
Det startet på Averøya – nå søker over 200 ungdommer seg til sjøs
Med redningsdrakt, VHF-radio og knutebinding er ungdom fra hele fylket samlet i Kristiansund. Først må de lære å overleve på de blå bølgene – så kan de tjene penger på havet.
Omtrent femti ungdommer i alderen 12 til 25 år er klare for en sommer med fisking som sommerjobb.
De får prøve redningsdrakt og hvordan fiske blir til penger før de går om bord. Med støtte fra bransjen og opplæring i alt fra HLR til radiokommunikasjon, er ungdomsfiskerne i Møre og Romsdal nå forberedt på en tryggere sommer på havet.

Men før de får gå om bord i båtene, må de gjennom Sikkerhetsdagen – en heldags opplæring i sikkerhet, beredskap og praktiske ferdigheter. Det hele skjedde hos Norseye AS i Kristiansund, tirsdag 24. juni, og markerer oppstarten på Ungdomsfiskeordningen 2025 i Møre og Romsdal.

Ungdommene kommer fra Aukra, Hustadvika, Averøy, Kristiansund, Smøla, Aure og Ålesund. Opplæringen varer fra klokka 09.30 til 16.00 og gjennomføres i samarbeid mellom Nordmøre Fiskebåt, Norseye, Norges Råfisklag, Bud og Hustad forsikring og erfarne fagpersoner fra fiskerinæringa.

Et alvor før havet
Som ansvarlig for ungdomsfiskeordningen i fylket, har Nordmøre Fiskebåt gjort sikkerhetsdagen til et sentralt element før fisket starter. Tove Henøen ledet velkomst og innledninger i kantina hos Norseye, og understreket betydningen av å ta ansvar – ikke bare for fangsten, men for hverandres sikkerhet. Med støtte fra næringen og samarbeidspartnere sørger Nordmøre Fiskebåt for at deltakerne lærer om trygg ferdsel, praktiske rutiner og hvordan et fiskefartøy faktisk fungerer som arbeidsplass.

– Ungdomsfiske har blitt utrolig populært og vokser hvert år – i år hadde vi 220 søkere. Mange unge vil være med, og det er et veldig positivt prosjekt for rekrutteringen til kystfisket. Vi dekker nå sju av tjue kommuner i landet, og har fått med oss Ålesund i tillegg til Nordmøre. Dette startet som en pilot på Averøy i 2022, og vi må takke næringslivet for støtten – lokale sponsorer gjør dette mulig. Sikkerhetskurset er ikke påbudt, men vi legger stor vekt på det, for sikkerhet er så viktig. Mange stolte sjarkfiskere stiller opp og vil lære bort, sier prosjektleder Tove Henøen i Nordmøre fiskebåt.

Ungdom med redningsdrakt og rapporteringsplikt
Gjennom seks ulike stasjoner får ungdommene delta aktivt, enten det er ved radiotrening, førstehjelp, bruk av redningsflåte eller knutebinding. Øktene er praktisk lagt opp, og mange får for første gang kjenne hvordan det er å stå i overlevelsesdrakt, bruke VHF-radio, legge en person i sideleie eller melde inn fisk til oppgjør. Deltakerne lærer hvordan de skal rapportere fangst, hvordan pris bestemmes og hvordan de får betalt. Opplæringen viser tydelig at fisking ikke bare handler om å få noe i nota – men om å levere rett, på rett måte, og med dokumentasjon i orden.

Kontrollrommet som aldri sover
Norseye AS fungerer som både vertskap og faglig hovedleverandør av opplæringen. Ungdommene får innblikk i hvordan digital sikkerhetsstyring fungerer, og får besøke Norseyes døgnbemannede beredskapssentral. Her overvåkes fartøy i sanntid, og gir støtte til både kapteiner og mannskap. Norseye tilbyr også praktisk opplæring i radiokommunikasjon, beredskapsprosedyrer og bruk av overlevelsesutstyr.

Fra fisk til tall og til oppgjør
Hos Norges Råfisklag får deltakerne innsikt i verdikjeden etter at fisken er om bord. Mathias Klemetsen gjennomgår hvordan fangst meldes inn, hvilke kvalitetskrav som gjelder, og hvordan man sikrer riktig oppgjør. For ungdom fra Aukra og Hustadvika gjelder registrering i SUROFI, mens de øvrige følger Råfisklagets ordning. I stedet for å fokusere på tall og papir alene, får ungdommene se hvordan praktisk forståelse av kvalitet, kvantitet og dokumentasjon er avgjørende for at fisket skal bli lønnsomt – også for dem.

Når sjøfolk tenker på forsikring
At en fiskebåt er et arbeidssted med risiko, er utgangspunktet for opplæringen fra Bud og Hustad forsikring. Med eksempler fra virkelige hendelser viser forsikringsrådgiver Ingve Drågen hva som skjer når noe går galt – og hva som må være på plass i forkant. Ungdommene får innblikk i hvordan ansvar og dekning fungerer, og hvordan forsikring henger sammen med både sikkerhet og økonomisk trygghet.

Kjell sine knuter og kunnskaper
På den ene posten står Kjell Thomassen klar med tauverk og redskap. Som tidligere lærer i fiske og fangst kjenner han de små detaljene som avgjør hva som fungerer på dekk. Deltakerne lærer hvordan man knyter, vedlikeholder og bruker redskap på en måte som både er trygg og effektiv. Samtidig får de innblikk i hvordan det er å leve og arbeide på sjøen – dag etter dag.

Den kalde drakten og den varme alvoret
Ute på Abyss-kaia leder Anton Carbonero Norseyes økt med overlevelsesdrakt. Her får deltakerne kjenne på kropp og klær hvordan det er å jobbe i fullt redningsutstyr og det demonstreres hvordan man raskt skal reagere hvis noe skjer.

Dette er en av dagens mest konkrete og fysiske økter, og setter spiss på alvoret som ligger i å være forberedt før noe skjer – ikke etterpå.

Fra ungdom til mannskap
Etter seks timer med læring, prøving og samtaler med erfarne fagfolk, avsluttes dagen i Kristiansund. Onsdag venter neste pulje i Ålesund. Ungdomsfiskeordningen varer fra 16. juni til 15. august, og for mange av deltakerne er dette første møte med arbeidslivet.

Gjennom Sikkerhetsdagen får de ikke bare kunnskap om rutiner og utstyr – men også en tydelig forståelse av at havet krever forberedelse, samarbeid og respekt. For flere av dem er dette starten på et yrkesliv på sjøen.

