FLOTTE BILDER & VIDEO!

Skitt fiske på storhavet for tre heldige unge
Tre ungdommer fra Nordmøre deltok torsdag i ungdomsfiske om bord i fiskebåten Havterna. I strålende sommervær fikk de prøve seg som ekte sjarkfiskere.
Oppmøtet er i Dalabukta i Kristiansund kl. 09.00, der fiskebåten Havterna ligger fortøyd rett nedenfor huset til kaptein Jørgen Sagli. Huset, et gammelt trehus, har deler som stammer helt tilbake til 1700-tallet. Allerede før klokken ni er det opp mot 30 grader og blikkstille hav.
Dette er vel langt på dag for en fisker spør Nordmørsposten, ved ankomt Dalabergan litt før 09.00? Vi må ta hensyn til ungdommen, ler Sagli og sjenker seg enda en kopp kaffe. Etter noen minutter kommer ungdommene klare for innsats. Dette er flinke og punktlige ungdommer, sier Sagli og gjør seg klar for arbeidsdagen med ungdommer som mannskap og en journalist på slep.

For å komme seg om bord i fiskebåten må vi først bruke en mindre båt. Det er for grunt inne ved kaia til at Havternakan gå helt inn. Årsaken er at kommunen tidligere fylte masse over noen rør som går i sjøen.
Ombord i Havterna
Vel framme klatrer ungdommene om bord. De plasserer sakene sine ned i kahytten og gjør seg raskt fortrolige med båten. Jørgen Sagli starter motoren, og ungdommene hjelper til med å kaste loss. Deretter legger kapteinen inn kursen på AIS-systemet – nordvestover, åtte nautiske mil fra byen.

Ombord er det rikelig med teknologi. Det finnes VHF, datamaskiner og systemer for registrering av garnposisjon og fangst, samt AIS som viser andre fartøy hvor båten befinner seg.
– Det er ikke bare å dra ut på sjøen og hente garn uten å registrere fangst. Da må du ha en god grunn. Det er nøye overvåkning av fiskeflåten, også mindre båter som denne, sier Sagli.
Klargjøring og rutiner
God tid før vi ankommer garnene, begynner ungdommene å gjøre seg klare. De skifter til oljeklær fra Ålesund og går i gang med å sette fram alle brett og kasser, og med å vaske grundig på dekk.

– Dette er matproduksjon, og det er tydelig at ungdommene er godt drillet i det de skal gjøre, sier Sagli.
De hydrauliske vinsjene slås på. Den første bøya kommer til syne, og arbeidet starter. Her må man være våken. Opp fra dypet kommer garnlenken, 600 meter lang. Etter kort tid dukker den første fisken opp – en skate. Ikke helt det de hadde håpet på, men den får bli med.

Det er også tare, maneter og stein i garnet. Effektive hender rensker og greier, og sørger for at garnene legges akter slik at de enkelt kan settes igjen etterpå. Så kommer den ene breiflabben etter den andre. Stemningen på dekk stiger.
– Det er dette som gir inntekt. Og det er ingen spøk å håndtere en breiflabb, sier Sagli.
Han peker på fiskens 100 til 200 spisse, bakoverbøyde tenner og kraftige kjeft.

– Pass fingrene, advarer han.
Når fisken er løs fra garnet, havner den i et stort kar, klar for bløgging.
Skarpe kniver og kjever
Når alt garn er trukket, gjør man klar for å sette det igjen. Sagli klargjør utstyret og snur båten. Så glir garnlenkene ut over rekka igjen, nøyaktig som de kom inn.
Bløggingen starter. Flere av ungdommene hadde knapt brukt kniv før de begynte i sommerjobben, men nå bløgger de på egen hånd, med veiledning fra kapteinen.

Lilly Hargaut-Ohrvik fra Averøy har godt lag med kniven og filiterer noen kjaker fra breiflabben. – Dette blir god på grillen i kveld, sier hun fornøyd.

Hodene skal egentlig over bord, men ett blir spart. Den matinteresserte journalisten får et hode med seg på land.
Når bløggingen er ferdig, blir fisken lagt på is. Levering skjer neste dag, og da skal båten også fylle diesel før nye garnlenker kontrolleres.
Ungdommene
Tre ungdommer deltar på turen, alle fra Nordmøre og alle med ulik erfaring og bakgrunn.
Marius Thingvold (14) fra Kristiansund sier han gjerne kunne tenke seg å jobbe på sjøen, men at han ennå er usikker.Lilly Hargaut-Ohrvik (15) fra Averøy skal begynne på enten naturbruk eller TIF – Teknologi og industrifag til høsten. Hun har ikke bestemt seg for yrkesvei, men sier det gjerne kan bli noe som har med sjøen å gjøre.

Nikolai Sakshaug-Furseth (16), som går TIF ved Kristiansund videregående skole, synes det er spennende å jobbe på sjøen. Hva han ender opp med, vet han ikke ennå.
Kaptein Sagli er tydelig stolt over innsatsen.
– Dette er fine ungdommer. De lærer raskt og de er påkoblet. Bare etter noen turer så kjører de hele operasjonen med litt hjelp, sier han.

Til vanlig er han ute alene og styrer alt selv. Han har fisket på heltid i 30 år, og bare mistet én sesong. Hvert år drar han på fiske til både Nordland og Finnmark.
– For de som vil starte med dette yrket, så er dette et fantastisk tilbud, sier han om ungdomsfiskeordningen.
Han mener sikkerhetskurs burde vært pålagt. Ungdommene har tatt kurset frivillig.
– Det er et farlig yrke. Jeg har mistet mange kolleger. Ulykker skjer ofte ikke i dårlig vær, men når man er uoppmerksom – gjerne på flatt hav, sier Sagli.
Les også vår tidligere artikkel om sikkerhetskurset for ungdomsfiskerne
Følges opp av tidligere deltaker
Også Odd Nielsen (18) fra Aure er med på turen. Han har deltatt i ungdomsfiske flere ganger tidligere, og er i år hyret inn av Nordmøre Fiskebåt AS for å følge opp deltakerne. Oppdraget innebærer dokumentasjon, kvalitetssikring og videre formidling.

– Når jeg ikke er på sjøen, går jeg idrettsfag i Trondheim. Dette er et meningsfullt sommerarbeid, sier han.
En ressurs for den marine sektoren
Nordmøre Fiskebåt AS står bak ungdomsfiskeordningen, og beskriver seg selv som en aktør som skal styrke marin sektor i regionen – fra Aure kommune i nord til Hustadvika kommune i sør. Visjonen er å være en ressurs for både eiere og samfunn gjennom samarbeid, kompetanse og nettverk.

Etter aksjeutvidelser i 2013 og 2021 har selskapet fått en bred og lokal forankret eierstruktur, med blant annet kommuner, fiskeribedrifter, investorer og rederi som SpareBank 1 Nordvest, Kristiansund kommune, Smølagruppen AS, Form Marine/Kryssholm, Storvik Shipping ANS, Brødrene Aandahl AS og mange flere.
Daglig leder er Tove Henøen, og Odd Einar Folland er styreleder. Hovedkontoret ligger på Averøy.

Fangsten – liten, men viktig
Dagens fangst ble seks breiflabb og én skate. Ikke mye fisk – men det ble god tid til overføring av kunnskap og ferdigheter fra en erfaren fisker og kaptein til ungdommene som deltar på Ungdomsfiske 2025.
– Det var varmt vann og mye plankton. Det påvirker fangsten, forklarer Sagli.
Han ser likevel på dagen som vellykket.
– Det viktigste er læring. Og det har det vært mye av i dag, sa han fornøyd.
HER KAN DU SE VIDEOKLIPP
Video: Odd Inge Teige