
Nominert til gjev skolepris: – Dette er kjempestort, sier rektor
Nordmørsposten viderebrakte nyheten til rektoren om at Allanengen skole er nominert til Dronning Sonjas skolepris for 2025. Vinner de nå som de er nominert for tredje gang?
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har nominert Allanengen skole i Kristiansund og Haramsøy skole i Haram til Dronning Sonjas skolepris 2025. De var også nominert til samme pris i 2021 og 2023.
– Dette er kjempestort, og det er en høythengende pris som viser at vi jobber godt og systematisk. Vi var nominert også for to år siden, sier Elin L. Lyngstad, rektor ved Allanengen skole, til Nordmørsposten. Vi fortalte henne nyheten i dag.
– Dette var veldig stas, sier rektoren og fortsetter:
– Vi har hatt mye fokus på læringsmiljø. Vi er er også en skole med stort mangfold hvor alle skal føle seg velkomne, bli like mye verdsatt og sett, sier Lyngstad.
Hele begrunnelsen for nominasjonen:
Allanengen skole har rundt 220 elever fra 1.–7. trinn, og over halvparten av elevene er flerspråklige. Skolen har tre innføringsklasser for nyankomne elever, og jobber målrettet for å skape et inkluderende læringsmiljø der alle elever blir sett, hørt og ivaretatt.
Skolens verdihjul for mangfold og inkludering er utviklet i samarbeid med elever, ansatte og foresatte.
Gjennom tiltak som gratis skolefrokost, flerkulturell vennskapskafé, «Gjenbruksgleder» og samarbeid med lokale aktører, jobber skolen for å utjevne sosiale forskjeller og styrke fellesskapet. Elevundersøkelsen viser gode resultater. Allanengen har også etablert flere tverrfaglige team som jobber forebyggende for elevenes læringsmiljø og psykiske helse. Elevrådet er aktivt og bidrar til både trivsel og medvirkning.

Dette gjør Allanengen skole
Allanengen skole i Kristiansund var nylig vært vertskap for en internasjonal Erasmus+-delegasjon, som kom for å lære mer om hvordan skolen arbeider med inkludering, mangfold og tilpasset opplæring. Dette kan du lese vår reportasje om her.
Rektor Elin L. Lyngstad fortalte om hvordan skolen jobber målrettet for å skape et inkluderende læringsmiljø der alle elever skal føle seg velkomne. Skolen har iverksatt flere tiltak for å styrke dette, blant annet med et sterkt fokus på samarbeid og dialog med foresatte – spesielt med tanke på innvandrerfamilier.

Skolen bruker teknologi aktivt for å berike undervisningen og fremme samarbeid mellom lærerne, slik at elevene får spennende, felles prosjekter. Det ble vist konkrete eksempler på hvordan undervisningen tilpasses ulike læringsbehov.
Allanengen skole har innføringsklasser for elever med kort botid i Norge, som skal styrke språkopplæringen og gjøre overgangen til ordinær klasse lettere. Når elevene vurderes som klare, føres de tilbake til primærskolen.
Skolen har en integrert miljøveileder som jobber forebyggende og inkluderende med alle elevene, ikke bare dem med spesielle behov. Det har vært en økning i antall barn, særlig innen autismespekteret, som krever mer tilrettelegging.
Som Kristiansunds eldste skole, åpnet i 1919, viste Allanengen også frem et lite skolemuseum med historiske detaljer som det gamle kateteret. Delegasjonen fikk også oppleve sang fremført av innføringsklassen.