Politibil i krysset Hauggata og Skolegata i Kristiansund.

Slik er kriminaliteten på Nordmøre

Politi og kriminalomsorg rapporterer om et tydelig mønster i sommerens kriminalstatistikk. Nå peker tallene både på nye utfordringer og gamle trender – også lokalt.

Publisert

Nasjonalt: Flere unge i varetekt og økt bruk av fotlenke

Ved utgangen av juni satt 3013 personer i fengsel i Norge. 13 av dem var under 18 år, hvorav ti satt i varetekt. Det er en økning fra samme tid i fjor. Kriminalomsorgsdirektoratet vurderer utviklingen som bekymringsfull.

Også soning i samfunnet er i vekst. I juni ble 466 straffegjennomføringer utenfor fengsel satt i gang. Av disse var 272 med elektronisk fotlenke, og 97 var samfunnsstraff. Begge soningsformer har økt i omfang det siste året.

Tallene viser at trafikklovbrudd er den vanligste grunnen til at personer dømmes til straff i samfunnet. 45 prosent av sakene gjelder promillekjøring, fart eller kjøring uten gyldig førerkort. Deretter følger narkotika- og ruslovbrudd med 12 prosent og økonomisk kriminalitet med 11 prosent.

Blant dem som soner i fengsel, er seksuallovbrudd den største kategorien, tett fulgt av narkotika og vold. Utenlandske statsborgere utgjør nå nesten en tredel av de innsatte.

Trafikk dominerer kriminaliteten på Nordmøre

En gjennomgang av politiets hendelseslogg for Nordmøre viser et tydelig mønster. I perioden fra 1. juni til 16. juli har politiet i regionen avsluttet 84 saker som gjelder trafikk.

Utrykningspolitiet (UP) på kontroll ved Nordsundbrua i Kristiansund.

Dette inkluderer fartskontroller, promillekjøring, kjøring uten gyldig førerkort, ulykker og tekniske hendelser som bilberging eller stans i tunnel. I flere tilfeller har førere mistet førerkortet på stedet, blant annet etter fartsovertredelser i 60-soner med målte hastigheter på over 100 km/t.

Flere kontroller har blitt gjennomført i samarbeid med Statens vegvesen og Utrykningspolitiet. I Kristiansund, Hustadvika, Sunndal, Averøy og Gjemnes er det gjennomført både målrettede ruskontroller og større samordnede aksjoner.

Arbeidstilsynet, politiet, skatteetaten og Statens Vegvesen samarbeidet tett under kontrollen.

Ordensforstyrrelser og berusede unge menn

I samme periode har politiet håndtert 22 saker knyttet til ordensforstyrrelser. De fleste gjelder berusede personer i Kristiansund sentrum som har blitt bortvist eller satt i arrest etter å ha nektet å følge pålegg fra vakter eller patruljer.

I flere tilfeller er det unge menn i 20-årene som er anmeldt for å ha forulempet politiet eller nektet å oppgi personalia. Enkelte hendelser har skjedd i forbindelse med utesteder, mens andre har oppstått på privat eiendom etter melding om høylytt fest.

Politiet har også rykket ut til hendelser som gjelder urinering på offentlig sted, truende atferd og uro ved skoler og boligområder.

Politiet samler seg før Samkontrollen starter.

Få alvorlige voldssaker, men mange mindre hendelser

Det er registrert seks voldshendelser på Nordmøre i løpet av de siste seks ukene. I ett tilfelle ble en person fraktet til sykehus etter en alvorlig voldsepisode i Kristiansund, mens flere andre saker har dreid seg om slåssing uten alvorlig personskade. I noen av sakene har begge parter anmeldt hverandre, og hendelsesforløpet har vært uklart.

Promillekontroll på kaia i Kristiansund natt til søndag 13. juli 2025.

Branner, redning og psykisk helse

I samme periode har det blitt registrert seks branner, blant annet i Sunndal, Tingvoll og Hustadvika. Noen av disse har medført personskade og påfølgende sykehusinnleggelse, mens andre er håndtert av beboere eller brannvesen før politiet kom til stedet.

Det har vært én redningsaksjon, der fire personer ble hentet ned fra fjellet i Sunndal. Politiet har også bistått helsevesenet i flere saker knyttet til psykisk helse, der personer har uttrykt selvmordstanker eller oppført seg truende i rus.

Blant øvrige saker er det én anmeldelse for skadeverk, én for tyveri og flere hendelser med droneflyvning i forbudt sone.

Politiet prioriterer kontroll og synlighet

Utviklingen viser at politiet på Nordmøre i stor grad prioriterer trafikkontroll, forebygging og synlig patruljering i byområdene. Med økende bruk av elektronisk fotlenke og samfunnsstraff er det også tydelig at flere saker ender med alternative reaksjoner fremfor fengsel.

Samtidig peker Kriminalomsorgsdirektoratet på at soningskøene er økende. Ved utgangen av juni ventet 462 personer på å få gjennomført ubetinget dom, en økning fra 295 på samme tid i fjor.

Kriminaliteten på Nordmøre fremstår i stor grad som hverdagskriminalitet – med høy forekomst av trafikksaker, rus og ordensforstyrrelser – og få alvorlige saker. Dette speiler også nasjonale trender, men den lokale fordelingen gir et tydelig bilde av politiets hverdag i regionen.

Powered by Labrador CMS