Våre restaurantanmeldere har besøkt «Peder» hos Hong Kong Garden.

Har holdt koken i 25 år – slik leverer Kristiansunds kinafavoritt i dag

Hong Kong Garden er et kjent navn for mange i Kristiansund. Men hvordan står det til med maten, stemningen og prisene i dag? Radarparet Rocky og Rikke tok turen – og fant både gamle klassikere og noen overraskelser på menyen

Publisert Sist oppdatert

Nordmørspostens nye anmelderduo, Radarparet Rocky og Rikke, har nok en gang vært ut for en liten «bætta» med mat her i hjembyen vår. Eller «by’n oss», som mange også sier. (Red. anm.: For ikke-kristiansundere: Dette betyr «en liten matbit» og «byen vår».) 

Peder – fra Shanghai til Kristiansund

Navn: Chen Kai Li

Kallenavn: Peder (norsk), David (engelsk) – «Peder er enklere. Jeg liker det best,» sa han i et intervju med lokalavisen Tidens Krav. I engelskundervisningen i Kina fikk han velge mellom kinesisk og engelsk navn. Han valgte David, men i Norge går han altså under navnet Peder.

Født: Shanghai, Kina

Flyttet til Norge: 1989

Bosatt i Kristiansund siden: 1996

Yrke: Restauratør – Startet med takeaway-restauranten Peder’s i Hauggata – Driver i dag Hong Kong Garden sammen med kona Wendy

Familie: Gift med Wendy, to døtre

Favorittsted: Kristiansund – «Det er så mange trivelige folk i denne byen,» sa han til Tidens Krav,

·un fact: Elsker å reise og hente matinspirasjon fra hele verden

Helsefilosofi: «Te og mat er medisin i Kina.»

Det er kun den ene parten av Radarparet som skriver dette, da den andre halvdelen ikke er så veldig dreven på EDB. Men min bedre halvdel har selvsagt samtykket til det som skrives i denne artikkelen og har selv bidratt med innspill.

Alle kjenner «Peder»

Hong Kong Garden har eksistert i Gågata såpass lenge at sannsynligheten for «alle» i byen har vært innom en gang eller to er nokså stor.

Lokalet er i andre etasje, med en bratt trapp som dessverre gjør det umulig for rullestolbrukere å komme opp.

Liker du kinamat? Ja, da vil jeg tro at flere av rettene i denne menyen vil treffe smaksløkene godt, fordi her er det mye godt å velge mellom for enhver gane. Sitter du i rullestol? Da har du kanskje ikke vært her.

Om restauranten

De som driver Hong Kong Garden har vært drivere hele veien, siden 1997. Om kokken er den samme, er jeg usikker på, men maten har ikke forandret seg så mye på smak de siste mange årene. Jeg kan liksom ikke spørre så veldig mye heller, fordi da røper jeg meg selv. 

På søndager kjører de kun buffet i restauranten, men det er åpent for «take away». Det er stengt hver mandag, ellers er det åpent nesten året rundt med et par ukers unntak da de også må få litt ferietid.

De har ennå ikke landet en avtale med Foodora eller Wolt. Årsaken vet jeg ikke, kanskje de har for mye å gjøre til å få enda flere bestillinger? Kan de ha et slags luksusproblem? Det er min teori. Vil dette mellomleddet i bestillingen ha for mye i betaling til at de ikke ønsker en avtale? Og hva er egentlig oppskriften på «Peders» årelange suksess? 

Jeg tenker først at prisene har alltid vært ganske bra, selv om det har vært en økning på dette de seneste årene – slik det er overalt i disse dager. Vi kan ikke gi de så mye poengtrekk for prisene, fordi de har også sine utgifter på råvarer og andre kostnader som hører med driften. Men økningen har ikke vært brutal.

Hong Kong Garden har holdt seg til den samme maten i «alle de år». Det har kommet noen nyheter på menyen, men de som har spist sitronkylling i 25 år er like fornøyd den dag i dag og er beskjedne med å prøve noe annet. 

Det er jo nesten så man føler seg litt inhabil på å skrive og anmelde denne restauranten, da man har vært her så mange ganger før. Men nå skriver jeg med profesjonelle øyne. Her skal hver minste detalj studeres og analyseres før terningen trilles. Gå i litt «zen mode», og ta noen pusteøvelser. Jeg skal nullstille meg selv helt. Partneren, som ikke er sånn superglad i kinamat, skal også nullstille ganen sin. Ingen terningkast blir bestemt før vi setter oss ned og snakker om hvor vi nettopp har vært og hva vi fortærte.

Inngangsdøren til Hong Kong Garden

Inngangsparti

Det første som møter oss, er en lang trapp. Det er jo dessverre ikke så veldig vennlig for rullestol og barnevogn, og det er jo veldig dumt. Og ikke minst tungvint. Du må ha hjelp til vogna her, ellers så kan det gå riktig så galt . En person i rullestol må jo også bæres opp. Og skal man sette fra seg noe nede, så er det alltids fare for tyveri. 

Terningkast: 2

Lang og bratt, fare for å trille ned dersom du er for mett

Lokalet

Her blir vi raskt møtt av en vennlig servitør med en gang vi kommer inn døren og får velge seg et bord så langt det lar seg gjøre, da det kan være fullt her av og til. De har for kort tid siden pusset opp, og det ble veldig pent. De forrige stolene var ganske store å sitte på og det ble trangt rundt bordet, men de nye er fine og mye bedre å sitte i også. Lokalet har en behagelig «vibe», det er flere bord som er opptatt, men det er ikke noe støy derifra. Dette er også et sted hvor du kan komme rett fra jobb i arbeidsgenser eller finblusen på date med den nye flørten, man føler seg velkommen her uansett antrekk. Bordet er rent og de kommer med bestikk når man setter seg ned og bestiller. 

Terningkast: 5

Lokalet i Hong Kong Garden. Stolene er nye og gode å sitte på.

Menyen

Menyen er passe stor. Her får du mange av de samme alternativene, både for kylling, oksekjøtt, svinekjøtt, scampi, andekjøtt og vegetar eller tofu. Det er også mulig å bestille hel pekingand, men da må man gi beskjed en dag eller to i forveien. Det er flere forretter og supper å velge mellom. Veldig mange av rettene har vært her siden oppstarten og smaken har vært ganske lik, noe som gjør at man kan velge seg favoritter og være fornøyd i tjue år uten å få en overraskelse av nye smaker. 

Menyen er pen og passe innholdsrik.

Barnemeny 

De har en liten barnemeny. Jeg skulle ønske at restauranter kunne lagd litt bedre menyer for barn. Ikke alle barn spiser hamburger, pølse og chips. Rettere sagt, ikke alle foreldre ønsker å gi barna sine så kjedelig, ultraprossesert og næringsfattig mat, men når nærmer jeg meg en helt annen diskusjon. Her kunne det vært skrevet at de lager det samme til barn som for voksne, bare mindre tallerken og til en annen pris. Er ganske sikker på at de gjør det om man spør, men jeg skulle som sagt likt å sett en litt mer spennende meny for barn også. Ikke en nitrist pølse og pommes frites. Barna får pinne-is til dessert om de ønsker det. 

Terningkast: 3

Stusselig meny for barn

Hva vi spiste

Det ble en vårrull på deling til forrett. Denne er dessverre noe grå og kjedelig, men smaken er god. Skulle ønske jeg kunne skimte litt mer farge i den, for eksempel gulrot, men de lager vel denne uten. Vårrullene ligger på en seng av salat, men sammen så gir ikke dette meg så mye. Salaten får en kokings vårrull på toppen som da gjør at salaten faller litt sammen og blir varm. En bit ris og litt saus til hadde gjort seg.

Småtriste vårruller

Hovedrett

Jeg bestilte meg nr 34. Spesial karrikylling med sur-sterk saus. Hen andre var keen på nudler, nærmere bestemt nr 77. Stekte kinesiske nudler med biff.

Kyllingen er helt nydelig fritert, innvendig er den hvit som snø. Saftig, med en bakt crunch på utsiden. Helt perfekt. Grønnsakene er ferske og sånn akkurat stekt nok til at de ikke er for harde. Sausen er mektig og god, heller ikke for sterk.

Nr 34, spesial karrikylling med sur-sterk saus.

Personlig så synes jeg disse nudlene blir litt for kjedelige, men partneren likte det veldig godt. Kjøttet er mørt og godt, med en mild, men samtidig markant smak av sausen. Grønnsakene er ferske og faste i konsistensen, noe som gir en liten tyggemotstand, i positiv forstand. 

Terningkast: 5

Nr. 77, stekte nudler

Dessert

De har et greit utvalg av dessert på listen, men hver og en består av vaniljeis. De kjører det ganske «safe» her, vil jeg påstå. Favoritten for de fleste er nok innbakt banan med vaniljeis, også kjent som frityrstekt banan. Vi valgte sistnevnte. Den var rykende fersk og god, som alltid. Vaniljeisen smaker skikkelig is og ikke «first price», men igjen så har du den kremen da, som er på boks. Kan ikke noen bare servere meg ekte krem pisket av ekte fløte snart, please? Alle har den klassiske «sprutflaske-rosetten». 

Terningkast: 4

Hva er vel bedre enn å runde av middagen med å bli litt ekstra stappmett?

Service

Alltid på topp! Hyggelig betjening, hver og en. Jeg liker at de har flere yngre ansatte her, sånn type 18-20-åringer, selv om de er noe beskjedne og ikke så veldig «på». De inkluderer ungdommer som er ny i arbeidslivet, det gir både erfaring og inntekt.

Terningkast: 6

Søt stemning på bordet.

Drikke 

Vi kjøpte to små glassflasker med brus til kr 104, smådyrt for en 0.33l. De har et godt utvalg drikke, både med og uten alkohol. Kinesisk øl, vin og drinker. Prisene på alkohol er ikke så avskrekkende heller, i forhold til mange andre restauranter. Hvorfor ikke dra hit for vin og en irish før en bytur med venner? Legg vorspielet til rolige omgivelser uten høy musikk slik at man faktisk klare å snakke sammen uten at volumet blir justert opp betraktelig for hver time. 

Toalettet

To stykker do, en for hver kjønn. Enkel innredning. Rent og pent. Såpe og papir i dispensere, ikke mye papir i søpla selv om det er langt på kveld. 

Terningkast: 3

I love a clean toilet.

Avslutningsvis

Her leverer Hong Kong Garden, som vanlig. Det er nesten så man kunne ha skrevet denne avslutningen på forhånd, da resultatet alltid blir det samme. Du går ut derifra fornøyd. Maten er god og rykende varm. Grønnsakene er ferske og nykuttet. Lokalet er rent og ryddig. De ansatte står bak baren, men er raske på labben dersom man får øyekontakt og trenger noe mer. Den trappen deres er for bratt for en stappmett mage, like før man bare triller nedover. Prisen? Tja, jeg synes jo det begynner å bli litt smådyrt, men som nevnt over her, så må Hong Kong Garden også øke sine priser i takt med utgifter. 

Hva skal terningen trilles til? En femmer? Sekser? Vi driver og vipper mellom disse to. Var jeg for inhabil her? Er dette rigga, tenker du? Nei, da, partneren er ikke sånn kjempefan av kinamat og er helt enig i meg her, at terningen, den blir trillet til en femmer. En kjedelig vårrull og krem på boks drar ikke ned helheten så mye. Her leveres det slik det har gjort i alle de år. Fortsett denne veien, Hong Kong Garden! Vi er ganske sikre på at dere er her om tyve år også. Etter å ha bodd både her og der, og spist i ulike byer, så er det få som har levert kinamat av en slik solid kvalitet. Jeg har venner som bor i andre byer som savner å ha en «Peder» der. 

Hva vi spiste 

Forrett: Vårrull kr 78,- Hovedrett: Nudler og karrikylling, 238,- pr Dessert: innbakt banan, kr 118,- Drikke: Cola kr 104,- Hva det koster: 776 kroner for to gjester.

Hvem passer det for

Absolutt alle, men et stort pluss er jo å like kinamat, da.

Rullestolvennlig: Nei, dessverre. Her er det en lang og bratt trapp uten muligheter for å komme seg opp. Det er også litt vel risikabelt å sette fra seg ting i underetasjen med tanke på tyveri, som feks barnevogn og denne må da bæres opp og den er lei om du ikke har bærehjelp.

Vegetarretter/vegansk: Ja

Barnevennlig: Ja, absolutt. Barnestol, barnemeny og barn får en pinneis. NB: Barnevogn må bæres opp den lange trappen. 

Alkoholfritt: Ja 

Lydnivå: Rolig og ikke noe støy 

Innsidetips

Et bra sted å arrangere noe for større grupper også, da de har muligheter for langbord. Dette bør bookes på forhånd for å være sikret plass. De har også sharingmeny for de som er flere sammen og ønsker å dele på rettene, her er det et par ulike retter å velge mellom, alt ifra hvor mange som skal spise, det er også inkludert kaffe og dessert i denne prisen. Ønskes det pekingand så må denne bestilles i forveien. Buffet på søndager betyr jo å spise til du sprekker og få en blåmandag ut av en annen verden som følger av matkoma.

Total vurdering: Terningkast: 5

Powered by Labrador CMS