Venstre topp: Pernille Nerland (14) fra Elnesvågen og Jeanine Calosor Dyrseth (14) fra Gjendem deltar på sikkerhetsdagen for ungdomsfiskere i Kristiansund. Høyre topp: Kjell Thomassen lærer bort knuter og behandling av tau. Venstre nede: Terje Rødahl chief advisor hos Norseye viser ungdomsfiskerne hvordan de kan bruke alt fra søppelsekker og ulltepper når ulykken er ute. Nede høyre: Åge Pedersen fra Averøy påpeker viktigheten av dette tiltaket for å få rekruttering til yrke.

Det startet på Averøya – nå søker over 200 ungdommer seg til sjøs

Med redningsdrakt, VHF-radio og knutebinding er ungdom fra hele fylket samlet i Kristiansund. Først må de lære å overleve på de blå bølgene – så kan de tjene penger på havet.

Publisert Sist oppdatert

Omtrent femti ungdommer i alderen 12 til 25 år er klare for en sommer med fisking som sommerjobb. 

De får prøve redningsdrakt og hvordan fiske blir til penger før de går om bord. Med støtte fra bransjen og opplæring i alt fra HLR til radiokommunikasjon, er ungdomsfiskerne i Møre og Romsdal nå forberedt på en tryggere sommer på havet.

Fra venstre: ungdomsfiskerne Tuva Johanne Thingnæs-Rosvoll, Albert Kvande Kjønø, David Kristian Kulø Guvsam, fisker Åge Pedersen, ungdomsfiskerne Sverre Hestad Westad, Alfred Husby og Daniel Vamråk, samt Control Supervisor hos Norseye Anton Carbonero-Urreta.

Men før de får gå om bord i båtene, må de gjennom Sikkerhetsdagen – en heldags opplæring i sikkerhet, beredskap og praktiske ferdigheter. Det hele skjedde hos Norseye AS i Kristiansund, tirsdag 24. juni, og markerer oppstarten på Ungdomsfiskeordningen 2025 i Møre og Romsdal.

Ungsomsfiskere i Kantina hos Melkvikan Næringspark.

Ungdommene kommer fra Aukra, Hustadvika, Averøy, Kristiansund, Smøla, Aure og Ålesund. Opplæringen varer fra klokka 09.30 til 16.00 og gjennomføres i samarbeid mellom Nordmøre Fiskebåt, Norseye, Norges Råfisklag, Bud og Hustad forsikring og erfarne fagpersoner fra fiskerinæringa.

Chief Advisor Terje Rødahl i Norseye ønsker ungdommene velkommen til sikkerhetsdagen for unge fiskere. Som vertskap i Melkvikan Næringspark i Kristiansund, minner han om viktigheten av å være til stede – og advarer med glimt i øyet: 20 armhevinger venter den som titter på mobilen under øktene.

Et alvor før havet

Som ansvarlig for ungdomsfiskeordningen i fylket, har Nordmøre Fiskebåt gjort sikkerhetsdagen til et sentralt element før fisket starter. Tove Henøen ledet velkomst og innledninger i kantina hos Norseye, og understreket betydningen av å ta ansvar – ikke bare for fangsten, men for hverandres sikkerhet. Med støtte fra næringen og samarbeidspartnere sørger Nordmøre Fiskebåt for at deltakerne lærer om trygg ferdsel, praktiske rutiner og hvordan et fiskefartøy faktisk fungerer som arbeidsplass.

SIKKERHETSDAGEN: Tove Henøen understreker viktigheten av sikkerhet før ungdommene starter fiskesesongen.

– Ungdomsfiske har blitt utrolig populært og vokser hvert år – i år hadde vi 220 søkere. Mange unge vil være med, og det er et veldig positivt prosjekt for rekrutteringen til kystfisket. Vi dekker nå sju av tjue kommuner i landet, og har fått med oss Ålesund i tillegg til Nordmøre. Dette startet som en pilot på Averøy i 2022, og vi må takke næringslivet for støtten – lokale sponsorer gjør dette mulig. Sikkerhetskurset er ikke påbudt, men vi legger stor vekt på det, for sikkerhet er så viktig. Mange stolte sjarkfiskere stiller opp og vil lære bort, sier prosjektleder Tove Henøen i Nordmøre fiskebåt.

Forventningsfull ungdom som skal ut på ungdomsfiske i sommer. Her blir de delt inn i seks grupper med fargekoder som skal rotere på seks ulike stasjonene for Sikkerhetsdagen.

Ungdom med redningsdrakt og rapporteringsplikt

Gjennom seks ulike stasjoner får ungdommene delta aktivt, enten det er ved radiotrening, førstehjelp, bruk av redningsflåte eller knutebinding. Øktene er praktisk lagt opp, og mange får for første gang kjenne hvordan det er å stå i overlevelsesdrakt, bruke VHF-radio, legge en person i sideleie eller melde inn fisk til oppgjør. Deltakerne lærer hvordan de skal rapportere fangst, hvordan pris bestemmes og hvordan de får betalt. Opplæringen viser tydelig at fisking ikke bare handler om å få noe i nota – men om å levere rett, på rett måte, og med dokumentasjon i orden.

Terje Rødahl chief advisor hos Norseye viser ungdomsfiskerne hvordan de kan bruke alt fra søppelsekker og ulltepper når ulykken er ute og sekundene teller. Her viser han bruk av folie for å bevare temperaturen under avkjøling etter å ha vært i sjøen.

Kontrollrommet som aldri sover

Norseye AS fungerer som både vertskap og faglig hovedleverandør av opplæringen. Ungdommene får innblikk i hvordan digital sikkerhetsstyring fungerer, og får besøke Norseyes døgnbemannede beredskapssentral. Her overvåkes fartøy i sanntid, og gir støtte til både kapteiner og mannskap. Norseye tilbyr også praktisk opplæring i radiokommunikasjon, beredskapsprosedyrer og bruk av overlevelsesutstyr.

I det imponerende kontrollrommet fikk ungdommene orientering om Norseye sin virksomhet av fv.: Amund Larsen Supervisor og Thomas Hammerseth leder for sentralen.

Fra fisk til tall og til oppgjør

Hos Norges Råfisklag får deltakerne innsikt i verdikjeden etter at fisken er om bord. Mathias Klemetsen gjennomgår hvordan fangst meldes inn, hvilke kvalitetskrav som gjelder, og hvordan man sikrer riktig oppgjør. For ungdom fra Aukra og Hustadvika gjelder registrering i SUROFI, mens de øvrige følger Råfisklagets ordning. I stedet for å fokusere på tall og papir alene, får ungdommene se hvordan praktisk forståelse av kvalitet, kvantitet og dokumentasjon er avgjørende for at fisket skal bli lønnsomt – også for dem.

Åge Pedersen fra Averøy har vært med de to siste årene, og skal ha med seg ungdommer ut på fiske også i år. Han påpeker viktigheten av dette tiltaket for å få rekruttering til yrke, og at Sikkerhetsdagen gjør de bedre rustet til å gå ombord.

Når sjøfolk tenker på forsikring

At en fiskebåt er et arbeidssted med risiko, er utgangspunktet for opplæringen fra Bud og Hustad forsikring. Med eksempler fra virkelige hendelser viser forsikringsrådgiver Ingve Drågen hva som skjer når noe går galt – og hva som må være på plass i forkant. Ungdommene får innblikk i hvordan ansvar og dekning fungerer, og hvordan forsikring henger sammen med både sikkerhet og økonomisk trygghet.

Ingve Drågen i Bud og Hustad forsikring forteller om forsikringsordninger for ungdomsfiskere, og påpeker at det er viktig å ha rett forsikring hvis uhellet skal være ute.

Kjell sine knuter og kunnskaper

På den ene posten står Kjell Thomassen klar med tauverk og redskap. Som tidligere lærer i fiske og fangst kjenner han de små detaljene som avgjør hva som fungerer på dekk. Deltakerne lærer hvordan man knyter, vedlikeholder og bruker redskap på en måte som både er trygg og effektiv. Samtidig får de innblikk i hvordan det er å leve og arbeide på sjøen – dag etter dag.

Kjell Thomassen lærer bort knuter og behandling av tau til ungdomsfiskerne.

Den kalde drakten og den varme alvoret

Ute på Abyss-kaia leder Anton Carbonero Norseyes økt med overlevelsesdrakt. Her får deltakerne kjenne på kropp og klær hvordan det er å jobbe i fullt redningsutstyr og det demonstreres hvordan man raskt skal reagere hvis noe skjer. 

Anton Carbonero-Urreta er Control Supervisor i Norseye AS og har ansvaret for dagens praktiske øvelser med redningsdrakt og sikkerhetsprosedyrer. Han kommer fra Bilbao i Spania, og jobber til daglig med planer, prosedyrer og sikkerhetssystemer – blant annet ved å lage scenarier for realistiske øvelser.

Dette er en av dagens mest konkrete og fysiske økter, og setter spiss på alvoret som ligger i å være forberedt før noe skjer – ikke etterpå.

Ungdomsfiskerne får teste redingsdrakt på sikkerhetsdagen i Kristiansund. Fra venstre: Sverre Ibsen Hagen Soltvedt (14) fra Averøy, Amanda Sofie Ottnes (15) og Emilian Raknes Farstaddal (14) – begge fra Aukra.

Fra ungdom til mannskap

Etter seks timer med læring, prøving og samtaler med erfarne fagfolk, avsluttes dagen i Kristiansund. Onsdag venter neste pulje i Ålesund. Ungdomsfiskeordningen varer fra 16. juni til 15. august, og for mange av deltakerne er dette første møte med arbeidslivet. 

Fra venstre: Pernille Nerland (14) fra Elnesvågen og Jeanine Calosor Dyrseth (14) fra Gjendem deltar på sikkerhetsdagen for ungdomsfiskere i Kristiansund. – Jeg vil se om dette er noe for meg før jeg eventuelt begynner på fiske og fangst på videregående, sier Pernille. Jeanine fikk høre om ungdomsfiske på karrieredagen og håper på både erfaring og inntekt. – Hele familien min jobber med fisk, så det vil jeg også, sier hun.

Gjennom Sikkerhetsdagen får de ikke bare kunnskap om rutiner og utstyr – men også en tydelig forståelse av at havet krever forberedelse, samarbeid og respekt. For flere av dem er dette starten på et yrkesliv på sjøen.

Kaptein Jørgen Sagli på fiskebåten Havterna gir seks ungdommer fra Kristiansund en spennende smakebit på kystfiskerlivet når de legger ut på fiske utenfor Grip. – Det er en glede å dele entusiasmen og vise at fiskerinæringa skaper både eventyr og livskraftige lokalsamfunn langs hele kysten, sier Sagli.
Sikkerhetsdagen for ungdomsfiskere ble gjennomført på Nordmøre 24. juni, med engasjerte deltakere og høy jenteandel. Norseye AS sto for opplæringen, der ungdommene fikk praktisk innføring i sikkerhetsutstyr og håndtering av nødsituasjoner. Katrine Hattrem Hast fra Norseye kaller dagen meget vellykket, og understreker viktigheten av at ungdommene er trygge før de går om bord. Tiltaket er frivillig, men arrangeres i samarbeid med Nordmøre Fiskebåt som en del av forberedelsene til sommerens ungdomsfiske i Møre og Romsdal. Neste sikkerhetsdag holdes på Sunnmøre 25. juni.

FAKTA: Ungdomsfiske og Sikkerhetsdagen 2025

Hva:Ungdomsfiske er en nasjonal ordning der ungdom mellom 12 og 25 år får prøve seg som fiskere i sommerferien. I Møre og Romsdal organiseres ordningen av Nordmøre Fiskebåt.

Fiskeperiode:16. juni – 15. august 2025

Kommuner som deltar:Aukra, Hustadvika, Averøy, Kristiansund, Smøla, Aure og Ålesund

Formål:Å gi ungdom praktisk erfaring og inntekt gjennom fiske, samt å rekruttere flere unge til fiskerinæringen.

Sikkerhetsdagen:Frivillig, men anbefalt heldags opplæring før oppstart.

Datoer for Sikkerhetsdag:Tirsdag 24. juni (Kristiansund)Onsdag 25. juni (Ålesund)

Tid og sted:Kl. 09.30–16.00Norseye AS, Dalegata 71, Kristiansund

Arrangør:Nordmøre Fiskebåt

Faglige bidrag fra:Norseye AS, Norges Råfisklag, Bud og Hustad forsikring, Kjell Thomassen (tidligere lærer i fiske og fangst)

Innhold i opplæringen:Sikkerhet om bord, radiotrening, førstehjelp og HLR, redningsflåte og overlevelsesdrakt, innmelding og rapportering av fangst, forsikring og redskapslære

Mål med sikkerhetsopplæringen:Å gi ungdommene en trygg og realistisk inngang til fiskeryrket før de går om bord i fartøyene

Powered by Labrador CMS