Hipp, hipp hurra!

Husfliden i sentrum av Kristiansund. F.v.: Tina Eckeroth, Maria Gast og Magda Stokkaune.

Nål, tråd og nasjonal stolthet – hvilket plagg fremfor annet symboliserer 17. mai?

Det er ikke bare klær. Det er røtter, minner og fremtid sydd sammen. I denne butikken i sentrum av Kristiansund syes det fortsatt bunader for hånd – og det med lidenskap for kvalitet og historie.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har spesialisert oss på bunader fra Nordmøre, sier daglig leder Tina Eckeroth i Husfliden Kristiansund.

I butikken i Kristiansund har det vært travle dager. 

Sammen med butikkmedarbeider Maria Gast (43) fra Frei og bunadstilvirker Magda Stokkaune, holder Tina liv i en tradisjon som nå har fått internasjonal anerkjennelse.

17. mai er her! F.v. daglig leder Tina Eckeroth og butikkmedarbeider Maria Gast.

Husfliden Kristiansund har tre ansatte på butikken i sentrum, i tillegg til hjemmeprodusenter.

–  Nå har vi forberedt oss i flere måneder på konfirmasjonssesongen og 17. mai. Det er høytid for bunad, sier Tina.

Ekte norsk håndarbeid.

Nylig ble «Bunadbruk i Norge – tradisjonshåndverk og sosial praksis» innskrevet på UNESCOs representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv.

– Det er både måten man bruker bunad på og det tradisjonelle håndverket bak som er grunnlaget for innskrivningen, sier Tina, og viser til arbeidet som har pågått i mange år i regi av blant andre Norges Husflidslag og Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt.

Nåla i sving på systuen. Magda Stokkaune.

Bunadstilvirker Magda Stokkaune er den som leder arbeidet på systuen og er en dame med lang erfaring og fagbrev i bunadtilvirkerfaget. Hun holder også kurs via Kristiansund Husflidslag i den gamle Goma-fabrikken i Freiveien.

Butikken har ett samarbeid med totalt 30 butikker over hele landet. De tilbyr alle de rundt 100 bunadene som føres av Norsk Flid, men i Kristiansund er det den originale Nordmørsbunad til både dame og herre de syr og er spesialister på.

– Nesten alt av vår bunadsprodusjon er i håndsøm  etter kundens mål. Vi er stolte av å kunne leverer kvalitet med norske materialer. En bunad sydd for hånd skal ta tid, sier Tina

Nordmørsbunader på fremste rekke.

Tar imot bunader fra hele landet

Selv om fokuset er på Nordmørsbunaden, tar butikken også imot andre bunader for vurdering.

– Om vi ikke kan utføre omsøm selv, samarbeider vi med husflidbutikker over hele landet. Du kan for eksempel ta mål i Nord-Norge og få sydd bunaden i Kristiansund. Det er et flott nettverk å være en del av, forklarer Tina.

Menn velger også bunad

Magda ser en økende interesse for bunad blant yngre kunder – også gutter:

– Vi opplever at flere menn også ønsker seg bunad, og vi ser at det er i ferd med å bli mer vanlig. Det handler om stolthet over kulturen vår, sier hun.

Før nasjonaldagen strømmer kundene til for å kjøpe pussekluter, få hjelp til vask og oppbevaring – og enkelte kjøper helt nye bunader.

– Nå syr vi også på en ny herrebunad, sier Maria.

En kunde får hjelp av de ansatte.

En butikk med kultur i ryggen

Butikken i Kristiansund er også faghandel for garn (primært norsk ullgarn). I tillegg har vi bunadsmaterialpakker, tilbehør og bunadssølv som hører nordmørsbunaden til.

– Vi er stolte av å få drive butikk med Nordmørsbunaden midt i sentrum, sier Tina. 

– Dette er ikke bare klær. Det er historie, kultur og identitet.

Powered by Labrador CMS