
Averøy vil løfte friluftslivet til et helt nytt nivå
Averøy kommune har lagt frem en omfattende plan som kan forandre hverdagen til både fastboende og tilreisende. Nå skal turstier, universell utforming og samarbeid med frivillige og grunneiere samles i én helhet – men utfordringene er mange. Nå kan du påvirke planen.
Med «Plan for friluftslivets ferdselsårer 2025–2036» har Averøy kommune laget sitt mest ambisiøse styringsdokument for ferdsel i naturen. Planen er forankret i kommuneplanens samfunnsdel «Averøy 2036», og skal støtte opp under målene om god helse, bærekraftig transport og styrket fellesskap i nærområdene.
Dokumentet peker ut tre hovedmål: økt fysisk aktivitet og folkehelse, kortere og færre bilreiser, og miljøvennlig utforming av ferdselsårer.
– Planen skal gi oss et felles kunnskapsgrunnlag og hjelpe til med prioriteringer i både kommunal og frivillig sektor, heter det i planen.
Mangel på tilgjengelighet
I dag har Averøy registrert 9,3 kilometer med turveier med fast dekke. Av disse oppfyller bare 8 km kravene til elektrisk rullestol, og kun 1,3 km er tilgjengelig for manuell rullestol. Planen slår fast at kommunen ligger langt bak det som kreves for å sikre universell utforming.
– Vi må sørge for at også de som har nedsatt funksjonsevne kan få tilgang til naturen i sitt nærmiljø, slår planleggerne fast. Kommunen ønsker derfor å bruke «tilgjengelighet for alle» som et førende prinsipp ved alle nye tiltak.

Frivilligheten som bærebjelke
Kommunen erkjenner at uten lokale idrettslag og frivillige organisasjoner hadde det ikke eksistert noe fungerende nettverk av ferdselsårer.
– Den frivillige innsatsen må anerkjennes og formaliseres. Det er behov for forpliktende avtaler om drift og vedlikehold, heter det i planen. Foreningenes behov for forutsigbar finansiering, utstyr og rolleavklaring blir omtalt som en kritisk faktor for videre utvikling.
Grunneiere må med på laget
Flere stier og ferdselsårer går i dag over privat grunn uten formelle avtaler. Dette er uholdbart, ifølge kommunen, som varsler økt satsing på dialog og langsiktige løsninger med grunneiere.
– Når ferdselen øker, må tillatelser og eiendomsavklaringer komme på plass. Det handler både om respekt og rettssikkerhet for alle parter, står det i dokumentet.

Gapahuker og støy gir hodebry
Planen vier et helt kapittel til behovet for klare definisjoner av hva en gapahuk, dagsturhytte eller bålhytte egentlig er – og når det kreves søknad etter plan- og bygningsloven.
– Det er blitt mange gråsoner. Nå må vi ha tydelige regler slik at folk vet hva som gjelder før de setter opp noe i naturen, skriver kommunen.
I tillegg trekkes det frem utfordringer knyttet til støy og trafikk i områder som tidligere har vært lite besøkt. Her må nye tiltak ta hensyn til både naturmangfold og naboer.
Store naturopplevelser – med ansvar
Averøy har hele seks verneområder og sju statlig sikrede friluftsområder, og kommunen peker ut disse som særlig verdifulle og sårbare.
– Vi må balansere ferdsel og vern. Det betyr at enkelte områder må styres mer aktivt, og i noen tilfeller tåler de kanskje ikke økt bruk, påpekes det i planen.
Spesielt Bremsneshatten, Sør-Ildhusøya og Straumsvågen blir omtalt som nøkkelområder for framtidige tiltak.
Konkret tiltaksliste på vei
Planen skal etter hvert følges av en konkret tiltaksdel, som blir rullert årlig og skal vedtas politisk. Kommunen nevner Straumsvågen–Gammelfossen som et framtidig hovedprosjekt.
– Vi ønsker å prioritere steder med stort potensial for universell utforming og helårsbruk, og samtidig høy bruksverdi for lokalbefolkningen, heter det i planen.
Dette skriver Averøy kommune om saksgang og muligheten til innspill:
Send høringssvar via webskjema, da går det direkte til postmottak. Eller du kan sende til post@averoy.kommune.no Husk å skrive innledningsvis hva saken gjelder: Høringsuttalelse Friluftslivets ferdselsåre.
Frist 15. august for at vi skal rekke politisk behandling i Lisvløpsutvalgets septembermøte. Etter livsløp skal planen behandles i Averøy kommunestyre.