Rådhuset i Kristiansund.

Siste møte før sommeren for Hovedutvalg plan og bygning

Politikerne behandlet reguleringsplaner, dispensasjonssaker og klager da Hovedutvalg plan og bygning rundet av vårhalvåret. Nordmørsposten gir deg oversikten over hva som ble vedtatt – og hva som må vente.

Publisert

Hovedutvalg for plan og bygning i Kristiansund hadde møte mandag 30. juni 2025 kl. 14.00 i formannskapssalen. Møtet ble ledet av Bjarne Storfold Elde (Ap). Utvalget var også på befaring på Grip tidligere på dagen.

Disse var til stede på møtet

På møtet til Hovedutvalg plan og bygning møtte følgende politiske representanter: Bjarne Storfold Elde og Berit Tønnesen fra Arbeiderpartiet, Jorunn Karin Kvernen fra Senterpartiet, Linda Dalseg Høvik fra Nordmørslista (frem til kl. 16:30), Rune Martin Kristiansen (uavhengig), Ragnhild Helseth og Oddbjørn Reiten fra Venstre, Torbjørn Kristoffersen Sagen fra Høyre og Nils Einar Bjerkås fra Fremskrittspartiet. Ungdomsrådets representanter, Mikail Otterholm og Stefan Demirel Maberg, hadde forfall.

Fra administrasjonen møtte kommunalsjef for tekniske tjenester og kultur, John Einar Skontoft, samt enhetsleder for plan og bygg, Jan Brede Falkevik. I tillegg deltok rådgiverne Wiam Alaridi, Ragnhild Bowitz, Ingrid Sandnes Olsen og Christanse Yttervik, leder for regulering Ingunn Mobæk, rådgiver for byggesak Morten Authen og ingeniør Ildar Sandøy. Politisk sekretær Tina Mari Henden var til stede og førte protokollen.

Blant sakene politikerne behandlet var reguleringsplan for ny barneskole i Omsundet, søknader om dispensasjoner fra byggeforbud langs vassdrag og sjø, samt klager på avslag og dispensasjoner.

Ny barneskole i Omsundet

Den mest omfattende saken var reguleringsplanen for ny barneskole i Omsundet, som nå sendes ut på offentlig høring. Rådgiver Ingrid Sandnes Olsen orienterte om planens hensikt, tiltak og konsekvenser. Enhetsleder Jan Brede Falkevik supplerte.

Berit Tønnesen (Ap) foreslo et viktig tilleggsvedtak:

– Plan- og bygningsrådet ber om at reguleringsplan R-321 revideres før offentlig ettersyn, slik at planområdet utvides til å omfatte aktuelle skoleveier til ny barneskole i Omsundet – herunder gang- og sykkelforbindelser, krysningspunkter og trafikknutepunkter som er nødvendige for å sikre trygg skolevei.

Tønnesen ba også om at følgende tas med i rekkefølgebestemmelsene – altså krav om hva som må være på plass før skolen tas i bruk:

  • Undergangen ved Kvalvågveien

  • Kryssområdene ved Kvalvikveien og Godhaugen

  • Gang- og sykkelveier fra Rensvik, Ørnvika og Bjerkelund

Begge vedtak ble enstemmig vedtatt.

Vedtak i sin helhet:«Hovedutvalg plan og bygning legger forslag til detaljregulering for ny barneskole i Omsundet, R-321, ut til offentlig ettersyn i seks uker med de endringer som er tilrådd av kommunedirektøren. Planforslaget revideres i henhold til vedtak før utsendelse til offentlig ettersyn. Vedtaket fattes i henhold til plan- og bygningslovens § 12-10 og 12-11.

Plan- og bygningsrådet ber om at reguleringsplan R-321 revideres før offentlig ettersyn, slik at planområdet utvides til å omfatte aktuelle skoleveier til ny barneskole i Omsundet – herunder gang- og sykkelforbindelser, krysningspunkter og trafikknutepunkter som er nødvendige for å sikre trygg skolevei. Det opprinnelige planområdet skal videreføres i sin helhet.

Rekkefølgebestemmelsen må inneholde:• undergangen ved Kvalvågveien,• kryssområdene ved Kvalvikveien og Godhaugen,• gang- og sykkelforbindelser fra Rensvik, Ørnvika og Bjerkelund.»

Dispensasjon i Sildvolnesveien 191

I denne saken ble det søkt om endring av tidligere gitt byggetillatelse i et område regulert til landbruk, natur og friluftsområde (LNF). Politikerne ga dispensasjon fra byggeforbudet.

Vedtak i sin helhet:«I medhold av plan- og bygningsloven § 19-2 gis dispensasjon fra plan- og bygningsloven § 1-8 og avsatt arealformål LNF i kommuneplanens arealdel for endring av gitt tillatelse i Sildvolnesveien 191. Etter plan- og bygningsloven § 21-4 godkjennes søknad om endring av gitt tillatelse i Sildvolnesveien 191 på betingelse av at alle arbeider utføres i samsvar med bestemmelser i plan- og bygningsloven med forskrifter. Tillatelse gis for øvrig på slike vilkår:• Dersom det under arbeidene gjøres funn av automatisk fredete kulturminner, jf. kulturminneloven § 8 andre ledd, gjelder meldeplikt. Ved slike funn, for eksempel bergkunst, skal arbeidet straks stanses og funnet meldes til fylkeskommunen for videre avklaring. Tiltakshaver plikter å informere den som skal utføre arbeidene om meldeplikten, og er selv ansvarlig for at denne overholdes.Ansvarsretter i tiltaket følger av gjennomføringsplan versjon nr. 3 datert 06.01.25. Tiltakets plassering – i plan og høyde – skal forestås av foretak med ansvarsrett etter reglene om ansvar og kontroll i plan- og bygningsloven kapittel 23.»

Endring av kommunedelplan for sentrum

Forslaget om endring av kommunedelplanen for Kristiansund sentrum ble også enstemmig sendt ut til offentlig ettersyn.

Vedtak i sin helhet:«Hovedutvalg plan og bygning legger forslag til endring av kommunedelplan for Kristiansund sentrum, K-201201, ut til offentlig ettersyn i minimum seks uker. Vedtaket fattes i henhold til plan- og bygningslovens § 11-14.»

Klagesak på Rensvikholmen

I denne saken ble det behandlet en klage på vedtak om delvis tillatelse til fradeling og sammenslåing av parseller. Klagen ble ikke tatt til følge.

Vedtak i sin helhet:«Klagen tas ikke til følge. Vedtak om delvis tillatelse til fradeling av to parseller og sammenslåing av parsellene opprettholdes. Saken oversendes til Statsforvalteren i Møre og Romsdal for endelig avgjørelse.»

Tillatelse til oppføring av gapahuk ved Drabovatnet

Her ga utvalget varig dispensasjon fra byggeforbudet langs vassdrag, samt LNF-formålet.

Vedtak i sin helhet:«Etter plan- og bygningsloven § 19-2 gis det varig dispensasjon fra arealformål LNF avsatt i kommuneplanens arealdel og kommuneplanens § 5.1.4 forbud mot tiltak innen byggegrensen langs vassdrag for oppføring av gapahuk på eiendom med Gnr. 122 Bnr. 1. Etter plan- og bygningsloven § 21-4 jfr. § 20-3 gis tillatelse til oppføring av gapahuk på eiendom med Gnr. 122 Bnr. 1. Tiltakets plassering – i plan og høyde – skal forestås av foretak med ansvarsrett etter reglene om ansvar og kontroll i plan- og bygningsloven kapittel 23.»

Saken om Møstveien 233 utsatt

Det ble fremmet forslag fra Rune Kristiansen (uavh.) om å utsette behandlingen for å gjennomføre befaring. Dette ble vedtatt med fem stemmer.

Vedtak i sin helhet:«Saken utsettes med bakgrunn i at hovedutvalget ønsker befaring.»

Klage på klageavvisning i Tennisveien

En klage ble avvist fordi den kom for sent og ikke hadde rettslig grunnlag. Dette ble opprettholdt.

Vedtak i sin helhet:«Klagen tas ikke til følge. Avvisning av klage etter forvaltningsloven § 33, grunnet oversittet klagefrist og manglende grunnlag for å prøve klagen etter forvaltningsloven § 31, gitt i administrativt vedtak nr. KLAGE-25/00407-2 den 21.05.2025 opprettholdes. Saken oversendes Statsforvalteren i Møre og Romsdal for endelig avgjørelse.»

Enstemmighet i de fleste saker

Flertallet av sakene ble vedtatt enstemmig, noe som tyder på bred politisk enighet. Likevel oppstod uenighet om én av sakene, der Rune Martin Kristiansen (uavhengig) foreslo utsettelse for å få gjennomført befaring. Dette fikk støtte fra fire andre medlemmer og førte til utsettelse av saken.

Referatsaker

Totalt 34 referatsaker ble gjennomgått. Disse omhandlet blant annet ferdigattester, midlertidige brukstillatelser og tillatelser til rehabilitering av skorsteiner, fasadeendringer og bruksendringer. Referatsakene tas til orientering og krever ikke politisk vedtak.

Powered by Labrador CMS