
14 år etter 22. juli: – Vi skylder dem vi mistet et liv i kamp, ikke et minutt stillhet
– I 2011 gledet ungdommer på min alder seg til å få sin første jobb, starte å studere, flytte til en ny by og oppleve voksenlivet. Nå gleder de seg til et øyeblikk av fred, sa Alsvik.
Under markeringen ved minnesmerket i Kristiansund holdt Simen Alsvik fra AUF en sterk og alvorstung 1. mai-appell. Med klare ord trakk han linjer fra 22. juli 2011 til dagens politiske utvikling, og manet til kamp for arbeiderbevegelsens verdier.
– Kjære alle sammen. I dag står vi samlet for å minne på hverandre hvor vi kommer fra, hvem vi er, og hvordan fremtiden vi ønsker oss, åpnet Simen Alsvik fra Kristiansund AUF, under årets 1. mai-markering ved minnesteinen for 22. juli-ofrene i Kristiansund.

Alsvik viste til at det i år nærmer seg 14 år siden terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya – et angrep han beskrev som en bevisst handling mot arbeiderbevegelsen og dens ungdom.
– 77 mennesker med drømmer, ideer og planer for fremtiden mistet livet. På dager som dette gjør det vondt å kjenne på savnet, men samtidig gjør det godt å ha minnet om dem, sa han.
En verden i forandring

AUF-eren reflekterte over hvordan verden har forandret seg siden 2011, og mente det har blitt et farligere sted.
– I 2011 gledet ungdommer på min alder seg til å få sin første jobb, starte å studere, flytte til en ny by og oppleve voksenlivet. Nå gleder de seg til et øyeblikk av fred, sa Alsvik.
Han trakk særlig fram utviklingen i Gaza og USA som uttrykk for en forverret internasjonal situasjon.
– I 2011 vokste barna i Gaza opp under okkupasjon, vold og ufrihet. Nå er de heldige om de i det hele tatt får vokse opp. I 2011 skrev amerikanerne historie ved å velge en svart president. Nå fremmer Donald Trump konspirasjonsteorier som undergraver demokratiet, sa han.
– Ytre høyre frykter vår bevegelse
Med henvisning til lærerstreiken i 1942 minnet han om arbeiderbevegelsens historiske motstand mot autoritære krefter.
– 400.000 tyske soldater kunne ikke måle seg med motet til 14.000 norske lærere. Da lærerne truet med å si opp, hadde ikke Quisling noe valg. Lærerne vant. Nazistene tapte, sa Alsvik.
Han la til at lærerstreiken er et tydelig bevis på hvorfor ytre høyre alltid har fryktet arbeiderbevegelsen.
– For snart 14 år siden ble 77 mennesker drept i kampen for et samfunn hvor ekstremismen aldri får fotfeste, sa han.
– Ikke et minutt stillhet, men et liv i kamp
Alsvik avsluttet appellen med å sitere Jens Stoltenberg: «Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk.» Han oppfordret forsamlingen til å la minnet etter de døde leve videre gjennom aktiv kamp for rettferdighet.
– Vi skylder dem vi mistet 22. juli å være bevisst i våre verdier, å snakke om dem, å styrke dem og sette dem ut i livet. På arbeiderbevegelsens kampdag lover vi ikke et minutt stillhet – men et liv i kamp, avsluttet han.