Aurora One til kai på Averøy.

Aurora One fortsatt ikke klarert for avgang – Sjøfartsdirektoratet bekrefter prøveturer

Skipet ligger fortsatt til kai på Averøy – Nordmørsposten har kontaktet en rekke myndigheter og aktører uten å få klare svar.

Publisert Sist oppdatert

Bulkskipet «Aurora One» har ligget til kai ved Averøy Industripark siden november 2024. Etter at fartøyet har gjennomført to prøveturer de siste dagene, opplyser Sjøfartsdirektoratet at skipet ikke er godkjent for seilas. Nordmørsposten har kontaktet både myndigheter, agent og rederi, men få ønsker å uttale seg.

Bekrefter at skipet ikke er klarert

I en e-post til Nordmørsposten onsdag 10. juli skriver Johan Stensen, fungerende underdirektør i avdeling for inspeksjon, revisjon og beredskap i Sjøfartsdirektoratet:

– Fartøyet har vært på to prøveturer de siste dagene, men er ikke godkjent for videre seilas. Re-inspeksjon er ikke gjennomført.

Dette bekrefter at skipet, til tross for aktivitet til sjøs, fortsatt er underlagt begrensninger.

Bøe: – Prøveturer er helt vanlig

Daglig leder ved Averøy IndustriparkGeir Peder Bøe, skrev onsdag følgende kommentar på Facebook etter medieomtale av skipet:

– Aurora One har ikke gått fra kai på grunn av media, naboer, myndigheter eller andre som mener de har påvirket. Etter reparasjoner vil ofte klasseselskapet være involvert på vegne av flaggstaten og forsikringsselskap før avgang, det vil også havnestaten. Dette resulterer i prøveturer og tester.

Han viser til at slike prøveturer er normalt ved industrikaia, og at dette også gjelder andre fartøy.

Aurora One ute på den første prøveturen etter å ha ligget til kai på Averøy Industripark i åtte måneder.

Eierskap og historikk

«Aurora One» opereres av det bulgarske selskapet Aurora One Shipping Ltd. med forretningsadresse i Sofia. Daglig leder er russiske Anton Olegovitsj Anikin. Offentlige registre og tidligere dokumenterte seilinger viser at selskapet har samme adresse og ledelse som rederiet bak bulkskipet «Bogdan», som i 2020 ble brukt i transport av ilmenitt til industriselskapet Crimean Titan på Krim.

Crimean Titan var tidligere kontrollert av den ukrainske oligarken Dmytro Firtash, som ifølge egne uttalelser har samarbeidet med Vladimir Putin. I 2021 ble anlegget overtatt av Arkadij og Boris Rotenberg, som regnes som nære allierte av Russlands president.

Internasjonal uro over skjulte skipsoperasjoner

Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022 har internasjonale maritime myndigheter og sanksjonsovervåkere rettet økt oppmerksomhet mot skip som laster eller losser til havs, såkalt STS (Ship-to-Ship) transfer, utenfor regulerte havner.

I rapporten «Dark Fleet and the Shadow Economy at Sea» fra Global Initiative Against Transnational Organized Crime (2023), beskrives hvordan Russland har bygget opp en «skyggeflåte» bestående av eldre bulkskip og tankere som bevisst slår av AIS (Automatic Identification System), skifter flagg, eller benytter komplekse eierstrukturer for å unngå sanksjonsovervåkning. Flere EU-medlemsland, inkludert Nederland og Tyskland, har tatt til orde for tettere overvåking av STS-transaksjoner i internasjonalt farvann, med særlig vekt på mineraler, kjemikalier og oljeprodukter som kan spores tilbake til russisk industri.

Lasting av ilmenitt til skipet «Bogdan». Odessas medier meldte 12. desember 2020 at malmskipet «Bogdan» hadde forlatt havnen i Chornomorsk med 11 500 tonn ilmenittmalm. Skipet eies av det bulgarske selskapet Aurora Shipping Ltd og fører flagg fra Belize.

Ifølge en uttalelse fra European Maritime Safety Agency (EMSA) i februar 2024, har flere slike fartøy gjennomført «forvirrende» ruter med mellomlandinger i små privateide havneanlegg eller ubemannede kaiområder i EU og EØS-land. EMSA understreker behovet for at også tekniske havneanløp skal inngå i risikovurderinger når det gjelder skipsopphold over lang tid uten dokumentert kommersiell aktivitet.

Disse trendene har blitt koblet til forsøk på å opprettholde leveranser til strategisk viktig russisk industri, blant annet titanproduksjon, gjennom en bevisst fragmentering av logistikkjeden til sjøs.

Nordmørsposten har stilt spørsmål om disse sammenhengene til både skipsagent, rederi og myndigheter.

«Aurora One» sett fra ytterste del av bydelen Karihola i Kristiansund tirsdag 8. juli klokken 20.00.

Myndigheter ønsker informasjon – men sier lite

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sentralt opplyser til Nordmørsposten at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men skriver:

– Vi er kjent med problemstillinger rundt internasjonal skipsfart og mottar gjerne informasjon dere sitter på.

Det samme gjelder Forsvarets etterretningstjeneste, som via sin kommunikasjonstjeneste svarer:

– Vi kan ikke uttale oss om konkrete saker, men takker for henvendelsen og informasjonen dere har sendt inn.

PST i Møre og Romsdal viser til hovedkontoret og sier de ikke kan gi kommentar på regionalt nivå.

Agent og rederi uten svar

Nordmørsposten har stilt konkrete spørsmål til skipsagenten Bergenhus Shipping, som var registrert som agent ved ankomst i november. I en kort tilbakemelding skriver de:

– Ingen kommentar.

Rederiet Aurora One Shipping Ltd. har ikke svart på Nordmørspostens henvendelser.

Nordmørsposten følger saken tett

Etter å ha stilt spørsmål til aktører i flere uker publiserte Nordmørsposten sin første større artikkel om skipet tirsdag. Samme kveld startet skipet motorene og la ut på en kort prøvetur. Det er fortsatt uklart når eller om «Aurora One» forlater Averøy. Nordmørsposten følger utviklingen.

Powered by Labrador CMS