Illustrasjonsbilde generert av KI.

Bønder får støtte til å dyrke smartere

Et nytt prosjekt skal involvere lokale Smøla-bønder i hele produksjonsprosessen og bidra til smartere og mer effektiv dyrking av gulrot og kålrot.

Publisert Sist oppdatert

Et nytt prosjekt skal løfte kvaliteten og volumet på grønnsakene fra Smøla. Prosjektet Gulrot 110 har fått innvilget 1.047.900 kroner i støtte fra fylkeskommunen, og målet er å øke salgbare avlinger av gulrot og kålrot med ti prosent i løpet av tre år.

Svar på konkret behov fra dyrkerne

Prosjektet er et initiativ fra Norsk Landbruksrådgiving, og er utviklet som et svar på konkrete behov meldt inn fra dyrkermiljøet på Smøla.

Bakgrunnen for vedtaket er ønsket om å styrke en næring som allerede står sterkt i området. Smøla er ett av kjerneområdene for frilandsproduksjon av grønnsaker i Møre og Romsdal. Øya produserer årlig mellom 1.100 og 1.300 tonn gulrot, og mellom 180 og 250 tonn kålrot. En stor del av dette går til markedet via Smølagrønt, Bama og lokale dagligvarebutikker.

Smølagulrota er allerede en etablert merkevare, men produsentene ønsker å heve både kvalitet og volum.

Enstemmig støtte fra fylket

Det er kompetanse- og næringsutvalget i fylkeskommunen som enstemmig har vedtatt tildelingen av støtte. Midlene kommer fra den statlige tilskuddsordningen Regionale tilretteleggingsmidler i landbruket, som forvaltes av fylkeskommunen.

Fylkeskommunen vurderer prosjektet som både relevant og godt forankret, med overføringsverdi til andre grønnsaksmiljøer i regionen. Det pekes på at arbeidet kan bidra til både redusert matsvinn og økt lønnsomhet i næringa.

Fire arbeidspakker

Prosjektet er delt inn i fire hovedområder:

Forbedringspotensial – Det skal samarbeides tett med produsentene for å identifisere flaskehalser i produksjonen og prioritere tiltak.

Agronomiske tiltak – Her skal det prøves ut ulike typer frø, gjødsel, plantevern og dyrkingsteknikker.

Lagringskvalitet – Det skal jobbes med å forbedre lagringsforhold, og det vil også bli gjort vurderinger knyttet til vaske- og pakkelinjene.

Formidling – Kunnskap og erfaringer skal deles gjennom faglige samlinger og lokale møter.

Prosjektet er brukerstyrt og legger stor vekt på involvering av dyrkerne i alle faser. Det skal gjennomføres både planleggingsmøter, løpende evalueringer og aktiv kunnskapsdeling underveis.

Med dette ønsker landbruksmiljøet på Smøla å sikre både bedre utnyttelse av jorda, mer effektiv drift – og ikke minst – grønnsaker av enda høyere kvalitet til forbrukere både lokalt og nasjonalt.

Powered by Labrador CMS