SE VIDEO

En samlet venstreside markerte arbeidernes dag
Etter tog og taler ble det samling innendørs – for ute høljet det ned. LO Ytre Nordmøre, 1. mai-komiteen og partiene Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt dro til Kulturfabrikken i Kristiansund.
Joachim Møllersen fra Rødt var årets hovedtaler i Kristiansund, og leverte en kraftfull og bredt anlagt tale som favnet alt fra velferdspolitikk og energisituasjonen til Norges utenrikspolitikk og militarisering.
Joachim Møllersen er økonom, journalist og aktiv samfunnsdebattant med bakgrunn fra Kirkenes. Han er tilknyttet partiet Rødt og har i en årrekke engasjert seg i spørsmål om økonomisk rettferdighet, velferd, fagbevegelse og internasjonal solidaritet. Møllersen har blant annet skrevet for Radikal Portal og deltatt aktivt i fredsbevegelsen, og er kjent for å kombinere skarp systemkritikk med tydelig støtte til arbeiderbevegelsens verdier.
Talen, som var lang og engasjert, tok for seg både norsk og internasjonal politikk – fra sykelønn og kraftpolitikk til Palestina og opprustning. Møllersen advarte mot utviklingen han mener Norge og Europa er på vei inn i.

– Et angrep på de syke og de som jobber
Møllersen trakk fram sykelønnsordningen som et helt sentralt tema, og rettet kraftig skyts mot høyresidens signaler om kutt.
– Dette er ikke bare et angrep på de syke. Det er et angrep på hele arbeiderbevegelsen. Det legger press på dem som står i jobb og svekker fagbevegelsen, sa han.
Han beskrev høyresidens tilnærming til velferdsstaten som en trussel mot solidariteten, og kritiserte det han omtalte som en bevisst strategi fra høyresidens «kommentatorer, tenketanker og medieallierte».

Kraft og industri – «vi har hatt flaks»
Kraftpolitikken og fremtiden for industrien på Vestlandet fikk også stor plass i talen. Møllersen mente strømeksport og markedsstyring setter norske arbeidsplasser i fare.
– Vi har hatt flaks. Den svake krona har holdt eksportindustrien i live. Det kan vi ikke regne med fremover. Vi må ta tilbake kontrollen over kraften, sa han, og advarte mot at Norge er i ferd med å bytte ut organiserte arbeidsplasser med spekulative investeringsobjekter.
Han viste til at det ikke skilles mellom strøm til datasentre og kraftkrevende industri.
– Det finnes ingen plan for neste steg. Bare markedspris – enten det er til bitcoin eller smelteverk, sa han.

Sosial dumping til sjøs
Møllersen trakk også frem sjøtransporten som eksempel på pågående sosial dumping, og roste arbeidet som er gjort for å sikre norske vilkår i norske farvann.
– Arbeidere fra Filippinene og andre land jobber under kummerlige forhold på norsk sokkel. Det svekker norske sjøfolk og hele transportnæringen, sa han.
Han oppfordret fagbevegelsen til å legge press på regjeringen før den kommende høringen i Stortinget 6. mai.
– Vi skylder dem å få dette i mål. Norske sjøfolk skal ha norske lønns- og arbeidsvilkår.

Hardt ut mot Israels krigføring
Møllersen brukte også 1. mai-talen til å kreve sanksjoner mot Israel. Han beskrev situasjonen i Gaza som et folkemord, og kritiserte Norges håndtering.
– Når det gjelder Russland, så har vi gjort det som må til. Men når det gjelder Israel, er det ingen boykott, ingen sanksjoner. Det er inkonsekvent, sa han, og krevde at oljefondet må trekkes ut av israelske selskaper.
– Det finnes norskproduserte våpen som bidrar til bombing av skoler og sykehus på Gaza. Dette må ta slutt.
Advarsel mot militarisering
Til slutt advarte han mot opprustning og økende krigsretorikk i Europa og Norge.
– Nå bevilges det 611 milliarder til forsvaret. Bare i år er det 20 milliarder ekstra. Det er de samme pengene som kunne gått til sykehus, trygd og gratis tannhelse, sa han.
– Krig er aldri bra for arbeiderklassen. Vi vet hvem som dør på slagmarka, og vi vet hvem som betaler regninga.

– Uenighet er en styrke
Til tross for tydelige politiske markeringer understreket Møllersen at arbeiderbevegelsen må tåle uenighet.
– Vi må kunne krangle og diskutere internt, men vi må også stå samlet når det gjelder. Det viktigste nå er å hindre at Erna Solberg og Sylvi Listhaug igjen får regjeringsmakt, sa han.
Appeller fra tre partier
Etter hovedtalen ble det holdt appeller fra tre partier. Trude Marsteen (Ap) snakket om kampen mot ulikhet og viktigheten av sterke fellesskap. Anne Berit Røbech Heggem (Rødt) løftet fram kampen for velferd og rettigheter for kvinner og lavtlønte.
På vegne av SV holdt Vilde Solbakken Kvalvik appell etter at Line Karlsvik måtte melde avbud på kort varsel. Kvalvik snakket om klimakamp, fred og solidaritet – og høstet stor applaus fra salen.
Kultur og samhold
Musikkelever fra Atlanten videregående skole bidro med musikalske innslag under samlingen. De fremførte blant annet «Hard Day’s Night» av The Beatles og «Ellinors vise» av Sverre Kjeldsberg.
Arrangementet i Kulturfabrikken ble ledet i en ånd av solidaritet og fellesskap, og det ble servert kake og kaffe etter talene. Overskuddet fra tidligere arrangement på Nordlandet dagen før gikk til Norsk Folkehjelp, som også stilte med flaggborg i toget.
Her kan du se video fra arrangementet på Kulturfabrikken
Video: Odd Inge Teige