
Dømt for trusler mot barnevernet
Ifølge dommen har hendelsen hatt innvirkning på de ansatte. Den ene forklarte at hun i etterkant er mer på vakt i det offentlige rom, og begge er nå nøye med å holde ytterdøren låst.
En 33 år gammel mann fra Surnadal er dømt ved Møre og Romsdal tingrett for å ha kommet med alvorlige trusler mot ansatte i barneverntjenesten i forbindelse med en vurdering om akuttplassering av datteren.
Reagerte med trusler i telefonsamtale
Dommen ble avsagt 12. mai 2025 etter hovedforhandling i Kristiansund 9. mai. Retten, ledet av sorenskriver Ole Ingar Ødegård med meddommerne Milly Bente Nørsett og Hans Kristian Sæternes, fant det bevist at mannen i en telefonsamtale med to ansatte i barneverntjenesten uttalte at han ikke hadde noe å tape, at det ville «gå liv» dersom datteren ble hentet, og at han visste hvor de ansatte bodde.
Ifølge dommen ble samtalen gjennomført 2. desember 2024, etter at barnevernet hadde vurdert akuttplassering av barnet. Retten legger til grunn at truslene ble fremsatt med vilje for å påvirke saksbehandlerne til ikke å fatte vedtak.
Konflikter med barnevernet etter fødsel
Bakgrunnen for saken er en barnevernssak opprettet høsten 2024, da tiltalte og samboeren ventet barn. Ifølge rettens vurdering utviklet det seg tidlig et konfliktfylt forhold mellom tiltalte og barnevernet. I sin forklaring opplyste tiltalte at samlivet var turbulent, og at han selv hadde alkoholproblemer.
Den 28. november kontaktet samboeren barnevernet fordi hun var bekymret for at mannen var beruset. Barnevernet rykket ut og målte høy promille. Under besøket kom tiltalte med uttalelsen «det vil gå liv» dersom barnet ble tatt.
Dagen etter ble det avholdt et «akutt familieråd» hjemme hos tiltalte, hvor også samboeren og to barnevernsansatte deltok. Der ble det besluttet at samboeren skulle flytte til en slektning i Trondheim. Tiltalte gjentok trusselen om at «det vil gå liv» dersom barnet ble flyttet.
Retten fant truslene bevist
Retten mener det er «utvilsomt at dette er trusler fremsatt med vitende og vilje for å forsøke å få de barnevernsansatte til å unnlate å foreta en tjenestehandling». Ved bevisvurderingen la retten vekt på vitneforklaringene fra saksbehandlerne som mottok truslene.
Ifølge dommen har hendelsen hatt innvirkning på de ansatte. Den ene forklarte at hun i etterkant er mer på vakt i det offentlige rom, og begge er nå nøye med å holde ytterdøren låst.
Straff: 21 dager fengsel
Politiadvokat Nina Aakre Blaasvær la ned påstand om fengsel i 21 dager, med henvisning til alvorlighetsgraden og hensynet til allmennprevensjon. Forsvarer Steinar Wiik Sørvik ba om frifinnelse, subsidiært at klienten ble behandlet på mildeste måte.
Retten mente at 24 dager ville vært et passende utgangspunkt, men ga tre dagers fradrag for tiltaltes uforbeholdne tilståelse. Det vises i dommen til praksis fra lagmannsretten (LE-2024-52407), og det legges vekt på at trusler mot offentlig ansatte må møtes med ubetinget fengsel.
Tiltalte ble også dømt til å betale 3 000 kroner i saksomkostninger. Retten viser til at han har en inntekt på 27 000 kroner i måneden og ingen opplysninger om alvorlig økonomisk situasjon.
Domsslutning:
Tiltalte dømmes for overtredelse av straffeloven § 155 til 21 dagers ubetinget fengsel.
Han dømmes også til å betale 3 000 kroner i saksomkostninger.
Dommen er enstemmig. Ankefristen er to uker etter at dommen anses forkynt.