SE VIDEO

Rund 70 sang på arbeidersangkvelden i NUL.

Forent i sangenes kraft

– Det fineste folk kan gjøre sammen, er å synge sammen, sa Jan-Erik Larsen til de sangglade kvelden før 1. mai.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 30 april ble NUL-lokalet på Nordlandet fylt til randen for tredje år på rad. Arbeidersangkvelden  er arrangert av Eilif Odde, Jan Øivind Jensen, og Jan-Erik Larsen i samarbeid med 1. mai-komiteen og LO-Ytre Nordmøre

Arbeidersangkvelden i Kristiansund, har på kort tid blitt en lokal tradisjon. Med fellessang, historiske linjer og politiske refleksjoner ble kvelden en sterk oppladning til arbeidernes internasjonale kampdag. Inntektene gikk som før uavkortet til Norsk Folkehjelps humanitære arbeid.

Appell fra Astrid Willa Eide Hoem

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Astrid Willa Eide Hoem, holdt årets hovedappell. Hoem er tidligere AUF-leder og nå sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet. Hun beskrev hvordan arbeidersangene fortsatt har kraft – som fellesskapsbærer og som motstand mot apati.

Hoem trakk historiske linjer fra Trygve Brattelis kamp mot nazismen til dagens utfordringer med krig, klimakrise og angrep på skeive og andre utsatte grupper. Hun kalte nåtiden en skjebnetid og pekte på betydningen av politisk retning i urolige tider. Etter appellen dro hun videre til Volda hvor hun skal holde 1.mai-tale.

Willa Eide Hoem 30.

Sissel Kruse Larsen og sangens funksjon

Sissel Kruse Larsen, statssekretær i Finansdepartementet og tidligere rådgiver for Jens Stoltenberg i NATO, deltok også. Hun introduserte flere sanger av Bob Dyland og reflekterte over sangenes betydning – både i møte med 22. juli og i kampen mot den voksende fascismen i Europa.

Med glimt i øyet fortalte hun hvordan hun bruker arbeidersanger for å varme opp Stoltenbergs stemme før taler – noe som ofte vekker oppsikt i omgivelsene. Hun pekte på sangens kraft som samlende uttrykk og kulturarv.

Larsen fortalte at foreldrene hennes deltok i en kulturgruppe i AUF for 40 år siden – og spøkte med at hun kanskje burde sjekke sin egen habilitet, siden hun antageligvis er et resultat av kulturarbeidet i arbeiderbevegelsen. 

Sissel Kruse Larsen.

Jan-Erik Larsen bandt det hele sammen

Jan-Erik Larsen ledet kvelden og vevde sangene sammen med politisk og historisk kontekst. Han uttrykte bekymring for at sangkulturen er i ferd med å forsvinne, og trakk frem hvordan arbeidersangen var sentral i bevegelsens agitasjonsarbeid – fra streiker til møter og filmproduksjon. Han viste til både Arne Paasche Aasen, Rudolf Nilsen, Alf Cranner og Otto Nielsen, og trakk også paralleller til amerikanske protestsangere som Woody Guthrie («This Land is Your Land»), Pete Seeger («We Shall Overcome»), Bob Dylan («Blowin' in the Wind») og Joan Baez som er sentrale amerikanske protestsangere som gjennom sine tekster har kritisert fattigdom, fascisme, rasisme og krig, og gitt viktige bidrag til borgerrettighetsbevegelsen.

– Det fineste folk kan gjøre sammen, er å synge sammen, sa han.

Jan-Erik Larsen.

Ordførerens bidrag

Ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard (Ap), delte egne erfaringer med arbeidersangkulturen fra da han selv ble aktiv i Arbeiderpartiet. Han fortalte hvilke sanger som gjorde særlig inntrykk på ham, og hvordan musikken bidro til å formidle bevegelsens verdier. Neergaard introduserte «Din tanke er fri», og understreket at sangene fortsatt har en plass som både historiebærere og samlende uttrykk.

Sangglede i alle rekker.

Kveldens musikalske ramme ble levert av Gitarkameratene bestående av Jan Øivind Jensen (gitar), Per Ove Dahl (gitar) , Svein Olav Kruse (bass) og Sverre Johan Svendsen på mandolin. Anders Grønseth spilte piano – fem rutinerte og lokalt forankrede musikere som sørget for god stemning. 

Avsluttet med «Internasjonalen»

Kvelden ble avrundet med det som er blitt en naturlig avslutning: «Internasjonalen». En sang som, vil bli sunget i mange land og i Kristiansund på 1. mai. 

Video: Odd Inge Teige

Powered by Labrador CMS