
Høgset Terminalen i vekst: – Nå er det vi som venter på båtene
GJEMNES: Omsetningen er blitt femten ganger større på like mange år. Men med vekst kommer også kø, venting – og nye behov.
Terminalen ligger strategisk plassert på Ikorneset i Gjemnes, mellom Kristiansund og Molde, og ble etablert i 1989.
Den ble kjøpt av Bjørn Egil Langnes i 1995, og sønnen Bjørn Roald tok over som dagligleder i 2011. De drev teminalen sammen frem til Bjørn Egil ble syk i 2019.
– Hvordan har det seg at du tok over Terminalen?
– Det var litt tilfeldig. Jeg fikk spørsmål om jeg ville ta over og syntes det hørtes spennende ut. Jeg så en mulighet til å bygge videre, sier Bjørn Roald Langnes, som da bare var 29 år gammel.

Bedriften har utviklet seg fra en lokal omlastningsterminal til en sentral aktør innen havbruk og industri.
I dag håndterer de råvarer til selskaper som Gjøco, Vikomar, Vikenco, Hyundai (Gamle Moxy) og Omya Hustadmarmor, i tillegg til store mengder fiskefôr og containere. Godsmengden er oppe i 150.000 tonn i året.
– Vi hadde 395 skipsanløp i 2024. Noen dager er det stille, andre dager har vi fem skip inne i løpet av et døgn. Det gir utfordringer, sier Langnes.
Effektivisering og investeringer
Med økt trafikk og volum har det vært nødvendig med omfattende utvidelser. Siden 2021 har terminalen bygd 9.000 kvadratmeter nye lagerbygg, og har i dag totalt 13 .000 kvadratmeter innendørs lagringskapasitet. I tillegg har maskinparken blitt betydelig oppgradert.

Blant investeringene er to reachstackere (et kjøretøy for å løfte av containere. Red. anm), flere gaffeltrucker, fire hjullastere, og en moderne Liebherr-havnekran med rekkevidde tilpasset større fartøy. Dette har bidratt til å snu logistikken.
– Tidligere var det båtene som måtte vente på oss, nå er det vi som må vente på dem på grunn av effektiviseringen og nytt moderne utstyr. Vi står klare når de legger til kai, sier Langnes.
Men med så mange anløp blir det fort press på kapasiteten.
– Når flere skip kommer samtidig, blir det ofte en til to-tre timers ventetid. Derfor vurderer vi nå å bygge en ny kai for å håndtere trafikken mer effektivt, sier Terminal-sjefen.
Bygger videre – og søker flere folk
Terminalen har i dag seks faste ansatte, i tillegg til innleide ved behov. Med fortsatt vekst og nye planer, søker bedriften nå etter flere medarbeidere med logistikk- og havneerfaring.
Samtidig er selskapet sertifisert etter både ISO 9001:2015 og GMP+ B3, og er blant de få havneterminalene i regionen som tilfredsstiller kravene for fôrlogistikk. Dette har gitt nye muligheter i et marked med høyere krav til dokumentasjon og kvalitet.

Langnes mener nøkkelen til suksess har vært å hele tiden være i forkant:
– Hvis’n ikkje e frempå, dæt’n bakpå, sier han, og legger til at han fortsatt ser stort potensial i virksomheten.
Gjemnes kommune
Vi kontaktet Gjemnes kommune for å høre med dem hva bedriften betyr. Vi ville snakke med ordfører Knut Sjømæling, men ettersom han er ute i ferie, fikk vi i stedet en hyggelig prat med varaordfører Jan Karstein Schølberg.
– Hva betyr det for Gjemnes kommune å ha Høgset Terminalen i kommunen?
– Høgset Terminalen er en bedrift i vekst, noe som igjen bidrar til flere arbeidsplasser i Gjemnes kommune. Terminalen er også en styrke for næringslivet generelt, ettersom flere av våre bedrifter får sine råvarer over terminalen, svarer Schølberg.
– Hva tenker dere om at Høgset Terminalen ønsker å utvide med en ekstra kai?
– En kai nummer to på Høgset vil bidra til mindre ventetid for skip som skal til land. Det gir en enda mer effektiv terminal. En ny kai vil åpne for økt aktivitet og enda flere skipsanløp, sier Schølberg før han må videre til resten av dagens oppgaver.