
Har du sett alle båtene på Bremsnesfjorden?
Uvanlig trafikk på fjorden skaper nysgjerrighet. Nordmørsposten tok utfordringen for å finne svaret. Se bilder og les om aktiviteten hos Nordmørsposten.
Trener på å stanse oljesøl før det når land
Bremsnesfjorden er denne uka fylt med uvanlig mye aktivitet til sjøs. Det hele skyldes en større oljevernøvelse i regi av NOFO – Norske Oljevernforening for Operatørselskap. Øvelsen, som foregår i dag og i morgen, er en del av det nasjonale programmet for beredskap mot akutt oljeforurensning.
Øvelsen skal styrke samhandlingen mellom offentlige og private aktører, og samtidig teste utstyr og taktiske grep i praksis. Det øves på oppsamling, opptak og mellomlagring av frittflytende olje, i et scenario der et større utslipp har skjedd på sjø. Alt foregår med simulert olje, men under realistiske forhold.

Syv fartøy og bred deltakelse
Det er satt inn sju fartøy i Bremsnesfjorden. De deltakende skipene er LG9711 Aria M, LG7223 Frøyfjord, LH4275 Frøymann, LK6702 Haugstad, LG6353 Leon Olai, LFYU OV Hekkingen og LF6518 Uredd. Fartøyene kommer fra seks ulike rederi.
I tillegg deltar Kystverket, Kristiansund brann og redning, NovuMare og Norsea Vestbase med personell. Øvelsen ledes av NOFO, som samordner ressursene på tvers av etatene og sørger for at metodene følger nasjonale beredskapskrav.
Rådgiver for kyst og strand i NOFO, Jan Petter Persønn Wølstad, understreker at dette er en øvelse med alvor bak.
– Vi trener med det samme utstyret og de samme prosedyrene som benyttes ved reelle utslipp. Alt handler om å være forberedt, sier han.

Tilpasset forholdene i fjorden
Øvelsene tilpasses alltid lokale forhold. Det er stor forskjell på et oljeutslipp i åpent hav og i en kystnær fjord. Strøm, tidevann, terreng og tilgjengelighet har betydning for hvordan innsatsen skal organiseres.
– Strategien for et utslipp ute på Haltenbanken skiller seg vesentlig fra det vi møter i en fjord som Bremsnesfjorden. Derfor legger vi slike øvelser til forskjellige steder hvert år, sier Wølstad.

Viktig samarbeid lokalt
At øvelsen nå foregår i Kristiansund, er ikke tilfeldig. Regionen har stor offshoreaktivitet, og Norsea Vestbase spiller en sentral rolle i logistikken for olje- og gassnæringen i Midt-Norge.
– Det gir praktiske fordeler å øve her. Når brannvesen, baseaktører og redningsressurser er tett på, får vi trent på hele beredskapskjeden, sier Wølstad.
Han legger vekt på at også de lokale aktørene må kjenne sin rolle.
– Samhandlingen må fungere sømløst. Vi må kunne respondere raskt og presist når noe skjer.

Del av nasjonal beredskap
NOFO organiserer oljevernberedskapen på vegne av operatørselskapene på norsk sokkel. Organisasjonen er finansiert av industrien, men arbeider tett med statlige myndigheter som Kystverket og Miljødirektoratet. Øvelsen i Kristiansund er én av mange som gjennomføres langs kysten hvert år.
– Etter hver øvelse evaluerer vi alt. Vi ser på hva som fungerte, hva som kan forbedres, og hvordan vi kan justere beredskapen ytterligere, sier Wølstad.
Øvelsen avsluttes torsdag ettermiddag.
Her er båtene som deltar i øvelsen:





