SE VIDEO: Nordmørsposten følger saken om det mystiske skipet med mulige bånd til russiske myndigheter

Startet motorene og stakk til havs
Skipet har ligget åtte måneder til kai på Averøy Industripark. Etter at Nordmørsposten har spurt og gravd om skipet i flere uker, og publisert vår første artikkel om skipet, så starter skipet opp motorene og la fra kai.
Etter åtte måneder ved kai på Averøy startet «Aurora One» motorene tirsdags kveld rundt kl 20.00 og satte kursen til havs.
Bak det tilsynelatende stillestående skipet ved Averøy Industripark skjuler det seg en historie som strekker seg fra Bulgaria til Krimhalvøya.
Rederiet har tidligere vært koblet til transport av mineraler til et storindustrielt anlegg med bånd til både Firtash og Rotenberg-brødrene – navn kjent fra internasjonale sanksjonslister og nær kretsen rundt Vladimir Putin. Nå retter Nordmørsposten søkelyset mot hvem som egentlig står bak «Aurora One».
Plutselig røyksky fra «Aurora One» – naboene tror det kan være i ferd med å dra
Averøy, 9. juli: Tirsdag kveld begynte det å stige mørk, tett røyk opp fra skorsteinen på bulkskipet «Aurora One», som har ligget stille ved Averøy Industripark siden 9. november 2024. Nordmørsposten var i nærheten, og kunne se at røyken stod som en søyle mot kveldshimmelen.
Det kan tyde på at skipet testet motorene. Flere naboer forteller at det har skjedd før.
– De har bestilt los flere ganger tidligere, men blitt liggende likevel. Det har vært falske forhåpninger før, sier Unni Klubben Håbrekke til NP.no. Hun bor få meter fra skipet sammen med mannen John Samuel Håbrekke.

Åtte måneder med støy og utslipp
VIDEO: Unni Klubben Håbrekke
«Aurora One» er et 115 meter langt bulkskip registrert på Marshalløyene. Skipet kom til Averøy uten last og søkte teknisk havn. I en e-post til Nordmørsposten opplyser daglig leder ved Averøy Industripark, Geir Peder Bøe, at skipet ankom på grunn av tekniske problemer.
Naboene hevder skipet har vært en betydelig belastning.
– Dieselaggregatene går hele døgnet. Vi har ikke hatt en god natts søvn siden i fjor, sier John Samuel Håbrekke.
– Vi har sett søppel og gråvann i sjøen. Det har aldri vært så mye grønske på brygga vår før, sier Unni Klubben Håbrekke.

Eierstruktur og historikk
Skipet «Aurora One» opereres av det bulgarske selskapet Aurora Shipping Ltd., med forretningsadresse i Sofia. Selskapet ledes av Anton Anikin, ifølge åpne profesjonelle profiler. Det samme selskapet og adressen er tidligere dokumentert som eier av bulkskipet «Bogdan», som i desember 2020 fraktet ilmenitt til omlasting og videre levering til det kjemiske industriverket Crimean Titan på Krim. Dette ble bekreftet gjennom en granskingsrapport publisert av SeaKrime-prosjektet i samarbeid med den ukrainske plattformen Mirotvorets.
Crimean Titan ble tidligere kontrollert av oligarken Dmytro Firtash, som ifølge egne uttalelser har hatt samarbeid med Vladimir Putin. I 2021 ble anlegget overtatt av Arkadij og Boris Rotenberg, som begge står på vestlige sanksjonslister og er kjent som nære allierte av Kreml. Rederiets forbindelser til denne transporten og anleggets eierskifter gir dermed et dokumenterbart bakteppe som inngår i helhetsbildet av skipets bakgrunn.
Nordmørsposten har ikke klart å få myndighetene til å bekrefte eller å avkrefte om de har kjennskap til dette. Forsvarets etterretning og PST sier til Nordmørsposten at de gjerne vil ha informasjon om det Nordmørsposten har funnet ut, men de vil ikke kommentere saken ut over dette.
Averøy Industripark opplyser:
– Vi forholder oss til vår norske skipsagent og kjenner ikke til koblinger utover det, sier Geir Peder Bøe.

Gjentatte losbestillinger
Ifølge Lostjenesten i Kristiansund har det flere ganger vært bestilt los til skipet, uten at det har seilt. Dette bekreftes av Erling Loe Olsen ved Kystverket i Ålesund:
– Dersom et fartøy avbestiller los mer enn tre timer før oppdraget, blir det ikke registrert som utført. For «Aurora One» anslår vi at dette har skjedd tre til fem ganger, opplyser Loe til NP.no.
Fulgte opp med innsyn
Nordmørsposten har bedt Sjøfartsdirektoratet om innsyn i dokumentasjonen etter havnestatskontrollen som ble utført 19. november 2024. I svarbrev fra fungerende underdirektør Johan Stensen heter det:
– Som påleggslisten viser, ble det funnet mange mangler som kan ha sikkerhetsmessig betydning.
Direktoratet skriver at skipet ikke har bedt om re-inspeksjon og ikke søkt om seilas til verft. Det opplyses også at alle utenlandske skip som anløper Norge er forpliktet til å rapportere anløp og annen informasjon i henhold til anløpsforskriften.

Landstrømstilgang – men ikke i bruk
Petter Sørvik, som bor nærmest kaia, reagerer på at skipet får bruke egne dieselaggregater i månedsvis:
– Det er ubegripelig at et skip kan ligge slik i åtte måneder og forurense, når kaia har investert millioner i landstrøm.
Han sier det ville vært bøtelegging dersom en privatperson lot bilen stå på tomgang like lenge.
Unni Klubben Håbrekke forteller at hun har snakket med mannskapet:
– De sa de var fra Ukraina, og at det var for dyrt for dem å bruke landstrømmen på kaia.

Usikkerhet rundt videre ferd
Det er fortsatt uklart hvor skipet har destinasjon. Nordmørsposten har kontaktet skipsagenten Bergenhus Shipping. som svarte kort: – Vi har ingen kommentarer å gi i denne saken, skriver agent Stig Johannessen i en e-post tirsdag ettermiddag. Operatørselskapet i Bulgaria har så langt ikke svart på Nordmørsposten sin henvendelse i saken.

Nordmørsposten følger saken videre. Har du tips i saken, kontakt NP-journalist og desksjef Odd Inge Teige: oteige@np.no eller telefon 900 11 276.