Kristiansund sentrum sett fra Nordlandet.

Årsrapport 2024: Kristiansund med vekst, underskudd og store vedtak

Kristiansund kommunes årsrapport for 2024 gir en samlet oversikt over hvordan kommunen har brukt pengene sine, hvilke tjenester som er levert, hvilke politiske vedtak som er gjort. Formannskapet behandler rapporten 13.05.2025.

Publisert

Kristiansund kommune opplevde i 2024 sitt høyeste innbyggertall noensinne, betydelig byggeaktivitet og nasjonal og internasjonal anerkjennelse. Samtidig viser regnskapet et kraftig underskudd, særlig innen helse og omsorg. Både økonomi, politikk, tjenester og bærekraft preget året.

Kristiansund hadde ved årsskiftet 24 578 innbyggere, en historisk topp for byen. Arbeidsledigheten holdt seg lav, og befolkningen fikk ta del i både byggestart og ferdigstilling av store prosjekt. Men økonomisk var året krevende: Kommunen gikk med et merforbruk på 66 millioner kroner og har nå et negativt netto driftsresultat på –2,17 %. De største overskridelsene fant sted i helsesektoren.

Utklipp fra Prsrapport 2024.

Ordføreren: Kristiansund er i endring

Ordfører Kjell Neergaard (Ap) peker i sin årsoppsummering på flere store prosjekt som nå materialiserer seg:

– Med åpningen av Campus Kristiansund har byen fått et løft som vil sette dype spor for både utdanning og næringsliv i hele regionen.

Han viser også til fremdrift i Normoria kulturhus, ny brannstasjon og nye Folkeparken skole på Goma, og fremholder at Kristiansund satser på både trygghet og framtid. Samtidig er han tydelig på at 2024 økonomisk var et vendepunkt.

– Vi skal heller ikke lukke øynene for at 2024 ble et år med negativt driftsresultat. Det er et tydelig signal på at vi, i likhet med de fleste andre kommuner i landet, må gjennom krevende omstilling og politiske prioriteringer.

Kommunedirektøren: Krevende økonomi – men høy aktivitet

Kommunedirektør Arne Ingebrigtsen konstaterer at kommunen brukte mer enn den hadde i 2024, og varsler en nødvendig omstilling.

– Et økonomisk svakt 2023, etterfulgt av et ekstremt vanskelig 2024, spiser av frie midler som ellers ville kunne vært brukt til å håndtere midlertidige utfordringer.

Kommunen investerte likevel for 526 millioner kroner, og beholdt høy aktivitet i tjenestene. Over 10 000 timer med tjenester ble levert hver dag, ifølge kommunedirektøren.

Utklipp fra årsrapport 2024.

Økonomi: Merforbruk og omstilling

De økonomiske hovedtallene viser at kommunen hadde driftsinntekter på 2,84 milliarder kroner og driftsutgifter på 2,64 milliarder. Likevel ble resultatet negativt. Forklaringen ligger i høy lånegjeld, lavt disposisjonsfond og et høyt kostnadsnivå i enkelte sektorer – spesielt helse og omsorg, som alene hadde et merforbruk på 79 millioner kroner.

Kommunen har startet et større omstillingsarbeid:

  • Strategisk kompetanseutviklingsplan for å matche oppgaver og bemanning.

  • Inntekts- og refusjonsgjennomgang, særlig mot statlige tilskudd.

  • Akutte økonomiske tiltak, der enheter mister noe autonomi.

Politiske vedtak i 2024

Året var politisk aktivt med flere store vedtak:

  • Bypakke Kristiansund ble vedtatt av både bystyret og fylkestinget.

  • Kommuneplanens arealdel frem mot 2032 og samfunnsdel frem mot 2036 ble vedtatt.

  • Bystyret sa ja til å ta imot 220 flyktninger.

  • Vedtak om 70 nye sykehjemsplasser på Storhaugen.

  • Ny interkommunal veteranplan for Nordmøre ble vedtatt.

  • Navnevalg Folkeparken skole, byggestart for ny brannstasjon, og utsettelse av all aktivitet i Havparken AS og Havparken Eiendom AS.

Tjenestene: Helse og omsorg størst og mest krevende

Helse og omsorg utgjør den største andelen av kommunens tjenestebudsjett og hadde i 2024 betydelige utfordringer.

– KS sin effektivitetsanalyse viser at vi, spesielt innen pleie og omsorg, produserer for mye tjenester i forhold til kommuner det er naturlig å sammenligne seg med, skriver Ingebrigtsen.

Nye tiltak skal sikre heltid, redusere vikarbruk og styrke førstelinjetjenesten. Kommunen vil fremover flytte mer kompetanse og arbeidskraft nærmere brukerne.

Oppvekst og utdanning: Ny skole og nytt samarbeid

Nybygget Folkeparken skole er under oppføring, og Kristiansund videregående skole og kommunen inngikk i 2024 en samarbeidsavtale for å styrke utdanning av fagarbeidere. Campus Kristiansund ble åpnet, og omtales av kommunedirektøren som det viktigste som har skjedd i Kristiansund i hans levetid.

I tillegg ble flere møteplasser for barn og unge etablert eller styrket, som Bakgården ungdomshus og Levende Vågen.

Kultur: Normoria og stor aktivitet

Kulturhuset Normoria er snart ferdig, og kommunen fikk i 2024 besøk av kulturminister Lubna Jaffery til markeringen av grunnsteinen. Operaen, Nordmørsmusea, biblioteket og kulturskolen skal samlokaliseres her.

Det var også økt aktivitet i Kulturfabrikken, og kommunen peker på et blomstrende idretts- og frivilligliv. Atlanten stadion ble gjenåpnet etter omfattende renovering.

Normoria.

Næringsliv og samfunnsutvikling

Kommunen hadde fortsatt vekst i næringslivet, særlig innen marin sektor og energileveranser. Bolgneset var tidligere foreslått som satsingsområde for havteknologi, men i 2024 ble det vedtatt å stanse utviklingen i kommunens egne selskaper Havparken AS og Havparken Eiendom AS.

Internasjonalt fikk kommunen FN-pris for sitt digitale virksomhetsstyringssystem. KS og andre nasjonale aktører har vist interesse for Kristiansunds løsninger innen teknologi og effektivisering.

Beredskap og sikkerhet

Kristiansund omtales som beredskapsby, og samarbeider med nabokommunene i et nytt interkommunalt beredskapsråd. Den nye brannstasjonen på Goma er under bygging og planlagt ferdigstilt sommeren 2025.

Bærekraft og styring

Kristiansund holder fast ved FNs bærekraftsmål som styrende for kommuneplanen. Kommunen vant priser for digitalisering og styringssystemer i 2024, og vurderes som blant landets beste kommuner på virksomhetsstyring.

– Terskelen for innovasjon i Kristiansund er nå blant de aller laveste i Norge, ifølge kommunedirektøren.

Det digitale samarbeidet DigiMR, som Kristiansund leder, er finansiert av fylkets kommuner.

Vurdering og fremtidsutsikter

Årsrapporten konkluderer med at kommunen må omstille tjenestene raskere enn før for å opprettholde handleevnen. Hele disposisjonsfondet er planlagt brukt innen 2027, og gjeldsgraden er høy. Likevel viser rapporten til høy aktivitet, robuste tjenester og stor fremdrift.

– At vi ikke klarer å levere tjenestene innenfor budsjettrammene i alle sektorer er potensielt ødeleggende for kommunens fremtidige mål, skriver Ingebrigtsen.

Kristiansund rangeres nå som nummer 36 av 357 kommuner på Kommunebarometeret – kommunens beste plassering noensinne.

Formannskapet behandler rapporten 13.05.2025

Her kan du lese hele rapporten fra Kristiansund kommune

Powered by Labrador CMS