
Kristiansund kommune skal profesjonalisere eiendomsforvaltningen
Bystyret skal ta stilling til ny temaplan som skal styre forvaltning, drift og vedlikehold av kommunens bygg fram til 2034. Planen behandles i Formannskapet 13.05. 2025.
Nordmørsposten ønsker å gjøre det enklere for innbyggerne å følge med på hva som skjer i lokalpolitikken. Ved å gjennomgå og formidle offentlig tilgjengelig informasjon, gir vi våre lesere innsyn i hvilke saker politikerne prioriterer, og hvordan beslutninger som påvirker hverdagen i kommunen blir til. Slik bidrar vi til å styrke åpenhet, engasjement og demokratisk deltakelse.

Ny temaplan behandles politisk i mai
Den 22. mai skal Kristiansund bystyre ta stilling til om «Plan for eiendomsforvaltning 2025–2034» skal vedtas som kommunens overordnede styringsdokument for forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av eiendomsmassen. Formannskapet behandler saken først 13. mai.
Planen gjelder kommunens samlede eiendomsportefølje, som omfatter formålsbygg som skoler og helsebygg, administrasjons- og forretningsbygg samt kulturbygg. Den totale porteføljen utgjør om lag 190 000 kvadratmeter, med en estimert forsikringsverdi på 5,7 milliarder kroner.
Det er den strategiske delen av planen som nå skal vedtas. Handlingsdelen – som skal konkretisere tiltak og prioriteringer – skal utvikles senere, og krever blant annet tilstandsanalyser og egne politiske vedtak.
Dette foreslår kommunedirektøren
Kommunedirektørens innstilling til politikerne er som følger:
«Kommunen vedtar «Plan for eiendomsforvaltning 2025–2034» som Kristiansund kommunes overordnede styringsdokument for strategisk forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av kommunens eiendommer.Planen skal benyttes som rammeverk for videreutvikling av eiendomsforvaltningen i tråd med kommunens samfunnsmål, med vekt på bærekraft, kostnadseffektivitet, fleksibilitet og verdibevaring.Nødvendige økonomiske midler til tilstandsanalyse, kartlegging og videre arbeid med handlingsdelen må vurderes innarbeidet i kommunens økonomiplan. Økonomiske og administrative konsekvenser knyttet til tiltak i planen fremmes for politisk behandling i budsjettsammenheng.»
Fra strategi til praktiske tiltak
Planen består av to deler:
En strategisk del, som fastsetter langsiktige mål og prinsipper for eiendomsforvaltningen. Denne legger grunnlaget for bærekraftige nybygg, vedlikehold, effektiv arealbruk og tilpasning til demografiske endringer.
En handlingsdel, som skal utarbeides senere, basert på tekniske tilstandsanalyser og kartlegging. Den skal gi en konkret oversikt over tiltak og investeringsbehov.
Planen bygger på nasjonale anbefalinger i NOU 2004:22, og skal bidra til å sikre at kommunale bygg brukes og utvikles effektivt, med hensyn til økonomi, klima og fremtidige behov.
Kommunens utfordringer: Vedlikeholdsetterslep og underfinansiering
Kommunedirektøren peker på at den løpende driften av kommunens eiendommer over tid har vært underfinansiert. Med et årlig rammetilskudd på 32 millioner kroner og leieinntekter på rundt 63 millioner kroner, er det lite rom for større vedlikehold. Dette har ført til et økende vedlikeholdsetterslep og fare for følgeskader på bygningsmassen.
– Eiendomsdrift håndterer en krevende kundeportefølje, og enkelte leietakere medfører høyere belastning enn det som er vanlig i det private markedet, står det i saksframlegget.
Kommunen subsidierer også deler av leiekostnaden for noen av sine brukere – noe som gjør driften mindre bærekraftig. Kommunedirektøren anbefaler derfor en profesjonalisering av eiendomsforvaltningen, inkludert mulig innføring av internhusleie – en ordning der kommunens tjenester betaler husleie til seg selv for bruk av lokalene. Dette skal gi bedre oversikt og insentiver til effektiv bruk.
Et styringsverktøy for framtiden
Kristiansund kommune ønsker å møte framtidige utfordringer med systematisk vedlikehold og planlagt utvikling. Den nye temaplanen skal bidra til:
Verdibevarende vedlikehold
Reduserte drifts- og investeringskostnader
Fleksible og tilgjengelige bygg
Bærekraftig samfunnsutvikling
Planen skal støtte opp under de langsiktige målene i kommuneplanens samfunnsdel for 2024–2036, som blant annet har vekt på bærekraft, økonomisk styring og tilgjengelige tjenester.
Etterlyser helhet og struktur
Planarbeidet har pågått i halvannet år. Det ble først utformet som en eiendomsstrategi, men endret format til temaplan for å få en bredere politisk og faglig forankring. Planen er utarbeidet av tverrfaglige grupper, med bidrag fra administrasjon og politikere gjennom workshops.
– For å kunne utarbeide en realistisk og målrettet handlingsdel, må det gjennomføres en systematisk tilstandsanalyse av hele eiendomsporteføljen. Dette vil kreve betydelige økonomiske ressurser knyttet til fagkompetanse, befaring og vurderinger, skriver kommunedirektøren.
Politisk behandling gjenstår
Formannskapet i Kristiansund skal først ta stilling til saken 13. mai, før bystyret fatter endelig vedtak 22. mai. Nordmørsposten vil følge den politiske behandlingen og gi innsikt i partienes ulike syn og eventuelle forslag til endringer.
Så langt er det ikke fremmet alternative forslag eller tydelige skillelinjer i saken, men spørsmålet om økonomiske rammer og internhusleie kan bli tema for diskusjon. Vi følger utviklingen.