Sykehjem i Kristiansund

Skroter Storhaugen: Nå må Kristiansund finne ny tomt til sykehjemmet
Et enstemmig vedtak i Hovedutvalg Helse, Omsorg og Sosial setter en strek over Storhaugen som tomt for 70 nye sykehjemsplasser i Kristiansund. Nå starter jakten på et nytt sted – og spørsmålene er mange.
Kristiansund kommune står nå overfor en betydelig beslutning angående fremtidens sykehjem. Under møtet i Hovedutvalg Helse, Omsorg og Sosial ble det enstemmig vedtatt å se bort fra Storhaugen som tomtevalg for etablering av 70 nye sykehjemsplasser. Dette kommer som en konsekvens av endrede forutsetninger og behovet for å vurdere alternative tomter.
Viktig med en effektiv prosess
Kommunedirektør Arne Ingebrigtsen og kommunalsjef Siv Iren Stormo Andersson informerte møtet, der de også fikk noen fikk noen spørsmål fra utvalget. Ingebrigtsen presiserte at det var nødvendig å ta et nytt blikk på tomtevalget, og at det skulle bygges videre på det arbeidet som allerede var utført.

Bystyret har tidligere fastslått konseptvalget fra sak 23/23, og det er dette konseptet som nå skal ligge til grunn for den videre prosessen. Viktigheten av en effektiv prosess ble fremhevet, og det er hensiktsmessig å se på de tomten som var inne i prosessen sist.
Diskusjon om utfordringer
Under møtet ble det også diskutert hvilke utfordringer som finnes knyttet til drift og bygging av sykehjemmet. Ingebrigtsen nevnte at det er tre hovedutfordringer: behovet for god drift, de økonomiske konsekvensene av å bygge nytt, og hvordan man kan tilpasse bygget til dagens og fremtidens krav.
Det ble pekt på at det er avgjørende å skape et best mulig miljø for både beboere og ansatte, noe som kan bli utfordrende dersom man velger en upassende tomt.
Samarbeid med nabokommuner

Erik Aukan (H) stilte spørsmål om å samarbeide med omliggende kommuner for å finne de beste løsningene på også på sikt.
Svaret her ble at det har litt med tidsaspektet å gjøre, og at en ny utredning med andre kommuner vil ta lang tid. Aukan påpekte at det er viktig å vurdere alle muligheter og at man ikke må låse seg til en bestemt løsning uten grundig vurdering.
Han stilte også spørsmål rundt forutsetningene for nytt tomtevalg. Der fikk til svar at forutsetningene for utredningen sist på 130 plasser har falt bort, og at man nå utreder 70 plasser. Dette åpner for større muligheter i forhold til tomtevalg. Tomter som ble nevnt her var Goma og Frei Rådhus alternativene.
Sykehjem på Frei
Alf Jarle Yttervik-Adolfsen (SP), stilte spørsmål rundt dagens Frei sykehjem og om det var et alternativ. Det ble svart ut med at det også er på listen. Adolfsen advarte mot en situasjon med et nytt sykehjem i sentrum, og at man deretter fant ut at dagens Frei sykehjem ikke fylte krav til sykehjemsdrift. Da kunne man ende opp i en situasjon der det ikke var sykehjemsplasser i bydel Frei i det hele tatt.
Advarer mot å bruke for lang tid
Leder av utvalget Arne Grødahl (AP) advarte mot tidsbruken i saken. Han påpekte her at samarbeid med andre kommuner vil ta for langt tid. Han viste til at prosessen hadde tatt en og en halv bystyreperiode allerede.

Tenk også fremover i tid
Kristiansund står nå foran en viktig fase i prosessen med å bygge et nytt sykehjem. Kommunen vil måtte navigere gjennom komplekse vurderinger og mulighetsrom for å sikre at de nye sykehjemsplassene dekker behovene til en voksende eldre befolkning. Det kommende arbeidet vil kreve engasjement, grundig planlegging og samarbeid på tvers av politiske fronter.
Det er også viktig å huske at vedtaket på 70 plasser, i realiteten bare vil være et trinn en i saken om fremtidig sykehjems struktur i Kristiansund. Det vil om man tenker 20, 30 og kanskje 50 år frem i tid kreve flere plasser en det vi vi ha etter at de 70 plassene det nå er snakk om, står ferdig. Dette vil være en sak som har preget det politiske Kristiansund, og som vil prege det politiske Kristiansund en tid fremover.