt nede. Det tok tid å komme tilbake.

Han viste til at mye snudde etter møtet med sin nåværende kone Pen, som kommer fra Thailand.
– Pen har vært helt avgjørende for at jeg kom meg opp igjen. Hun pushet meg, hun motiverte meg, og hun trodde på meg da jeg ikke gjorde det selv.
Til Shetland med færing
Filmen som ble vist denne kvelden dokumenterte Thorseths roferd til Shetland i 2015, da han 67 år gammel satte ut fra Fosnavåg i en 15 fots færing. Målet var å krysse Nordsjøen til Shetland og tilbake – med følgebåt som sikkerhet. Overfarten ble krevende, og han måtte taues inn til Out Skerries på grunn av sterke smerter. Etter hvile fullførte han turen til Lerwick, og derfra rodde han hele veien tilbake til Norge.
– Det var et skår i gleden at jeg ikke klarte hele turen uten hjelp. Det går jo litt på manndommen løs, sa Thorseth.
Han understreket at Pen spilte en sentral rolle også i forberedelsene.

– Hun pushet meg hele veien. Jeg kunne ikke gjort det uten henne.
Et hjem og en visjon
Håholmen har stått sentralt i Thorseths liv. Sammen med sin daværende kone Kari Thorseth utviklet han øya til et levende kystsamfunn og reiselivsmål gjennom 1980- og 90-tallet. De restaurerte bygninger, etablerte Saga Siglar Hall og tok imot gjester fra hele verden.
– Når jeg kommer hit, er det virkelig som å komme hjem. De forstår hva det betyr å være vertskap og har tatt oppgaven på største alvor. De har gjenreist Håholmen til det det skulle være.
Fullt belegg og folk fra hele verden
Karina Amalie Hol (41) er daglig leder og værbestyrer på Håholmen. Hun fortalte til Nordmørsposten at årets sesong har vært svært god.
– Vi har hatt fullt belegg gjennom hele sommeren. Det har vært besøkende fra hele verden.

Hun fortalte at mange kommer etter anbefalinger fra venner og bekjente.
– Et par fra USA fortalte at de hadde fått anbefalt Håholmen av gode venner hjemme i statene. De valgte å reise til Nordmøre utelukkende for å oppleve stedet.
Hol opplever at arrangementer som denne kvelden med Thorseth betyr mye for både gjestene og øya.
– Vi ønsker å satse enda mer på arrangementer framover. Vi vil skape levende opplevelser og bygge videre på det Håholmen har vært og fortsatt er, sa hun.
Flere av de besøkende denne dagen kom i egne småbåter fra Averøy, mens andre tok turen sjøveien fra Kristiansund, Bud og Hustad.
Sesongarbeider fra Catalonia
Blant personalet som sørger for at driften går rundt, finner vi Bea Echazarreta, som kommer fra Catalonia i Spania. Hun har jobbet på Håholmen i to måneder.

– Jeg elsker dette fine stedet. Det er virkelig spesielt, sa hun til Nordmørsposten.
Tilbake til røttene
Etter foredraget tok Nordmørsposten en prat med Thorseth, som reflekterte over sitt lange liv som formidler.
– Jeg har brukt livet på å oppleve og formidle – gjennom tekst, film og foto. Jeg startet min karriere som journalist i Fosnavåg. Der lærte jeg å fotografere og å formidle gjennom tekst.
Gjennom foredrag, ekspedisjoner og bokutgivelser har han fortsatt å dele historiene fra havet. Hans utgivelser inkluderer blant annet Alene over Nordsjøen, Saga Siglar – århundrets seilas jorda rundt, og Eventyrer. Biografien Den siste viking, skrevet av Olav Lie Gundersen, kom ut i 2010.
Thorseth omtales hyppig som eventyrer, ekspedisjonsleder, sjøfarer, formidler, og i mange tilfeller også som den siste viking – et uttrykk som har fulgt ham gjennom flere tiår.

Historier fra Averøy og Kristiansund
Foredraget ble holdt i Saga Siglar Hall, der restene av vikingskipet Saga Siglar står utstilt sammen med bilder og utstyr fra tidligere ekspedisjoner. Thorseth åpnet med å dele minner fra barndommen på Hoksneset på Bremsnes i Averøy kommune, der bestefaren drev med klippfiskproduksjon.
– Jeg var mye sammen med bestefar. Klippfiskarbeidet var en del av hverdagen vår, sa Thorseth.
Han fortalte også om ungdomstiden i Kristiansund, og hvordan byen gjorde inntrykk.
– Kristiansund var ei vakker by. Vi syntes jentene der var spesielt pene, sa han med et smil.

Dokumentar fra roturen over Nordsjøen
Et sentralt punkt i kvelden var visningen av en dokumentarfilm fra roturen til Shetland og tilbake i 2015. Da var Thorseth 67 år gammel. Han rodde alene i en åpen 15 fots færing fra Fosnavåg til Lerwick, med følgebåt tilgjengelig. På vei over fikk han sterke smerter og ble tauet inn til Out Skerries. Etter hvile fortsatte han til Lerwick og rodde deretter tilbake til Norge.
Filmen dokumenterer forberedelsene, treningen og gjennomføringen, og viser hvordan hans kone Pen, som er fra Thailand, spilte en avgjørende rolle.
– Hun pushet meg hele veien. Jeg hadde ikke klart det uten henne, sa Thorseth i etterkant av filmvisningen.

Håholmen gjenreist
Thorseth og hans daværende kone Kari Thorseth restaurerte og utviklet Håholmen fra slutten av 1980-tallet og utover 90-tallet. Øya var i flere år både base og hjem for familien. Thorseth uttrykte stor begeistring for hvordan stedet nå videreføres av andre.
Reiseliv med tyngde
Publikum denne dagen kom i småbåter fra hele regionen, særlig fra Averøy, men også fra Kristiansund, Bud og Hustad. Samtidig var øya fylt av turister fra utlandet.
– Vi har hatt fullt belegg gjennom hele sommeren. Det har vært besøkende fra hele verden, sa Karina Amalie Hol, som er daglig leder og værbestyrer på Håholmen.
Hun fortalte videre at mange gjester kommer etter anbefalinger fra tidligere besøkende.
– Et par fra USA fortalte at de hadde fått anbefalt Håholmen av gode venner hjemme i statene. De valgte å reise til Nordmøre utelukkende for å oppleve stedet, sa Hol.

Ekte vertskap
Karina Amalie Hol (41) har hatt ansvaret for driften på Håholmen siden stedet ble en del av Classic Norway Hotels. I dag har øya 47 rom, rundt 100 sengeplasser og over 30 bygninger. Øya tilbyr overnatting, pub, restaurant og aktivitetstilbud for både norske og internasjonale gjester.
– Vi merker at stadig flere setter pris på den autentiske opplevelsen her. Det betyr mye for oss, og vi gjør alt vi kan for at gjestene skal føle seg velkomne, sa Hol til Nordmørsposten.
– Som å komme hjem
Etter foredraget tok Nordmørsposten en samtale med Ragnar Thorseth, som uttrykte stor begeistring for hvordan Håholmen fremstår i dag.
– Jeg har brukt livet på å oppleve og formidle – gjennom tekst, film og foto. Jeg startet min karriere som journalist i Fosnavåg. Der lærte jeg å fotografere og å formidle gjennom tekst, sa han.
Han fremhevet arbeidet som i dag gjøres av vertskapet på øya.
– Når jeg kommer hit, er det virkelig som å komme hjem. De forstår hva det betyr å være vertskap og har tatt oppgaven på største alvor. De har gjenreist Håholmen til det det skulle være, sa Thorseth.
