Illustrasjonsfoto.

Nordmørsmann rammet av utspekulert svindel

Nå advarer både Statens vegvesen og politiet om økende svindelaktivitet. – Vi ønsker å forebygge slike saker, sier Knut Endreseth i Politiet.

Publisert Sist oppdatert

En mann i 70-årene fra Nordmøre ble nylig svindlet for 36 130 kroner etter å ha fulgt en lenke i en e-post som utga seg for å være fra Statens vegvesen.

E-posten inneholdt beskjed om at førerkortet måtte fornyes. Via lenken ble mannen bedt om å oppgi personopplysninger og registreringsnummer på bilen, før han ble ledet videre til en falsk BankID-innlogging. Herfra tok svindlerne kontroll, og pengene forsvant.

– Vi ønsker å forebygge slike saker. Derfor jobber både politiet og Statens vegvesen aktivt med å bruke alle tilgjengelige kanaler for å informere om hvordan man kan avsløre svindelforsøk, sier Knut Endreseth, seksjonsleder ved Kristiansund politistasjon.

Knut Endreseth, seksjonsleder for etterretning, forebygging og etterforskning ved Kristiansund politistasjonsdistrikt.

Kraftig økning i svindelforsøk

Statens vegvesen har mottatt 1816 tips om svindelforsøk hittil i år, en kraftig økning fra 239 i 2023.

– Det er en formidabel vekst i tips som når frem til oss, sier Per Herman Pedersen, avdelingsleder for KRIM i Statens vegvesen.

Per Herman Pedersen, avdelingsleder for Krim, Statens Vegvesen.

Han mener mye av økningen skyldes økt bevissthet i befolkningen, men advarer samtidig.

– Vi får bare melding om en brøkdel. Det reelle tallet er mye høyere.

Screenshot av siden mannen fra Nordmøre gikk inn på.

Svindlerne utgir seg ofte for å være Statens vegvesen eller andre offentlige aktører, og ber folk logge inn via falske nettsider. Ofrene legger inn BankID-opplysninger, som misbrukes til å hente ut penger.

– Metodene blir stadig mer avanserte, blant annet ved bruk av AI, sier Pedersen.

Særlig eldre og personer som nylig har solgt bil er utsatt, men mange angrep sendes også bredt til tilfeldige mottakere.

Krevende etterforskning

Pedersen forteller at etterforskning ofte er vanskelig, fordi svindlerne opererer fra utlandet. I ett tilfelle førte etterforskning likevel til dom etter samarbeid med politiet.

Statens vegvesen har opprettet en egen avdeling som jobber med å avdekke digital svindel, og samarbeider tett med politiet i alvorlige saker.

Slik unngår du å bli svindlet

Politiet og Statens vegvesen anbefaler å være spesielt oppmerksom dersom du får e-post eller SMS med lenker. Still deg følgende spørsmål før du klikker:

  • Har jeg forventet denne meldingen?

  • Stemmer avsenderadressen?

  • Virker innholdet troverdig?

  • Ser lenkene trygge ut?

Hvis du er i tvil – ikke klikk. Gå heller direkte til den offisielle nettsiden til virksomheten.

Mer informasjon om trygg nettbruk finnes på nettvett.no, og Statens vegvesen har egne sider om svindelforsøk på vegvesen.no.

Powered by Labrador CMS