Tok til tårene da hun ble skamrost
– Du er energisk, og det er viktig for å skape engasjement til barna våre, og de er heldige da de får komme til deg! Det er rett dame, på rett plass.
Det sa kristiansundsordfører Kjell Nergaard (AP) da Newton-rommet ble offisielt åpnet på Campus tirsdag 5. november 2024, henvendt til Newton-lærer Eirunn Eri Monge.
– Jeg er lettrørt og har i tillegg mistet en linse, sa realfagslæreren med spesialpedagogikk-kompetanse, som våren 2024 sa farvel til Kristiansund videregående skole for å bli Nordmøre første Newton-lærer.
Tre av fem arbeidsdager skal Eirunn være i Newton-rommet, og de andre har hun sitt hovedkollegium ved Nordlandet ungdomsskole.
Det ble flere tårer. En etter en kom de frem.
Banksjef Tore Vevang fra Sparebanken Møre, som har sponset hele fem millioner kroner til rommet, fylkesordfører Anders Riise (H) og Per-Arild Konradsen fra firmaet FIRST Scandinavia, som bygger Newton-rommene.
Det ble gode klemmer fra alle og enda mer følelser for lærerinnen.
– Jeg er sliten. Vi har jobbet mange dager med dette, sa Eirunn og strålte av glede av å endelig få innviet rommet, som skal bli til gledefylt læring for – i første omgang – kristiansundselever.
– Newton-rommet for dummies – forklar oss dette, Eirunn?
– Ja! Her vil elevene tilbringe en hel dag hvor de får jobbe praktisk med det vi kaller Newton-moduler, innenfor spesfikke trinn fra første til tiende klasse, i fagene matematikk og naturfag.
– Aktivitetene gjøres av to eller tre elever samlet, og det er minst mulig lærerstyrt. Det nye Newton-rommet i Kristiansund er fylkets tredje og det førtiende i Norge. De to første i fylket finnes på Sunndalsøra og i Ålesund.
Per-Arild Konradsen, som i år feirer 25 årsjubileum med FIRST Scandinavia, kunne fortelle at de har vært på statsbudsjettet siden 2014.
– Det som skjer her er lovpålagt undervisning, det er forankret i norsk læreplan, sa en fornøyd gründer, som kunne røpe at rommet på Campus er det første i Norge med tre nyvinninger i konseptet: Et buet amfi, et epletre og en flat jordklode i taket.
– Alle elver i norsk skole har et talent, enten det er teoretisk og praktisk, og de som er flinke med folk. Her kan de lære seg å samarbeide, kommunisere, øve seg på kritisk tenkning og kreativitet, sa Konradsen.
Kristiansundsordføreren var også glad:
– Her skal barn og unge bli inspirert til å utforske realfag. Det er faktisk mulig å tilbringe resten av livet her i bygget, fra femte klassen, til videre høyere utdanning og jobb hos aktørene – og bygget ved siden av, som kanskje kommer, sa Kjell Nergaard (Ap).
Fylkesordføreren på sin side beskrev rommet som «en milepæl for hele Nordmøre».
– Her kan barna utfordre naturvitenskapens verden, som kan vekke en livslang interesse for teknologi. Det er avgjørende gi de unge beste forutsetninger for å utvikle sine talent, sa fylkesordfører Anders Riise (H).