Russ 25

Starten på Russetoget i Kristiansund 2025.

Heldigvis ble det russetog i Kristiansund, i år også

Det en er ingen selvfølge at russetoget, en uunngåelig del av 17. mai-feiringen, skulle gå i år. Tradisjon ble reddet, og russen fylte gatene også i år.

Publisert Sist oppdatert

Det var en festlig markering av nasjonaldagen med det tradisjonelle russetoget i Kristiansund. 

Etter en fruktbar dialog mellom russen og 17. mai-komiteen, ble det klart at denne tradisjonen skulle opprettholdes, til glede for alle. 

Klokken 13.15 gikk russen ut i gatene, ikledd sine røde, blå og svarte dresser.

Russetoget startet som vanlig, ved brannstasjonen i Kristiansund.

Oppstart ved brannstasjonen.

Toget startet i President Christiesgate og fulgte sin vante rute nedover Langveien og Kaibakken, før det nådde Rådhusplassen. Her samlet folket seg for å høre på taler fra russepresidentene. Det var med entusiasme de delte sine tanker om fellesskap, ungdomstid og fremtid. Uten russen ville 17. mai-feiringen føles ufullstendig; deres tilstedeværelse tilfører en unik energi og livlighet til dagen.

– Russetiden handler ikke bare om fest og moro

President for Atlanten russen, Markus Sørseth

Russepresident Markus Sørseth fra Atlanten videregående skole og Linnea Høgseth Gaarde fra Kristiansund videregående skole, talte og understreket betydningen av fellesskapet russen har opplevd. 

Markus minnet alle om hvor heldige vi er som får vokse opp i Norge, et land med et velferdssystem som gir trygghet og muligheter til alle. 

– Russetiden handler ikke bare om fest og moro, sa han, og la til: –Det er en synlig feiring av at vi har kommet hit sammen, etter tretten år med prøver og utfordringer.

Linnea sin tale resonnerte også med mange, da denne også reflekterte over overgangen fra ungdomstid til voksenliv. Ikke minst det som nå ligger foran årets Russekull.

Russepresident Linnea Høgseth Gaarde fra Kristiansund videregående skole.

En lang tradisjon.

Russetradisjonen har røtter som strekker seg tilbake til 1700-tallet i Danmark, hvor den ble feiret som en markering av avslutningen på videregående skole. Dette er altså en tradisjon som er eldre enn Norges grunnlov og feiringen av 17. mai. Selv om tradisjonen har utviklet seg over tid, har kjerneverdiene av ungdommelig glede, samhold og feiring av frihet forblitt uendret.

Russ + 17. mai = sant!

Noen rødruss på Rådhusplassen. Fra venstre: Leah Rogne Aas, Liv Randi Mørkedal, Embla Fagerli, Guri Sofie Thomsen Hagen med Bonito, Maja Bolghaug, Håkon Henden Kroknes og Torhild Ruud Haktbakk.

Det er klart at russen spiller en uunngåelig rolle i 17. mai-feiringen. Deres tilstedeværelse og engasjement minner oss om viktigheten av inkludering og fellesskap.

– Vi må stå sammen – ikke bare som russ, men som en by og et fellesskap, som Marhus Sørseth sa i avslutningen av sin tale.

Feiringen av nasjonaldagen vil være ufullstendig, uten energien som russen bringer med seg.

Powered by Labrador CMS