GJENÅPNING: Ordfører Svein Roksvåg markerer gjenåpningen av Råkavassdraget for sjøørret med snorklipping.

Sjøørreten er tilbake i Råkavassdraget

Etter over 50 år med stengt vandringsvei er vassdraget gjenåpnet på Smøla

Publisert

Etter mer enn 50 år med stengte gyte- og oppvekstområder er Råkavassdraget på Smøla nå offisielt gjenåpnet for sjøørret. Torsdag 4. juli markerte ordfører Svein Roksvåg (Sp) begivenheten med snorklipping og åpning av den nye stikkrenna.

Veifylling stengte vassdraget

Vassdraget ble sperret da riksveien rundt Smøla ble bygget for over 50 år siden. En omfattende veifylling førte til at sjøørreten mistet tilgangen til viktige gyteområder, og bestanden forsvant.

Nå er det installert en stikkrenne gjennom fyllingen, som gjør det mulig for fisken å vandre opp vassdraget igjen.

– Her var det en fylkesvei som hindret oppgangen av sjøørret, og da er det viktig for oss å gjennomføre tiltak som sikrer at fisken kommer seg gjennom, sier Tor Taraldsen, byggeleder ved Samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Sjøaure.

Et lyspunkt i en negativ utvikling

Gjenåpningen er resultat av et bredt samarbeid mellom Smøla Jeger- og Fiskeforening, Smøla kommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, Statsforvalteren i Møre og Romsdal, og Miljødirektoratet, som har bidratt med økonomisk støtte.

Fylkeskommunen koordinerer arbeidet som vannregionmyndighet, og har ansvar for å oppfylle kravene i vannforskriften gjennom blant annet regionale vannforvaltningsplaner og samarbeid mellom kommuner, statlige etater og frivillige aktører.

– Dette er et lyspunkt i en ellers bekymringsfull utvikling for både laks og sjøørret i regionen, sier Askill Sandvik i Smøla Jeger- og Fiskeforening. – Vi ser at mange bestander er i tilbakegang og at det ofte er negativt fokus. Men dette prosjektet viser at målrettet innsats og engasjement fra flere nytter.

Kritisk for sjøørreten flere steder

Sjøørreten står overfor mange trusler både i ferskvann og i sjø, inkludert fysiske inngrep i vassdrag, vandringshindre, kanalisering, drenering, lakselus og forurensning. Ifølge Vitenskapelig råd for lakseforvaltning er tilstanden kritisk i mange deler av landet – og situasjonen i Møre og Romsdal er særlig alvorlig.

Derfor blir tiltak som gjenåpningen av Råkavassdraget løftet fram som viktige bidrag for å snu utviklingen.

En gledelig dag for Smøla

Ordfører Svein Roksvåg (Sp) deltok selv aktivt i åpningen av stikkrenna, iført vadebukse og med fiskestang i hånden.

– Dette prosjektet viser hvordan samarbeid på tvers av forvaltningsnivå og frivillige krefter kan gi konkrete resultater for naturen, sier Roksvåg. – Det er svært gledelig å se at vassdraget nå igjen er åpent for sjøørret etter så lang tid. Gjenåpningen er et resultat av ekte samarbeid og lokal innsatsvilje.

Ordføreren, som selv er en ivrig fluefisker, håper sjøørreten snart finner tilbake til sine gamle gyteområder.

I tråd med nasjonale mål

Gjenåpningen av Råkavassdraget er i tråd med målene i vannforskriften og regjeringens satsing på det internasjonale tiåret for restaurering av natur (2021–2030). Ifølge aktørene bak prosjektet blir det nå spennende å følge med på hvordan sjøørreten reetablerer seg i vassdraget de kommende årene.

Powered by Labrador CMS