Disse sakene ble behandlet i Smøla formannskap 6. mai 2025

Formannskapet tok grep om Smølas økonomi – men én sak fikk politikerne til å utsette alt
Store vedtak om økonomi, eierskap og næringsfond ble banket gjennom uten uenighet da Smøla formannskap møttes 6. mai. Men én serie saker stoppet helt opp – grunnet inhabilitet. Nå skal også vindkraft diskuteres i ekstra møte.
Smøla formannskap behandlet 6. mai ei rekke tunge saker med direkte betydning for kommunens økonomi, eiendomsforvaltning og framtidig organisering. I tillegg ble et nytt kommunalt næringsfond vedtatt. Samtidig ble ti saker om omklassifisering av veier utsatt etter habilitetsproblematikk. Alle vedtak ble gjort enstemmig.
Nordmørsposten ønsker å gjøre det enklere for innbyggerne å følge med på hva som skjer i lokalpolitikken. Ved å gjennomgå og formidle offentlig tilgjengelig informasjon, gir vi våre lesere innsyn i hvilke saker politikerne prioriterer, og hvordan beslutninger som påvirker hverdagen i kommunen blir til. Slik bidrar vi til å styrke åpenhet, engasjement og demokratisk deltakelse.
Møtefakta og politisk sammensetning
Møtet ble holdt i formannskapssalen 6. mai 2025 klokka 12.00. Tilstede var:
Svein Roksvåg (Sp) – ordfører
Sigmund Roksvåg (Sp)
Kjersti Andersen (H)
Heidi Antonsen Lura (Ap)
Asbjørg Sigrun Grønning Kanestrøm (Sp)
Yngve Rangnes Vean (V)
Gøran Hatmosø Dyrnes (H) møtte som vara for Frank Jøran Brevik (Sp).Sverre Martinsen (Sp) ble innkalt som varamedlem under behandlingen av sakene 31/25 til 40/25 grunnet habilitetsspørsmål.Sigmund Roksvåg (Sp) fikk innvilget permisjon og forlot møtet klokka 15.35.
Enighet om økonomiske måltall
I sak 26/25 vedtok formannskapet nye økonomiske måltall for perioden 2026–2028. Økonomisjef Randi B. Dyrnesorienterte og svarte på spørsmål. Ordfører Svein Roksvåg (Sp) innledet til behandlinga.
Vedtaket ble enstemmig:
«Følgende økonomiske måltall vedtas for Smøla kommune i perioden 2026–2028:
Netto driftsresultat i prosent av driftsinntektene skal være på minimum 0,5 %
Generelt disposisjonsfond skal være på minimum 40 mill. kr
Disposisjonsfond renteregulering skal være på minimum 10 mill. kr
Disposisjonsfond havbruk skal være på minimum 25 mill. kr
Investeringsfond skal være på minimum 10 mill. kr
Egenkapitalkrav sett i forhold til årlige brutto investeringer skal være på 35 %
Langsiktig lånegjeld eksklusive pensjonsforpliktelser i prosent av brutto driftsinntekter skal ikke overstige 100 %»
Vedtok ny eierskapsmelding
I sak 27/25 behandla formannskapet del 2 av eierskapsmeldinga for Smøla kommune, også kalt selskapsdelen. Også her stemte alle for kommunedirektørens forslag.
Birgit I. Eckhoff, kommunedirektør, og Randi B. Dyrnes, økonomisjef, orienterte i forkant.
Vedtaket lød:
«Smøla kommune vedtar Eierskapsmelding – Del 2 Selskapsdelen.»
Midlertidig næringsfond
Et nytt kommunalt virkemiddel ble vedtatt i sak 28/25, der det ble oppretta et midlertidig næringsfond basert på eksisterende disposisjonsmidler.
Vedtaket ble enstemmig:
«Framlagte retningslinjer for Næringsfondet vedtas.
Avsatte midler/restmidler på disposisjonskonto for næringsfond i Smøla kommune benyttes for tildelinger.
Kommunestyret delegerer vedtaksmyndighet på søknadene til formannskapet.»
Krever beiting som vilkår for konsesjon
Den mest detaljerte behandlingen kom i sak 30/25, som gjaldt konsesjon for overtakelse av eiendommene 028/001 og 028/002.
Ordfører Svein Roksvåg (Sp) la fram et tillegg til kommunedirektørens forslag. Dette innførte et konkret miljøvilkår om sesongbasert beiting.
Bakgrunnen er at eiendommen ligger innenfor et vernet natur- og kulturlandskap og inngår i et KULA-område – kulturmiljø og landskap av nasjonal interesse. I slike områder er aktiv skjøtsel pålagt som forvaltningstiltak.
Vedtaket:
«Smøla kommune gir Alfhild Ødegaard konsesjon som omsøkt, for erverv av eiendom 028/001 på ca. 158 dekar. Samt konsesjon som omsøkt, for erverv av eiendom 028/002 på ca. 56 dekar.
Smøla kommune gir Gerd Gussiås konsesjon som omsøkt, for erverv av eiendom 028/001 på ca. 158 dekar. Samt konsesjon som omsøkt, for erverv av eiendom 028/002 på ca. 56 dekar.
Vilkår for konsesjon: Det skal legges til rette for sesongbasert beiting innenfor eiendommens areal som inngår i det kulturhistoriske landskapet og verneområdet. Beitet skal inngå som en del av den aktive driften og bidra til å opprettholde åpne beite- og lyngmarker i samsvar med prinsippene i gjeldende forvaltningsplan.»
Ordføreren begrunnet det slik:
– Ved å sette krav om beiting som vilkår, sikres at kulturlandskapet forblir i hevd og i tråd med nasjonale mål for bærekraftig arealforvaltning og jordbruk. Vilkåret er også i samsvar med jordlova § 1.
Ti veier – ti utsettelser
Sakene 31/25 til 40/25 handlet om omklassifisering av kommunale veier til private, men alle ble utsatt. Begrunnelsen var at Asbjørg Kanestrøm (Sp) ble erklært inhabil. Hun er hjemmelshaver til flere av veiene og hadde gitt høringsinnspill til saken.
Ordfører Svein Roksvåg (Sp) foreslo i alle tilfeller utsettelse, noe som fikk enstemmig støtte.
De ti sakene omfatter følgende veier:
Hyttrabben
Fuglsnesveien
Straumskagveien
Skagaveien
Haugenveien
Gammelveien
Vei til gamle fryseriet Dyrnes
Vei til Vestsideveien 1870
Vei til gammel lærerbolig Råket
Vestliveien
Helse, økonomi og pris
Blant drøftingssakene var også et utkast til helse- og omsorgsplan (sak 14/25), samt en generell orientering om økonomien for 2025 (sak 12/25).
I sak 13/25 diskuterte formannskapet kandidater til Nordmørsprisen 2025, og vedtok:
«Formannskapet ga ordfører Svein Roksvåg (Sp) og SNK KF mandat til å sende inn forslag til kandidat.»
Ekstra møte og regional kontakt
Formannskapet besluttet også å holde et ekstra møte 20. mai 2025 for å starte behandlinga av områderegulering for nytt vindkraftverk.
Ordføreren orienterte om blant annet kontakt med Statkraft, Møre og Romsdal fylkeskommune, og NORSIRK, som ønsker oppsamlingspunkt for landbruksplast på Smøla.
Møtet ble avsluttet etter at alle referatsaker var lagt fram uten merknader.
Her kan du laste ned hele protokollen fra Smøla formannskap 6. mai 2025