På garden Strupstad på Vågbø i Tingvoll dyrker Silje Osnes epler og driver Tingvoll Sider som hun startet i 2020. Her sammen med datteren Sigrid. FOTO: Eline Karlsdatter Flatseth/Visit Nordvest

Forlot læreryrket – ble sidergründer ved fjorden

På en gård med røtter tilbake til middelalderen skaper Silje Osnes prisvinnende sider av epler dyrket på egen jord. Nå vokser etterspørselen – både hos Vinmonopolet og på Hurtigruten.

Publisert Sist oppdatert

Det er noe helt eget med gården Strupstad på Vågbø i Tingvoll. Omgitt av fjord, fjell og gamle frukthager, har det bodd folk her siden middelalderen. 

I dag spirer det igjen – bokstavelig talt – takket være Silje Osnes og hennes satsing på Tingvoll Sider.

Strupstad på Vågbø. FOTO: PER HELGE PEDERSEN

Bedriften ble startet i 2020, og siden da har den vokst jevnt og trutt. Eplene dyrkes på gården, og forvandles til håndlaget sider med tydelig lokal identitet. 

Produktene hennes er nå å finne både på Vinmonopolet og hos Hurtigruten, og gårdsutsalget på Vågbø har blitt et stadig mer populært stoppested.

«Det skjer mye positivt på Nordmøre nå. Det gleder meg når noen ser mulighetene og gjør noe med det», sier Per Helge Pedersen, som nylig besøkte gården og har gitt Nordmørspostens lesere denne stemningsreportasjen.

På garden Strupstad på Vågbø i Tingvoll dyrker Silje Osnes epler og driver Tingvoll Sider som hun startet i 2020. Her sammen med datteren Sigrid. FOTO: Eline Karlsdatter Flatseth/Visit Nordvest

Fra lærer til siderprodusent

Silje Osnes tok et modig valg da hun forlot læreryrket for å satse fullt på siderproduksjon. Med bakgrunn i økologisk drift og lokal forankring, bygger hun nå stein på stein for å etablere et sterkt merkenavn fra Nordmøre.

På nettsiden tingvollsider.no forteller hun at visjonen er å skape mat- og drikkeopplevelser som bygger på tradisjoner, natur og gode råvarer. Gården er i dag en godkjent Inn på Tunet-gård, og drives økologisk i samarbeid med foreldrene hennes. Hun er særlig opptatt av å fremme den lokale kulturen og smaken fra Tingvoll.

«Det er jordsmonnet, klimaet og solid kunnskap som ligger bak suksessen», mener Per Helge Pedersen.

Silje Osnes på Strupstad Gård på Vågbø. FOTO: PER HELGE PEDERSEN

Populært blant vinelskere

Nylig hadde Silje Osnes besøk av en vinklubb fra Kristiansund, og flere lignende grupper har meldt sin interesse. På gården tilbys det både gårdsutsalg og prøvesmaking, og mange nordmøringer har begynt å få øynene opp for denne unike opplevelsen – rett utenfor egen stuedør.

Da Nordmørsposten var innom, pakket Silje en stor ordre som skulle sendes med Hurtigruten. Etterspørselen øker, og produktene hennes er tilgjengelige i flere varianter – både tørr og frisk, og med tydelig smak av de eplene som vokser ved Breifjorden.

En perle verdt å besøke

«Mange nordmøringer reiser til utlandet for å finne opplevelser. Men sannelig kan man finne store opplevelser også i eget område», sier Pedersen.

Det er nettopp dette Silje Osnes ønsker å minne folk på: At de beste smakene og de fineste stundene ofte finnes nærmere enn man tror. Her snakker vi lokal, driftig bærekraft.

Informasjonsark om Strupstad på Vågbø. FOTO: PER HELGE PEDERSEN
Informasjonsark om Strupstad på Vågbø. FOTO: PER HELGE PEDERSEN
Powered by Labrador CMS