NORDMØRSKONFERANSEN 2025

Gen Z utfordrer sjefene – men vil bare bli forstått
– 7 av 10 unge velger bort dårlige ledere, sa Anniken Vorpenes fra scenen på Nordmørskonferansen. Med et klart budskap til arbeidsgivere og ledere la hun frem et nyansert og detaljert bilde av hvordan generasjon Z tenker – og hva som skal til for å lede dem.
Anniken Vorpenes, som er Lead Consultant i det teknologibaserte konsulentselskapet Twoday, åpnet foredraget sitt med å understreke at de yngste arbeidstakerne har et annet sett med forventninger enn tidligere generasjoner.
– Når du jobber med markedsføring, må du forstå målgruppene dine. For å lære meg dette har jeg også jobbet med elevskapfolk. Derfor har jeg på en måte tunet meg litt inn på Gen Z-sporet, sa Vorpenes, som selv har bakgrunn fra Molde og bor i Ålesund.
Hun viste til undersøkelser som forteller at 70 % av unge forlater jobber med dårlig ledelse. Ifølge Vorpenes handler det ikke om latskap, men om verdier.
– De er ekstremt verdistyrte. Verdier trumfer gjerne veldig mye annet. De er også relasjonsorienterte, ambisiøse og pragmatiske. Og ikke minst: realitetsorienterte, sa hun.

En generasjon med nye krav
Generasjon Z, definert som de som er født mellom 1997 og 2012, er digitalt innfødte og har aldri levd i en tid uten internett eller smarttelefoner. Vorpenes mener det skaper noen helt særegne forventninger til arbeidslivet.
– De stiller spørsmål. De vil ha mulighet til å påvirke. De tåler kanskje ikke autoritære ledelsesstiler. Og det utfordrer oss som ledere, spesielt når vi er vant til at man skal jobbe seg opp og fram i systemet på en bestemt måte.
Hun trakk frem at tidligere generasjoner ofte hadde som norm at man skulle være «takknemlig for å få jobbe», og gjerne vise lojalitet over tid. For Gen Z gjelder ikke det samme.
– De går raskt videre dersom jobben ikke er givende, eller dersom verdiene ikke samsvarer. Det betyr ikke at de ikke er lojale, men at lojalitet må fortjenes.
Hierarki og autentisitet
Et viktig poeng Vorpenes løftet frem, er at dagens unge foretrekker autentiske ledere fremfor autoritære.
– Det å akseptere hierarki, og at ulike roller skal behandles ulikt, sitter ikke like godt i dag. De vurderer ikke bare om de passer til jobben, men om jobben passer for dem. Det er et spørsmål om verdier og identitet.
I et jobbintervju i hennes eget selskap fikk hun høre følgende:
– Jeg jobber ikke for lønnslippen. Jeg jobber for en mening.
Fem formative kriser
Vorpenes viste til at Gen Z har blitt formet av fem store samfunnsutfordringer i en sårbar livsfase: covid, klimaendringer, konflikter, økte levekostnader og digitalisering (cyberspace).
– Vi andre ble også påvirket av disse krisene, men vi ble det som voksne. De opplevde det i ungdomsårene – akkurat i den fasen man formes som menneske.
Hun pekte på at klimakrisen for denne generasjonen ikke bare er teori, men noe de «har fått på kroppen». De har vokst opp med krig i nyhetsbildet og med en konstant strøm av informasjon – og desinformasjon – via digitale kanaler.
Mister sosiale ferdigheter
Et annet fenomen Vorpenes trakk frem, var at mange unge nå må lære grunnleggende sosiale ferdigheter i organiserte former.
– I Manchester, England, har universiteter startet kurs for 10 000 unge for å lære dem å ringe på telefon, vise empati og føre samtaler. Det høres kanskje spesielt ut, men det er faktisk tilfelle.
Hun minnet om at to år med pandemi innebar et betydelig sosialt tap for mange unge.
– Mange mistet to år på ungdomsskolen, videregående eller høyskole. Det er en kritisk periode, og det er klart det preger dem.
Nyanser og muligheter
Vorpenes understreket at det ofte oppstår generasjonskollisjoner fordi vi har ulike forventninger til hvordan ting skal være.
– Tidligere skulle man jobbe seg opp internt, følge hierarkiet og vise tålmodighet. Men det er ikke nødvendigvis en suksessoppskrift for fremtidens arbeidsliv.
Hun oppfordret ledere til å se på Gen Z som en ressurs – ikke et problem.
– De trenger å jobbe for en mening og et formål. Det krever kanskje mer av oss som ledere. Men vi kan ikke bare forvente at de skal tilpasse seg oss – vi må tilpasse oss dem også.
Anniken Vorpenes avsluttet med en tydelig beskjed til næringslivet:
– Gen Z har ekstremt mye å tilføre. Vi må slutte å stigmatisere dem og heller stille spørsmålet: Hva kan vi gjøre for at de skal ønske å være hos oss?