SE VIDEO

Konvoibyen på Innlandet markerte 80 år med fred
Bakteppet er alvorligere enn noen gang med krig i Europa og statsminister Støres uttalelse denne uken, om at vi må forberede oss på krig. Dette ga ingen demping på markeringen på Innlandet 8. mai, men minner oss om at vi ikke skal ta freden for gitt.
Elever fra Inlandet skole deltok med flaggborg og sang da frigjørings- og veterandagen ble markert i Konvoibyen i Kristiansund. Det er 80 år siden freden kom til Norge 8. mai 1945.
Høytidelig kransnedleggelse

Ved minnestedet i Konvoibyen ble det onsdag gjennomført en markering til minne om frigjøringen etter andre verdenskrig. Samtidig ble dagen brukt til å hedre alle som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i årene etterpå.
Elever fra Innlandet skole hadde en sentral rolle i markeringen. De deltok med flaggborg og fremførte nasjonalsangen etter at de la ned krans ved minneplaketten som er montert på veggen ved det gamle forsamlingshuset i Konvoibyen. Deltakerne viste respekt og verdighet gjennom hele seremonien.
Rektor ved Innlandet skole Gerd Inger Endreseth minnet oss om hvor viktig det er at vi hedrer de som kjempet for freden vi har hatt i 80 år, og de som også i dag kjemper for fred i Ukraina.
Minnesmerket
Minnesmerket i Konvoibyen ble avduket 8. mai 1984 og er reist til minne om falne sjøfolk i de to verdenskrigene. Det består av flere elementer, inkludert navneplater med navnene på sjømennene som mistet livet. Disse platene ble opprinnelig plassert på ulike steder i Kristiansund, men ble samlet i Konvoibyen for å danne et helhetlig minnesmerke.

Historisk bakgrunn for Konvoibyen
Konvoibyen ble etablert på Innlandet i Kristiansund i 1971 som et boligprosjekt for krigsseilere og deres familier.Initiativet ble tatt av Kasper Angel Bransvik i 1969, og prosjektet besto av 27 boenheter fordelt på 16 hus og 11 leiligheter. Finansieringen involverte blant annet lån fra Husbanken og støtte fra Kristiansund kommune.
Under krigen spilte den norske handelsflåten en avgjørende rolle i å frakte forsyninger til de allierte. Sjøfolkene som deltok i konvoiene seilte i livsfarlige farvann, ofte truet av ubåter og flyangrep. Mange skip ble senket, og tusenvis av sjøfolk mistet livet. For innsatsen under krigen mottok Norge senere støtte fra de allierte, og krigsseilernes innsats har i ettertid blitt anerkjent som avgjørende for krigens utfall.
Minnestedet i Konvoibyen består i dag av en plakett til minne om sjøfolkene som aldri kom hjem. Stedet brukes hvert år som samlingspunkt for 8. mai-markeringen i Kristiansund.

Veteraner og fellesskap
Flere FN-veteraner fra Kristiansund og regionen deltok i årets markering. Frigjøringsdagen har siden 2011 også vært Norges offisielle veterandag, og hedrer både tidligere og nåværende soldater som har tjenestegjort for landet i utenlandsoperasjoner.
Etter seremonien serverte stiftelsen Konvoibyen boller til elevene fra Innlandet skole.
Her kan du se en video fra markeringen med intervjuer
Video: Odd Inge Teige