
Lions Club vekker byen med et brak
Før byen rekker å åpne øynene, før flaggene vaier og togene går – smeller det over sundet. Klokka har så vidt blitt sju, men i Kristiansund er det ingen tvil: Nasjonaldagen er i gang. Saluttkanonen til Lions Club taler først, som den har gjort siden 1976.
I det sola så vidt har rukket å løfte seg over horisonten 17. mai, er det Lions Club Kristiansund som sørger for å vekke byen – på sitt helt særegne vis. Med 0,5 kilo svartkrutt ladet i kanonløpet og elektrisk avfyring fra batteri, er det lite som overlates til tilfeldighetene.


Overtok salutt-ansvaret i 1976
Det var i 1976 at Lions Club tok over ansvaret for salutten på nasjonaldagen. Ifølge Geir Gjengstø, som selv har lang fartstid i klubben, var dette et viktig symbolsk og praktisk bidrag til byens feiring.
– Vi tok over salutten som et ledd i å skape lokal forankring og videreføre en tradisjon som allerede var etablert. Hvert år siden da har vi vært på plass klokka sju, sier Gjengstø.
Tradisjonen lever sterkt videre. Den som i dag har hovedansvaret for oppdraget, Eddy Gjengstø, legger ikke skjul på hvor stor respekt han har for saluttens betydning.
– Vi bestemmer når klokka er sju. Når vi kobler til batteriet og fyrer av, da er det 17. mai, sier Eddy.

Salutt med kurs og krutt
Det er ikke hvem som helst som får håndtere svartkrutt og kanon. Lions har gjennomført godkjente kurs og fått nødvendig tillatelse til å bruke den spesialbygde salutten.

– Vi har gått gjennom opplæring og godkjenning for å bruke denne typen våpen. Det er svartkrutt vi bruker, og det er ikke uproblematisk. Det er både politisk betent og strengt regulert i Norge, forklarer Eddy Gjengstø.
Han forteller at kruttet som brukes kommer fra Tsjekkia, og at mange feilaktig tror det er samme type som ble brukt til hvalfangst.
– Det stemmer ikke. Dette er helt annet krutt, spesielt tilpasset saluttvåpen, sier han.

Forberedelser og presisjon
Dagen før 17. mai er det alltid nøye forberedelser. Stein Dybå og Jon Inge Tromnes fra Lions Club, Kristiansund er også sentrale i arbeidet med å gjøre klar kanonen. Det handler om sikkerhet, presisjon og logistikk.
– Vi gjør klar tennere, pakker pølse med krutt og lader kanonen manuelt. Selve avfyringen skjer elektrisk via batteri. Vi bruker rundt 0,5 kilo per salutt, forklarer Eddy Gjengstø.
Han legger til at alt utstyr lagres trygt og håndteres med respekt for både våpenet og omgivelsene.
Restaurerte kanonen
For noen år siden gikk Lions Club også i gang med å restaurere kanonen. Ifølge Geir Gjengstø er dette en del av Lions' holdning til frivillig innsats og lokalt ansvar.
– Vi restaurerte alt og sørget for at kanonen er i topp stand. Det er viktig å ta vare på tradisjoner, men også på utstyret som gjør det mulig å gjennomføre dem, sier han.
Når kanonen igjen dundrer over Kristiansund i morgentimene 17. mai, er det altså resultatet av uker med forberedelser, år med erfaring og tiår med tradisjon. Og kanskje mest av alt – et uttrykk for lokal stolthet.