
Planlegger opptil 40 nye turbiner
– For å redusere klimagassutslippene i Norge må alle sektorer elektrifiseres, og det betyr at behovet for fornybar kraft vil øke kraftig, skriver Statkraft i meldingen.
Smøla kommune og NVE er nå i gang med en felles behandling av planprogram og melding for det som kan bli et av Norges største vindkraftprosjekter i fornyingsklassen.
Statkraft ønsker å erstatte dagens Smøla vindkraftverk, som har vært i drift siden 2002–2005, med et nytt og mer effektivt anlegg innen 2030. Dette framgår av en omfattende melding og planprogram sendt til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Smøla kommune 6. mai.
Tiltaket skal vurderes etter både energiloven og plan- og bygningsloven, og innebærer en områderegulering og en søknad om anleggskonsesjon. Smøla kommune og NVE er ansvarlige myndigheter for hver sin del.

Inntil 40 nye turbiner innenfor samme område
Det nye vindkraftverket vil i hovedsak ligge der dagens anlegg står. Planområdet er på 16,69 km², og det legges opp til 20–40 vindturbiner med effekt på 4–8 MW per turbin, og en samlet installert effekt på om lag 150 MW. Total høyde kan bli opptil 220 meter.
Den årlige produksjonen er estimert til 450–550 GWh, som tilsvarer strømforbruket til 28 000–34 000 husholdninger.
Eksisterende anlegg skal fjernes
De gamle turbinene fra Smøla 1 og 2, med opprinnelig driftstart i 2002 og 2005, skal rives og fjernes. Ifølge Statkraft skal komponentene gjenbrukes, resirkuleres eller avfallsbehandles i tråd med beste praksis i bransjen.
Statkraft opplyser at eksisterende infrastruktur som veier og nettilknytning i stor grad vil kunne gjenbrukes, men at det vil være behov for enkelte utvidelser og oppgraderinger.
Hensyn til natur og fugl
Prosjektet berører ikke verneområder direkte, men Hopavassdraget naturreservat ligger under 150 meter fra planområdet. Dette krever særskilt vurdering av hydrologiske effekter, særlig med tanke på myr og våtmark.
Havørna er en viktig indikatorart i området og har vært gjenstand for omfattende forskning siden starten av 2000-tallet. Statkraft viser til at erfaringene fra den omfattende BirdWind-forskningen på Smøla vil brukes aktivt i utforming av det nye prosjektet.
– For å kunne redusere ulempene for fuglelivet er det avgjørende å ha nøyaktig og god kunnskap om hvilke fugler som bruker området og hvordan de bruker det, skriver Statkraft.
Det vises også til at lirype, heilo, enkeltbekkasin og kråke er arter som tidligere har vist seg utsatt for kollisjoner med turbiner. For nye Smøla vindkraftverk skal det utarbeides en ny og oppdatert konsekvensutredning som bygger på erfaringene og undersøkelsene gjort de siste 20 årene.

Forventet kostnad: opptil 2,5 milliarder
Investeringskostnaden for nye Smøla vindkraftverk er foreløpig estimert til 2–2,5 milliarder kroner. Dette inkluderer turbinene, veibygging, nettilknytning og annen infrastruktur.
Det skal legges ca. 20–25 km internvei og etableres nye kranoppstillingsplasser og kabelgrøfter. Nytt internt elektrisk anlegg skal ha spenning på 33 kV, og det legges opp til ny transformator og nytt grensesnitt mot nettselskapet Mellom AS.
Smøla kommune er tett involvert
Smøla kommune er en viktig aktør i prosessen og har i mange år vært vertskommune for vindkraft. Kommunen har gitt innspill til meldingen og beskrev sine erfaringer med vindkraft i en egen del av dokumentet.
I kommunens samfunnsplan heter det at Smøla vil «videreutvikle seg som vindkraftkommune», og kommunen legger vekt på å sikre lokal verdiskaping og næringsutvikling i tilknytning til energiproduksjonen.
Planlagt medvirkning
Grunneiere, naboer, lokale myndigheter og interesseorganisasjoner er invitert til dialog. Det er opprettet en samrådsgruppe, og det skal holdes nye folkemøter i regi av kommunen og NVE. Informasjon om prosjektet vil også bli gjort tilgjengelig via egne nettsider og brosjyrer.

Alternativet er full avvikling
Dersom det ikke gis ny konsesjon, må det eksisterende vindkraftverket fjernes og området restaureres innen 2035. Dette omtales som «nullalternativet», og vurderes i meldingen som lite ønskelig, særlig gitt det økte behovet for fornybar kraft.
– For å redusere klimagassutslippene i Norge må alle sektorer elektrifiseres, og det betyr at behovet for fornybar kraft vil øke kraftig, skriver Statkraft i meldingen.
Ifølge Statnett er dagens kraftoverskudd i Norge på vei ned, og det forventes en økning i årlig forbruk på 70–90 TWh, noe som gjør nye prosjekter som Smøla ekstra viktige i et nasjonalt perspektiv.
Tidslinje og videre prosess
Planforslaget og meldingen er nå sendt på høring, og både NVE og Smøla kommune vil etter høringsperioden fastsette et utredningsprogram for prosjektet. Statkraft planlegger å sende inn en full konsesjonssøknad og reguleringsplan etter dette.
Om alle tillatelser gis, kan byggingen av nye Smøla vindkraftverk starte før 2030, og deler av det eksisterende anlegget vil trolig kunne holdes i drift i byggefasen for å minimere nedetid.