Hva var vel livet uten pære- og ananasbrus?

– Nordmøre er fortsatt et kjernemarked for oss
MOLDE: – Jeg har masse gode minner fra å reise rundt og selge brus i Kristiansund og omegn, sier en av Moldes store sønner, Oskar Dag Sylte (82). Hans kone er fra nordmørsbyen.
På 1980-tallet raste det en intens aviskrig mellom Nordmørsposten og Tidens Krav. I front for NP sto løvetannen – et symbol på standhaftighet og overlevelsesevne. Det førte til en noe uvanlig idé: Hvorfor ikke lage en egen brus for avisa?
– Jeg husker ikke hva slags smak det var, men løvetann var det neppe. Mulig en banansmak, sier Oskar Dag Sylte (82) i dag.
Den gangen var det Nordmørspostens redaktør Svein Bjørnerem som tok kontakt med Molde-fabrikken. Resultatet ble en spesiallaget brus med NP-profil.
I dag står den siste uåpnede flasken trygt i et glasskap på fabrikken ved Årø i Molde – et lite stykke lokalhistorie.
– Brusen var faktisk i salg i omtrent ett års tid, forteller Sylte.

Et sterkt grep på Nordmøre
Brusfabrikken Oskar Sylte Mineralvannfabrikk AS er blant de aller siste uavhengige i Norge. I dag er de fortsatt et velkjent navn på Nordmøre – og ikke uten grunn.
– Vi har bestandig hatt et veldig godt grep på markedet i Møre og Romsdal. Her er kundene vant til våre varer. Ananasbrus selger vi spesielt godt av i Romsdal og på Nordmøre, mens pærebrusen er mer populær på Sunnmøre. Det er nasjonaldrikken liksom, sier Sylte.
Han tror lojaliteten henger sammen med både smak og tradisjon:
– Noen har prøvd å kopiere oss på ananas og pærebrusen, men det er ikke så enkelt at man tar vann og sukker, litt smak og så skal det bli brus. Vi har eget laboratorium med flinke folk, hvor vi bruker tid på smak og kvalitet. Det er viktigere enn hva råvarene koster.

– Masse gode minner fra Nordmøre
Sylte forteller med stort engasjement om sine mange turer rundt i regionen. Dette er en særdeles vital og kraftfull 82-åring.
– Jeg har masse gode minner fra da jeg selv reiste rundt og solgte brusen vår til kjøpmennene der, og markedet der er fortsatt meget bra og viktig for oss!
Kona hans, Inger Nisja, er også et kjent navn i handelsstanden.
Den dag i dag er Nordmøre en sterk og viktig region for den lokale brusfabrikkens senior.
– Jeg har hatt mye glede av å være i Kristiansund og på Nordmøre. Og tradisjonelt har mange fra Molde reist til Kristiansund for å handle. Mottakelsen er alltid veldig hyggelig. Servicenivået er topp. Man blir ønsket velkommen. Men sykehusdebatten har ødelagt litt av stemningen, dessverre, sier 82-åringen.

En flaske om dagen – hele livet
Oskar Dag Sylte har drukket brus hver eneste dag så lenge han kan huske. Men han har også et større bilde av hva brus egentlig betyr:
– Er du happy når du drikker brus, eller misfornøyd? Folk er hyperstresset i hodet. Brus sørger for at hodet er happy, sier han.
Likevel setter han grensen selv:
– Jeg har drukket ei flaske brus hele livet, hver dag. Men det holder.

Mot alle odds
At fabrikken fortsatt eksisterer er ingen selvfølge. I perioden 1990–2014 eide Ringnes 44 prosent av aksjene i Molde-bedriften.
Da Carlsberg overtok Ringnes, ble også Molde-fabrikken en del av det internasjonale konsernet. Det skulle ikke vare.
– I 2014 var Ringnes ute, og 70 prosent av arbeidstokken måtte sies opp da egendistribusjonen var en saga blott.
– Hva gjorde at dere overlevde mens andre mineralvannfabrikker la ned?
– Vi har fryktelig god smak, haha. Nei, egentlig er vi noen stae jævler, spør du bransjefolk.
Brusen folk smaker med ørene?
Men hva er det som gjør at folk stadig vender tilbake til flaskene med Oskar Sylte-etikett?
– Folk smaker ikke bare med tunge, men med nesen, øynene, til og med ørene. Det er viktig med smaken, men også utseende og lyden, fuzz!
Og ingen brus har vel mer ikonisk farge enn én bestemt variant:
– Ananas brus ser du på fargen, ingen har slik farge som den!

Ny energidrikk
– Det er ikke slik at man bestemmer hva folk skal like. Det viktigste er å få folk til å prøve. Du vet ikke om du treffer før folk får muligheten, sier Sylte om sin nye satsing, «Meir enn Cola».
Les mer om den i artikkelen nedenfor.