To ungdommer vi møtte på kaia i Kristiansund: Mohamed Abdul Karim og Anna Johanne Holden Jakobsen fikk sagt hva de hadde på hjertet inne i NRKs hjertesak-videoboks.

På jakt etter unges hjertesaker – i en boks på kaia

Rett utenfor senteret på kaia i Kristiansund står en mystisk liten boks. Går du inn, havner du rett på NRK – og får muligheten til å snakke ut om det som engasjerer deg mest.

Publisert Sist oppdatert

Hva engasjerer ungdom i dag? Det prøver NRK å finne ut av med sitt nye prosjekt, der de reiser landet rundt med en liten, oppreist intervjuboks. Der får unge slippe til med tanker, meninger og saker de brenner for – foran kamera.

Annabelle Kårvåg Sørensen, journalist for Hjerteboks-prosjektet i NRK Møre og Romsdal og og Eirik Haukenes, kameramann og journalist for NRK er oppstilt og klar utenfor inngangen til ALTI senteret.

– Målet vårt er å finne ut hva ungdom faktisk er opptatt av. Hva som engasjerer dem – enten det er noe som gjør dem sinte, glade, bekymret eller nysgjerrige, forteller Eirik Haukenes, journalist og kameramann for NRK i Kristiansund.

Spørsmålet «Hva er hjertesaken din?» kan fort virke litt overveldende, særlig for unge mennesker. Derfor forsøker de å gjøre det enklere.

Annabelle Kårvåg Sørensen og Eirik Haukenes fra NRK spør unge folk i Kristiansund om de ønsker å uttale seg om sin hjertesak.

– Vi spør heller: Hva engasjerer deg? Hva irriterer deg? Hva fikk deg til å reagere i går? Det trenger ikke være en stor, livsomveltende sak – men noe som betyr noe for dem. Noe de føler at folk bør gjøre noe med, sier Haukenes.

Så langt har de møtt ungdom som er opptatt av miljø og plastforsøpling, men også skole og lokale samfunnsutfordringer. 

Hermetisk innbokset og klarfor intervju i hjerteboksen.

– Kommer de store tingene, som krigene frem?

– Ingen har til nå nevnt noe om krigene. Det er kanskje fordi mange unge føler at det er for langt unna deres hverdag. Krig er noe de voksne og gale holder på med, mens ungdommene fokuserer på ting de selv kan påvirke. Det synes vi er veldig forståelig.

Likevel har NRK blitt imponert over refleksjonsnivået til de unge de har snakket med.

– Når du ser dem på gata, forventer du kanskje ikke så mye. Men så setter de seg foran kameraet og lyser opp. De snakker rett fra hjertet og viser ekte engasjement. Det er utrolig givende å se.

Prosjektet skal etter planen samle 100 ungdomsintervjuer fra hele landet, og målet er å få med minst ti deltakere fra hvert sted de besøker.

– Akkurat nå har vi to bokser som reiser rundt i Norge. Den ene drar videre til Trondheim i morgen, mens den andre antageligvis er på Sørlandet. Vi er spente på hva resten av landet har å by på.

Mohamed Abdul Karim (19) var en av de unge som fikk sakt sin hjertens mening i hjerteboksen.

Nordmørsposten snakket med noen av de som ble «bokset inn» for et intervju. Den første vi snakket med var Mohamed Abdul Karim, som har bodd i Kristiansund hele livet – med unntak av ett år i Oslo. Nå er han 19 år, og hadde et klart budskap da NRKs intervjuboks dukket opp i byen:

– Jeg ville snakke om hvordan noen av reglene i Norge burde endres, sier han.

Bakgrunnen er en frustrerende erfaring med godkjenning av utdanning. Mohamed har studert på en stor internasjonal videregående skole i utlandet i fire år, og tok senere studiespesialisering på en offentlig videregående skole i Norge. Begge utdanningene fikk godkjent kompetansemålene sine – men da han søkte videre, fikk han avslag.

– Jeg ble fortalt at jeg ikke kunne bruke utdanningen fordi jeg er under 23 år. Selv om alt faglig var godkjent, måtte jeg vente i flere år før det kunne telle.

Det han reagerer mest på, er forskjellsbehandlingen han opplever.

– Hvis en person kommer fra for eksempel Ukraina eller Syria, kan de bruke utdanningen sin uten å være 23. Men jeg er født i Kristiansund – og likevel får jeg ikke bruke min. Det føles urettferdig.

Mohamed håper at slike regler kan revurderes, særlig for unge som har gjort en innsats og følger systemet.

– Jeg synes ikke det burde være alderen som stopper deg når du ellers har gjort alt riktig.

Anna Johanne Holden Jakobsen var den andre hjerteboks-intervjuede vi snakket til.

Den andre personen vi snakket med er Anna Johanne Holden Jakobsen. Hun er født og oppvokst i Kristiansund, men har nylig flyttet til Oslo etter å ha fullført studiene i Trondheim. Nå er hun i jobb i hovedstaden – men hjembyen har fortsatt en stor plass i hjertet hennes.

– Jeg kjenner området veldig godt, sier hun med et smil.

Da hun ble spurt om hva hun er opptatt av, svarte hun klart og tydelig:

– Jeg brenner for at folk skal ha det bra – uansett kjønn, legning eller bakgrunn. Mindre diskriminering, rett og slett.

Powered by Labrador CMS