«Jeg har sprunget etter barna i 34 år og sett store forandringer»
– Det finnes flere spurver i dag enn de som er robuste. Dette er noe jeg har inntrykk av etter å ha opplevd barna vokse opp i over 30 år, mener den erfarne miljøterapeuten.
I 1990 ble Johny Helseth ansatt i Kristiansund kommune. Siden har miljøterapeuten jobbet med barn og unges oppvekstvilkår.
– Det er greit å puste med magen når ungdommene sier til oss voksne at «vi skjønner ingenting», sa Helseth i et foredrag for foresatte ved Nordlandet ungdomskole tirsdag 4. november 2024.
Han hadde også med seg kollega Christana Gjøvikli, som er en av flere kommunepsykologer.
Foredragene ble også holdt ved Atlanten ungdomsskole (7.11.24) og Frei ungdomsskole (13.11.24).
– Ungdommer beveger seg fort og ned, og de får forferdelig mange inntrykk. Flere sier de har angst eller er deprimerte, når de heller er bekymret eller engstelige. Det finnes flere spurver i dag enn de som er robuste. Dette er noe jeg har inntrykk av etter å ha opplevd barna vokse opp i over 30 år, sa han videre.
Til NP.no poengterer Helseth at det faglige miljøet hos Forebyggende helsetjenester for barn og unge i Kristiansund er sterkt.
– Vi jobber med barna allerede før de født, det vil si mens mødre er gravide. Vi har hele tiden familieperspektivet. Nå blir alle foreldre tatt på alvor i langt større grad enn før. Det er et fåtall hvor samarbeidet er dårlig. Har ikke barna det bra, har ikke foreldre det bra heller.
Så hva er forskjellig fra 1990 til 2024?
Johny Helseth har fulgt flere generasjoner fra den gang og fastslår, i generelle termer, at dagens barn vet mer enn før, og er ikke så uvitende.
– Jeg har ikke inntrykk av at det er flere nå enn for 30 år siden som bruker narkotika. De er ikke innrøyket, de er ikke narkomane, om de har prøvd noe, sier Helseth.
– Hva gjelder hasj er det stabilt, ifølge tallene, men det er verdt å bemerke at flere rapporterer om at de får tilbud om hasj. Så er det viktig at foreldrene er gode forbilder. Det handler om eget rusbruk som tåler dagens lys, poengterer veteranen videre.
Til NP.no sier Helseth at siden slutten av 90-tallet er det «nettet» som har overtatt tiden til barna, og stjeler den fra familien.
– De som blir foreldre nå hadde nettet da de var små. Da visste foreldre hvem barna var samen med, hvor de var, hva de gjorde på. Nå er de på nettet og der har ikke foreldrene innsyn. De får mobiler fra de er ti-tolv år og barna mener at mobilen er privat fra de begynner på ungdomsskolen, sier miljøterapeuten.
Han anbefaler foreldre å skap en presedens for innsyn i mobil allerede ved innkjøp av enheten.