
Kompetanse- og næringsutvalget ga avslag på støtte til On Ocean Network
Prosjekter med vekt på bærekraftig produksjon og rekruttering til skogbruk fikk gjennomslag, mens søknader innen kultur og teknologisk kvalifisering ble avslått.
Kompetanse- og næringsutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune gjennomførte sitt møte torsdag 8. mai i Equinors administrasjonsbygg på Tjeldbergodden i Aure. Før møtestart fikk utvalget omvisning i anlegget og i Bioparken, med presentasjoner fra Equinor og Tjeldbergodden Utvikling.
På sakslista sto blant annet utdeling av næringstilskudd, høringsuttalelser, spørsmål om utdanningsstruktur og kraftnett på Nordmøre – samt fordeling av representanter til Aqua Nor 2025. Alle vedtak ble fattet enstemmig.
Gir sommerjobb og skogkompetanse
Prosjektet Job:U Møre og Romsdal 2025–2027 får 750.000 kroner fra fylkeskommunen. Det er Skogselskapet i Møre og Romsdal som står bak initiativet, som skal gi ungdom arbeidserfaring, opplæring i ungskogpleie og innsikt i skogbruk som karrierevei.
Ungdommene skal jobbe i arbeidslag på fire personer, under ledelse av en arbeidsleder. Alle deltakere må sertifiseres i bruk av ryddesag og få opplæring i sikkerhet, teknikk og grunnleggende skogbruk. Verneutstyr dekkes for nye deltakere.
Prosjektet gjennomføres i samarbeid med kommuner, naturbruksskolene på Tingvoll og Gjermundnes, samt Skogkurs og næringsaktører. Totalkostnaden er 2.385.000 kroner over tre år. Midlene kommer fra fylkeskommunen, kommunale rentemidler, Statsforvalteren, fakturert arbeid, sponsorer og det nasjonale Job:U-programmet.
Millionstøtte til plast og grønnsaker
Replast AS får 999.538 kroner i støtte til prosjektet Brukt plastmaterial får nytt liv. Tilskuddet gis fra Skaparkraft-programmet og dekker opptil 50 % av godkjent kostnadsoverslag. Søknaden fra Syndicate Art om prosjektet Frendar – Allianser for en bærekraftig framtid ble avslått.
Også Norsk Landbruksrådgiving fikk støtte: 1.047.900 kroner til prosjektet Gulrot 110, som har som mål å styrke lokal produksjon av gulrøtter. Støtten dekker 70 % av totalkostnadene.
Avslag til On Ocean Network
Søknaden fra On Ocean Network om støtte til prosjektet Havkandidat – Alternativ kvalifiseringsarena for serviceteknikereble avslått. Prosjektet hadde som mål å etablere et kvalifiseringstilbud for unge i maritim teknisk sektor. Utvalget vedtok fylkeskommunedirektørens innstilling om avslag.
Daglig leder Nils Erik Pettersen sier at avslaget var forståelig:
– Søknaden var rett og slett ikke god nok, sett i forhold til prosjektets omfang og kompleksitet. Jeg har forståelse for avslaget, men opplever likevel at vi har støtte, også i utvalget, til å sende en ny søknad. Vi har gjort hjemmeleksa vår, så nå handler det bare om å levere et bedre grunnlag. Det er ressurskrevende, men slik er det bare.
Fylket stiller på Aqua Nor
Utvalget vedtok hvem som skal representere fylkeskommunen på havbruksmessa Aqua Nor 2025. Følgende personer ble valgt:
Geir Asle Stenseth (Frp)
Silje Alise Ness (uavh.)
Per Ivar Lied (Sp) – vara
Kari Grindvik (V) – vara
Kritisk til CO₂-avgift på fiskefartøy
I en høringsuttalelse til regjeringens forslag om avgiftsfritak for utenriks sjøfart, gikk fylket imot forslaget om å fjerne CO₂-fritaket for norske fiske- og fangstfartøy. Høringsuttalelsen lød:
– Møre og Romsdal fylkeskommune er opptatt av at fiske- og fangstfartøy fra Norge skal konkurrere på like vilkår som fartøy fra andre land.– Det er en svakhet at høringen ikke har vurdert konsekvensene for service og bunkringsinfrastruktur i Norge, inkludert beredskap.– Fylkeskommunen er negativ til forslaget om at fiske- og fangstfartøy ikke lenger skal omfattes av CO₂-fritaket.
Per Ivar Lied (Sp) fikk gjennomslag for to tilleggsforslag:
– Ordningen med CO₂-avgift for fartøy som fisker i fjerne farvann bør avskaffes så lenge det ikke finnes reell utslippsfri teknologi tilgjengelig.– Dersom målet er lavere utslipp, bør myndighetene tillate annen fangstteknologi, som moderne flytetrål for torsk, som kan redusere drivstofforbruket med 40 prosent.
Ny strategi for forskning og innovasjon
Utvalget vedtok Fylkesstrategi for forskning og innovasjon i Møre og Romsdal 2025–2028 slik den var lagt frem av fylkeskommunedirektøren. Strategien skal danne grunnlaget for videre satsing på kunnskapsbasert næringsutvikling.
Delte meninger om opptakspoeng
Utvalget behandlet også en høring om ny opptaksforskrift for høyere utdanning. Fylkeskommunedirektørens forslag til høringsinnspill ble vedtatt, men to tillegg ble nedstemt:
Dordi Boksasp Lerum (Sp) foreslo å fjerne alderspoeng:– Reduserte alderspoeng vil øke sjansen for at kvalifiserte elever rett etter videregående kommer inn på ønsket studium.
Forslaget fikk 4 stemmer (Sp og Ap), men falt mot 8 stemmer fra Frp, H, KrF, V og UAVH.
Jarle Ugelstad Klavenes (Ap) foreslo å beholde tilleggspoeng for realfag:– Dette er et viktig insentiv for at flere elever velger disse fagene.
Forslaget fikk 3 stemmer, men ble nedstemt med 9 motstemmer.
Skolevalg 2025
Utvalget vedtok at det i forbindelse med skolevalget 2025 skal gjennomføres debatter og valgtorg ved alle de videregående skolene i fylket.
Vedtaket lød:
– I samband med skolevalet 2025 blir det gjennomført debattar og valtorg på dei vidaregåande skolane i Møre og Romsdal.
Spørsmål om kraftnett og utdanning
Per Ivar Lied (Sp) stilte to spørsmål:
Om status for utbygging av 420 kV-kraftlinje fra Surna via Tjeldbergodden til Snilldal.
Om samordning av alternative utdanningsløp utenfor det ordinære videregående systemet – for eksempel praksiskandidater, lærekandidater og voksenopplæring.
Begge spørsmålene ble besvart av administrasjonen mot slutten av møtet.
Tok tre saker til orientering
Følgende referatsaker ble tatt til orientering:
Evaluering av fylkeskommunenes akvakulturforvaltning etter forvaltningsreformen i 2010
Statusrapport for akvakulturforvaltning og fiskeri
Tilstandsrapport for byggene ved de videregående skolene i fylket
Protokollen ble godkjent uten merknader. Møtet ble hevet klokken 14.30.