Reven på Skorpa anno 2025, og skiltet som sto der i flere år (øverst t.v.)

Han heter Mikkel … og bor på Skorpa

Et møte med Mikkel Rev er ikke helt uvanlig for dem som går på tur i naturperlen Skorpa. Bli med oss på et møte med den snille reven – og treff en av hans gode venner – Inge Heierdahl (76).

Publisert Sist oppdatert

Inge Heierdahl er tidligere lærer og pastor i Kristiansund. Nå nyter han pensjonisttilværelsen sammen med kona Anne May (72) på Skorpa – med reverunder som en del av hverdagen.

Inge Heierdahl.

– Den kom gående mot meg

– Jeg gikk for å treffe Nordmørsposten i dag. Men du var ikke den første jeg traff, sier Inge med et smil.

– Jeg så noen borte ved porten til det nye feltet. Og tenkte: Er det reven? Og det var det faktisk. Den kom gående mot meg. Men den forsvant.

Reven i Skorpa er ikke hvilken som helst rev, ifølge Heierdahl. 

Selv om den bærer preg av vill natur, virker den bemerkelsesverdig tam.

– Jeg kan stå en meter unna. Jeg var først sikker på at den ville fly avgårde, men det gjorde den ikke. Den er tam, nesten som en hund, sier han.

Inge har til og med sett den med en stor fisk i munnen. (Red. anm.: Det samme har undertegnede.)

Morgenstell for Mikkel Rev.

– Den ser kanskje litt rufsete ut, men jeg har ikke så mange rever å sammenligne med, sier revens venn.

En reverunde med håp om glimt

Turgåingen har fått et nytt navn i familien Heierdahl: Reverunden.

– Jeg spør gjerne folk jeg møter om de har sett reven. Men det er sjelden de har, sier Inge.

Kona Anne May er mer forsiktig:

– Jeg har respekt for ville dyr. Jeg ser den av og til, men jeg holder avstand.

Reven setter likevel sitt preg på stemningen i området:

– Jeg synes det er interessant. Og det gjør turen ekstra spennende, sier Inge.

Reven med adresse Hiet 1

Mikkel Rev har nærmest fått fast adresse i lokalmiljøet. Flere i området kjenner godt til reven som tilsynelatende har tilhold i et hi ikke langt unna boligfeltet. I en årrekke sto det også et skilt på øya: «Kjør forsiktig! Reven leker!» – men det er nå dessverre fjernet.

Ifølge innlegg på Facebook har det vært rev på Skorpa i flere år, og hiet skal ligge i nærheten av det nye boligområdet. Hvor mange rever som er medlem av familien pr. 2025 er usikkert, men bilder som undertegnede selv har tatt av rev på Skorpa gjennom flere år, tyder på at det er flere individer med ulik egenart. 

Rev på Skorpa sommeren 2025.

Skorpa har tidligere vært omtalt som et dyrelivseldorado. Et leserbrev i lokalavisen Tidens Krav for 18 år siden (!) beskrev blant annet hvordan rever, otere, rådyr og sjøfugler trives uforstyrret i landskapet – midt i bynære Kristiansund.

«Reven har hi her og ungene kan leke temmelig uforstyrret selv om en kommer ganske nært», het det i leserbrevet.

Reveskiltet på Skorpa. FOTO: JOHN BERGE
Rev på Skorpa sommeren 2024. FOTO: JOHN BERGE

Skorpa – et levende nærparadis

Området Skorpa har i mange tiår vært et yndet turområde for Kristiansundere, og engasjementet for å bevare naturen er fortsatt sterkt. I det nevnte leserbrevet ble Skorpa kalt «90 % uberørt natur» og «et sted hvor både voksne og barn finner eventyr». Etter den tid har området blitt noe mer utbygd, men prosjektet stanset opp grunnet konkurs i selskapene bak utbyggingen. Tonnevis med steinrøyser og uferdige tomter har dog ødelagt noe av idyllen.

Rev på Skorpa sommeren 2025.

Det er en flott fauna på Skorpa. Hegren har en stor koloni på Skorpa, oteren leker i skråningene, og det er observert både ørn, rådyr og svaner.

– Vi har det som plommen i egget, sier Anne May Heierdahl om livet på Skorpa.

Rev på Skorpa sommeren 2025. FOTO: JOHN BERGE

Og kanskje er det Mikkel Rev, med halen sin og et overraskende vennlig blikk, som minner dem om hvorfor det fortsatt er gull verdt å bo så tett på – midt i naturen blant dens mange fascinerende dyr og fugler.

En urban rev med dype røtter

Ifølge Wikipedia er rødreven (Vulpes vulpes) Norges vanligste rovpattedyr – og den har tilpasset seg nærhet til mennesker i både byer og tettsteder. 

Skandinaviske rever er kjent for sin rødbrune pels, hvite haletupp og evne til å klare seg i mange typer miljø.

De jakter helst i skumringen og lever av smådyr, fisk, frukt og av og til matavfall. Den er ikke kresen, og spiser så å si alt. Og reven trenger bare rundt et halvt kilo mat om dagen. I gode tider gjemmer de maten og finner gjerne tilbake senere.

Skorpa-reven er derfor ikke alene i sitt slag – men likevel spesiell for lokalbefolkningen, og for de som elsker å gå tur på Skorpa. 

Et møte med en tam, søt rev er balsam for et travelt, moderne menneske.

Powered by Labrador CMS