
Kristiansundsmann svindlet i krypto-mareritt
En mann i 50-årene fra Kristiansund er blitt svindlet for mellom 600 000 og 700 000 kroner etter investeringer i kryptovaluta via nettforum og sosiale medier.
En mann i 50-årene fra Kristiansund har anmeldt et omfattende bedrageri etter at han ble svindlet for mellom 600 000 og 700 000 kroner gjennom investeringer i ulike kryptovalutaplattformer. Svindelen skal ha startet i juli 2023 og har pågått helt frem til i dag.
Mannen investerte pengene etter anbefalinger han fikk fra personer på ulike nettforum og sosiale medier, og trodde han handlet i seriøse kryptovalutaer.
– I starten fikk han utbetalt noe gevinst. Det skapte tillit. Men etter hvert gikk investeringene i minus, og han fikk beskjed om at gevinstene skulle bli utbetalt kontant, sier seksjonsleder Knut Endreseth ved Seksjon for etterretning, forebygging og etterforskning hos Kristiansund politistasjonsdistrikt.

Kom seg ikke inn – pengene forsvant
Mannen oppdaget etter hvert at han ikke lenger fikk tilgang til plattformene han hadde investert via. Han forsøkte å følge opp kontaktpersonene, men fikk ikke svar. Det var da mistanken om svindel meldte seg for alvor.
– Det var ingen reell kundestøtte, og plattformene forsvant etter hvert helt fra nettet, sier Endreseth.
Lurt på nytt av «recovery-firma»
Mens saken pågikk, ble han kontaktet av det som fremsto som et såkalt recovery-firma – et selskap som tilbød hjelp med å hente tilbake tapte kryptoinvesteringer. For dette betalte han ytterligere 30 000 kroner, men også dette viste seg å være svindel.
– Dette er et kjent mønster. Mange som har blitt svindlet én gang, blir ekstra sårbare for nye bedragere. Det finnes aktører som spesialiserer seg på å utnytte nettopp denne situasjonen, sier Endreseth.
Saken etterforskes som bedrageri. Politiet har opprettet sak og jobber nå med å spore digitale spor etter både den opprinnelige investeringssvindelen og det påfølgende recovery-bedrageriet.
– Det vi ser i mange slike saker, er at midlene blir sendt ut av landet og vekslet gjennom flere lag, noe som gjør dem vanskelige å spore, sier Endreseth.
Advarer mot ukjente tips
Endreseth advarer mot å stole på investeringsråd fra ukjente personer i digitale fora.
– Vi anbefaler alltid å bruke autoriserte finansaktører og aldri overføre penger basert på råd fra personer man kun har kontakt med på nett. Dersom det høres for godt ut til å være sant, så er det gjerne det, sier han.
Mannen i 50-årene ønsker ikke å stå frem med navn, men har anmeldt forholdet og samarbeider med politiet i etterforskningen.