SE VIDEO FRA HELE RUTEN KUN HOS NORDMØRSPOSTEN

Tempotoget med flaggborgen i front, svinger ned Olav V gate.

Fem stopp, fem kranser, fire taler: Slik startet nasjonaldagen i Kristiansund

Tempotoget er en institusjon i Kristiansund. I generasjoner har de startet dagen sammen med 17. mai komitéen og speiderne, hvor noen av de viktigste minnesmerkene blir bekranset, og det blir holdt taler. Se video fra hele ruten kun hos Np.no. Gratulerer med dagen!

Publisert Sist oppdatert

Tempotoget gikk grytidlig fra Tempoveien. På veien mot Piren stoppet toget fem steder, med musikk, flaggborg, kransenedleggelser og taler.

Svein Heggem. Speiderleder i KFM/KFUK-speiderne som holder til i Ynglingen i Langveien. Svein Heggem har hatt ansvaret for flaggborgen til speiderne i Kristiansund i over 30 år. Svein fortalte at han hadde ansvaret for roveropptak i natt, der 6 rovere måtte gjennom ulike prøvelser som å servere kake til Natteravnene. – De får låne roverskjerf (det burgunderfargede speiderskjerfet), men først etter å ha deltatt i flaggborgen får de det til odel og eie.

Marsj i morgengry

Klokken 07:05 startet årets Tempotog fra Tempoveien ved Tempohuset. Speiderne gikk først med flaggborg, fulgt av Tempo musikkorps, 17. maikomiteen i Kristiansund og øvrige fremmøtte. Tempotoget er den mest lavmælte og alvorlige delen av nasjonaldagen i Kristiansund, og følger en fast rute mellom fem minnesteder på Kirklandet.

Tempotoget med flaggborg er klart til avmarsj i Tempoveien. Bak ser vi Tempohuset.
Magnus Sigbjørnsen Bjerkelund (14) som går på Frei ungdomsskole går i flaggborgen som speider for første gang i år.

Første stopp: John Moses plass

Første markering fant sted på John Moses plass – det lille parkområdet foran Festiviteten. Toget stanset her for en kort stund før det gikk videre opp mot kirken. Det ble ikke holdt tale eller lagt ned krans på dette stedet, men markeringen inngikk som et symbolsk startpunkt på ruten.

Krans legges på støtten ved moses plass av en representant fra 17. mai-komitéen.

Andre stopp: 22. juli-minnesmerket ved Kirkelandet kirke

Ved Kirkelandet kirke ligger Kristiansunds minnesmerke over terrorangrepene 22. juli 2011. Her holdt Marius Ringstad fra 17. maikomiteen tale og la ned krans på vegne av kommunen. Minnesmerket er reist til minne om ofrene og ble inkludert i Tempotogets rute for første gang i 2021.

Ved Kirkelandet kirke ligger Kristiansunds minnesmerke over terrorangrepene 22. juli 2011. Her holdt Marius Ringstad fra 17. maikomiteen tale og la ned krans på vegne av kommunen.

– I dag skal vi hedre de som gikk mistet sit liv i terrorangrepet 22. juli 2011. Vi må aldre glemme å stå opp for mangfold og fellesskap, sa han før Ringstad ønsket alle gratulerer med dagen.

Ved Kirkelandet kirke ligger Kristiansunds minnesmerke over terrorangrepene 22. juli 2011. Her holdt Marius Ringstad fra 17. maikomiteen tale og la ned krans på vegne av kommunen.

Tredje stopp: Krigsminnesmerket ved kirkegården

Toget gikk videre til krigsminnesmerket som ligger i minnelunden foran Kitkelandet kirke. Her talte Håkon Lassen og la ned krans. Minnesmerket hedrer personer fra Kristiansund som falt i første og andre verdenskrig, og er reist til varig minne om de som aldri kom hjem.

Håkon Lassen minnet oss om hvor viktig det er å hedre de som mistet livet under andre verdenskrig ved å stå opp for frihet grunnloven og demokratiet. 

Krigsminnesmerket like ved Kirkelandet kirke. Her talte Håkon Lassen og la ned krans.
Krigsminnesmerket like ved Kirkelandet kirke. Her talte Håkon Lassen og la ned krans.

Fjerde stopp: Minnesmerket for Holocaust

Neste stopp var ved Holocaust-minnesmerket, reist til minne om jødiske innbyggere i Kristiansund som ble deportert og drept under andre verdenskrig. Det ble ikke holdt tale på dette stedet. Kransen ble lagt ned i stillhet.

Holocaust-minnesmerket, reist til minne om jødiske innbyggere i Kristiansund som ble deportert og drept under andre verdenskrig.
Holocaust-minnesmerket, reist til minne om jødiske innbyggere i Kristiansund som ble deportert og drept under andre verdenskrig.

Femte stopp: Christiestøtta

Ved Christiestøtta, bybysten av stortingspresident Wilhelm Friman Koren Christie, ble det holdt tale av Ida Fjerstad. Krans ble lagt ned. Støtta, som ble avduket i 1891, er en påminnelse om Grunnlovens tilblivelse og har fått sin faste plass i Tempotogets rute.

Ved Christiestøtta, bybysten av stortingspresident Wilhelm Friman Koren Christie, ble det holdt tale av Ida Fjerstad. Krans ble lagt ned.

– I dag skal vi vinke med flagget og huske hva slike som Koren Christie sto for, sa Ida Fjerstad i sin tale. 

Ved Christiestøtta, bybysten av stortingspresident Wilhelm Friman Koren Christie, ble det holdt tale av Ida Fjerstad. Krans ble lagt ned.

Avslutning ved Piren

Toget endte ved minnesmerket for falne sjøfolk på Piren. Her holdt Odd Stian Stendal fra Skipperforeningen den siste talen og la ned krans. Minnesmerket er reist til minne om sjømenn fra Kristiansund som omkom i krig og forlis. Markeringen ble avsluttet før klokken åtte.

– Vi må huske de som aldri kom tilbake, og vi må huske de som aldri fikk den æren de fortjente etter krigen for det de ofret for fedrelandet , sa Stendal i sin tale. 

Toget endte ved minnesmerket for falne sjøfolk på Piren. Her holdt Odd Stian Stendal den siste talen og la ned krans. Minnesmerket er reist til minne om sjømenn fra Kristiansund som omkom i krig og forlis.

Komiteen bak markeringen

Det var 17. maikomiteen i Kristiansund som organiserte hele ruten og stod ansvarlig for gjennomføringen. Komiteen ledes av Dina Gaupseth og består av følgende medlemmer: Adea Kjønnøy (nestleder), Mette Leithe, Cesilie Gujord, Gunnar Owe Gundersen, Ann Karin Naas, Eira H. Nørbech, Marius F. Ringstad, Ann Iren Johnsen, Aleksander Kvammen, Ellen Kristine Thorsøe, Britt Engvig Hjelle, Hjørdis Grønvik og Kristin Brevig fra kulturavdelinga.

Flere av medlemmene deltok i toget og hadde ansvar for praktisk koordinering, kontakt med talere og kransenedleggelser.

Tempotoget har utført dagens første viktige oppgave. Klokken er enda ikke 08.00 på denne vakre 17. maidagen.

Musikk og flaggborg

Tempo musikkorps, som ble stiftet i 1926, spilte mellom alle stoppene og bidro med en tydelig musikalsk ramme rundt markeringen. Speiderne gikk først med flaggborgen. Tempotoget er åpent for publikum, og mange innbyggere  deltok i ruten eller møtte opp ved enkeltsteder.

Toget markerer nasjonaldagens alvorlige start i Kristiansund – før barnetog, borgertog og festpreget program tar til senere på dagen.

Her kan du se video fra hele ruten til Tempotoget fra 07.00 - 08.00 på 17. mai

Video: Odd Inge Teige

Powered by Labrador CMS